20. märts 2019

Kuidas leida uut hingamist ja motivatsiooni

Mis juhtub inimesega siis, kui asjad ei liigu enam? Oled küll iga päev rakkes, teed kogu aeg midagi, aga miskit nagu ei muutu, tulemused ei ole oodatud tasemel ja motivatsiooni hoida on keeruline.
Koolitaja Jaanika Rannula

Teine äärmus on pidev n-ö tulekahjude kustutamine ehk pikaajalisi eesmärke silmas pidades ebaoluliste tegevuste tegemine. Päevast päeva tegutsedes haaravad tähelepanu asjad, mis vajavad kohest sekkumist ja tulevikku vaatamine jääb tagaplaanile.

Töötaja või ettevõtjana vajame kõik õnnestumisi ja edasiliikumist, sest pidev areng ja kasv on väga oluline, et olla motiveeritud ja säilitada pühendumine. Kui aga tihtilugu on tunne, et sein ees, siis mingil hetkel kaob siht silme eest, tahaks kõik nurka visata ja kuskile ära põgeneda.

Miks tekivad ebaõnnestumised või kaob motivatsioon?

Forbesi uuringus, kus toodi välja 10 peamist põhjust ettevõtjate ebaõnnestumise kohta, oli ühe põhjusena välja toodud liiga suurte eesmärkide seadmine ja reaalsuse tajumise puudulikkus. Lisaksin siia veel omalt poolt eesmärkide seadmata jätmise. Olen kohtunud mitme ettevõtjaga, kellel polegi eesmärke ja kes lihtsalt vaatavad, mida järgmine päev endaga kaasa toob. Igal juhul on mõlemal juhul raske hoida end ja oma meeskonda motiveeritu ja pühendununa.

Üks väljatoodud probleemidest on ka n-ö pehmete oskuste (soft skills)puudulikkus. Pehmeteks oskusteks nimetatakse näiteks suhtlemisoskust ja verbaalse väljendumise oskust. Tihtipeale juhtub aga nii, et juhina eeldame, et töötajad või meeskond teavad, mida nendelt oodatakse, või et juht ei oska piisavalt selgelt oma ootusi väljendada. Siit saavad aga alguse kommunikatsiooniprobleemid, valestimõistmised ja ebaeduga kaasnev pettumine.

Mike Kamo tõi oma artiklis „6 reasons your small business will fail (and how to avoid them)” ebaedu põhjustena välja kontakti kadumise klientidega ja nõrga juhtimisoskuse. Esimese puhul on peamine probleem ebapiisav olukorra ja kliendi vajaduste kaardistamine ja analüüs, kuid mõlema probleemi korral on kõige suuremaks takistuseks ajadefitsiit. Kui juhina ei leita aega meeskonda ja tegevusi juhtida, strateegiat planeerida, kliendivajadusi ja turusituatsiooni analüüsida, siis kahjuks siit algab ka teekond languse poole. Seepärast on ülioluline mitte keskenduda tulekahjudele, vaid pikaajalisele planeerimisele.

Jagan sinuga kuut võimalust, kuidas taastada motivatsiooni ja leida uut jõudu liikuda oma eesmärkide suunas.

1. Sea reaalsed ja mõõdetavaid eesmärke

Selleks, et oma pettumustest ja väsimusest kiiresti üle saada ning leida uuesti jõudu ja motivatsiooni iseendas ja oma meeskonnas, on vaja kindlaks määratud eesmärke ja tegevusi. Keeruline on olla motiveeritud, kui ei tea, kuhu poole joosta ja mis ajaks peavad tulemused olema saavutatud. Maratonijooksjad seavad endale eesmärgi, mis aja jooksul tahavad distantsi läbida, ja laeva kaptengi koostab marsruudi, kuidas ja millal järgmisesse sadamasse jõuda. Seepärast peaks sul ettevõtja ja töötajana olema kindel siht, et iga päev motiveeritud olla. See annab hea baasi, millega mõõta, mis on juba saavutatud, korda saadetud või ära tehtud.

Siinkohal on oluline analüüsida, kas eesmärk on piisavalt motiveeriv, saavutatav ja mõõdetav. Kui seada liiga kõrged sihid ja neid on keeruline saavutada, kaob motivatsioon ruttu. Eesmärk olgu piisavalt ambitsioonikas, aga käega katsutav ja viidud iga indiviidi tasandile. Kui teha „suur pilt” pusletükkideks, jagada need iga meeskonna ja töötaja vahel ära, siis näeb igaüks oma eesmärki suure eesmärgi osana.

Siis on lihtsam tunnustada iseennast ja töötajaid ka väiksemate võitude puhul.

2. Oma ülevaadet oma igapäevastest rollidest ja vastutustest

Olenemata oma ametist ollakse tihti rakkes mitmes eri rollis: juht ja strateeg, transporttööline, müügimees, suhtekorraldaja, klienditeenindaja, koristaja, turundaja ja raamatupidaja.

Siinkohal tasub mõelda, kas on ikka mõistlik ise kõike teha. Kehv delegeerimisoskus ja usaldamatus on peamised põhjused, miks kõik ise tehakse, sest vaid nii saab kindel olla, et asjad saavad õigel ajal ja korrektselt tehtud. Samas väikeettevõtjana ei olegi neid tegevusi kellelegi edasi suunata ja nii saabub kiiresti oht läbi põleda, fookuste kadumine ja ebaoluliste tegevustele keskendumine.

Tasub ära kaardistada ja luua endale selge pilt, millistes rollides sa päevast päeva oled ning millised tegevusi igas rollis teed. Millised rollid on tähtsamad ja milline toob kõige käegakatsutavamaid tulemusi? Kui ikka endal võtab ühe sotsiaalmeedia postituse tegemine aega kaks päeva, siis ehk on mõistlikum nii ajaliselt ja ka rahaliselt leida koostööpartner, kes teeb selle ära palju professionaalsemalt ja kiiremini? Kas sinu ajainvesteering on kasumlikum transporttöölisena või on mõistlikum pühendada oma aeg selle asemel oma partneritele, uute või püsiklientidega suhtlemisele?

Ole teadlik, mis on olulised rollid ja vajalikud tegevused, mis aga vähem tähtsamad ajaröövlid.

3. Mõttemuster „Ma PEAN” vs. „Ma TAHAN”

See nii väike ümberlülitamine muudab palju sinu enesetunnet. Kas su klaas on pooltäis või pooltühi? Kui sisendada endale pidevalt, et pead hommikul jälle uutele kontaktidele ebamugavaid kõnesid tegema, tüütuna tunduva blogiartikli või müügikirja kirjutama, tunned end kehvasti ja tajud ja suurt sisemist vastupanu. Kui aga endale öelda, et ma TAHAN seda teha, see on minu soov ja teadlik valik, siis on endal ka lihtsam teha asju, mis eelnevad eesmärkide saavutamisele. Kindlasti on tegevusi, mida peame tegema, aga need toetavad seda, mida sa päriselt TAHAD.

Siinkohal soovitan lugeda Carol S. Dweck raamatut „Mõtteviis”, mis annab häid mõtteid, kuidas õppida end teostama lapsevanemana, tööl, koolis ja suhetes. Sellest raamatust jäi mulle meelde mõttetera, kui erinev on meie elu siis, kui tõesti teame, mis on meie jaoks ülimalt tähtis ning näeme vaimusilmas oma kauget ja olulist lõppeesmärki. Sest see alateadlik mõte suunab meid tegema iga päev tõepoolest kõige olulisemaid tegevusi ja oleme tõhusamad just seda silmas pidades.

4. Lisa puhkepausid oma kohustuslikku tegevusplaani

Ettevõtjana kiputakse end pidevalt piitsutama, oma kalendrisse üha uusi tegevusi lisama ning sisemine vastutustunne ei luba võtta aega iseendale ja oma mõtetele. Sest siis on tunne, et ei olda ju piisavalt pühendunud! Omast kogemusest võin öelda, et minu kõige paremad ideed, mõtted ja lahendused on tulnud just sellisel looderdamisena tunduval puhkehetkel. Siis alles hakkavadki head mõtted tulema, kui eemaldun oma töökohalt, lähen teise keskkonda või lülitan end lihtsalt 15 minutiks välja.

Eriti hea oleks siduda see mõne sportlikuma tegevusega – jalutamine, jalgrattasõit või basseinis ujumine. Kas või pool tundi igapäevaprotsessidest väljalülitamist aitab tegelikult tohutult palju oma aju ja mõtteid tuulutadaja korrastada, nii saab palju selgema pildi sellest, mis on tähtis, oluline ja mis toob tegelikult tulemust.

5. Kiida, täna ja tunnusta iga saavutuse eest!

Liiga palju kipume koondama oma tähelepanu vaid halbadele asjadele, ebaõnnustumistele ja takistustele. Kui midagi aga õnnestub, on see justkui normaalne ja iseenesest mõistetav! Eestlastena oleme hästi rahulolematud teistega, aga veelgi kriitilisemad iseenda suhtes. Ole iseendale juba tehtu ja saavutatu eest tänulik ja kiida ennast! Nii nagu Neil Armstrong ütles kuul oma esimest sammu tehes: „Väike samm inimese jaoks, suur hüpe inimkonna jaoks.”

Sinu iga väike saavutus on edasiminek suure eesmärgi suunas. Pane neid tähele ja tunnusta! Ebaõnnestumisi vaata aga kui õppetunde, kust saad õppida edaspidiseks, mida teha teisiti teha. Kui suudad võtta ebaõnnestumisi mitte läbikukkumise, vaid väljakutse ja õppimiskohana, siis on ka sisemiselt lihtsalt neid takistusi ületada.

6. Suhtle teistega ja jaga kogemusi!

Head energiat saab ka teiste sarnaste inimestega oma kogemusi jagades. Sa ei ole üksi oma murede ja takistustega! On palju sinusuguseid, kes iga päev annavad endast kõik, aga kelle teele ikka ja jälle tekivad uued takistused, mis motivatsiooni ära võtavad ja heidutavad teelt kõrvale hiilima. Kui vähegi võimalik, osale erinevatel võrgustiku-üritustel (networkings), seminaridel või teemaõhtutel, mis taastavad hästi enesetunnet, jagavad suures koguses inspiratsiooni ja mille hea energia laeb sinu akusid. Ehk on sinu linnas mõni klubi või selts, mille fookused on samad (väikeettevõtjad, turundajaid)? Või on internetiavarustes mõni blogi, kus keegi jagab sarnaseid mõtteid? Tegelikult saadavad argimured kõiki teisigi juhte, ettevõtjad ja erialaspetsialiste. Hea on jagada omavahel nõuandeid ja nippe, mida saaks veel teisiti teha, ja saada enesekindlust, et sina oled ka midagi hästi teinud ja saavutanud.

Allikas: personaliuudised.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700