Autor: Virtuaalkliinik.ee • 28. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, kui jääd haigeks nädalavahetusel

Kui graafikuga töötaja haigestub nädalavahetusel või riigipühade ajal ning vajab haiguslehte või saavad retseptiravimid ootamatult otsa ja on tarvis retsepti pikendada, on haiguslehe avamine ja digiretsepti pikendamine siiski võimalikud.
Mida teha, kui vajad nädalavahetusel haiguslehte või retsepti pikendada?
Foto: Pixabay

Haigekassa teatel saab arst haiguslehe avada pärast seda, kui on patsiendi läbi vaadanud ja haigestumise tuvastanud. Nädalavahetusel perearst haiguslehte alustada ei saa, sest perearst ei tööta nädalavahetusel. Küll saab ta väljastada nädalavahetuse päevaga algava töövõimetuslehe juhul, kui patsient on pöördunud näiteks haigla valvetuppa või kutsunud kiirabi ja talle on antud sellekohane tõend. See tõend tuleb perearstile esitada kahe päeva jooksul.

Ida-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini keskuse juhataja Märt Põlluveer tõdes, et tõepoolest tuleb nädalavahetusel haiguslehe saamiseks pöörduda EMO-sse, kus inimese tervislik olukord fikseeritakse, nii et perearst saab hiljem avada haiguslehe. Samas mingeid eraldi tõendeid EMO ei väljasta.

Kui inimesel on näiteks kõhuviirus, ei jää ikkagi muud üle, kui minna EMO-sse, kui tööandjaga usalduslikku suhet ei ole ja tingimata on tarvis haiguslehte. „Tualett on olemas ja seal tuleb käia nii sageli kui vaja. Kõhuviiruse parim ravi on siiski jääda koju, palju juua ja mitte midagi teha. EMO-s ei saadeta aga kedagi minema – kõik haiged vaadatakse üle, hinnatakse tervislikku olukorda ja dokumenteeritakse,” selgitas Põlluveer.

Uudse ja mugava võimalusena saab nii nädalavahetustel kui riigipühadel perearsti videovisiidil esmase haiguslehe avada ja digiretsepte pikendada ka Minudoc.ee portaali kaudu – seda iga päev kella 22-ni. See on mugav võimalus kõigile, kelle päevakava või tervislik seisund ei võimalda arsti vastuvõtule kohale minna ja on abiks ka juhul, kui nädalavahetusel või pühade ajal pole võimalik enda perearsti poole pöörduda.

Allikas: Virtuaalkliinik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700