Autor: Sekretär.ee • 4. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Foto: Unsplash

Väikesed sammud õnnelikumaks päevaks

Igaüks meist saab mõjutada oma elu. Kõik saab alguse teadvusest, mis on aastakümnete jooksul talletanud kõik meie kogemused ja kust saavad alguse meie uskumused, hirmud ja väärtused. Enda vaimu treenides on võimalik oma elus kasvatada rõõmu ja indu.

Uuemate uuringute põhjal teame, et me saame kujundada oma aju ning mõjutada teadvust kogu elu jooksul. Teadvuse juhtimine ongi võtmesõnaks, kui soovime õppida juhtima iseennast. Vaimu võib treenida, aga enne seda on vajalik saada teadlikuks, mis meie mõtlemist mõjutab.

Mindcoach'id David Rahman Suurbritanniast ja Tiina Latikka Soomest õpetavad, kuidas paremini oma teadvust juhtida.

Meil kõigil on koopameheaja baasmehhanismid, mida me ei saa muuta. Aga me võime õppida neid mõistma ja saada teadlikuks sellest, mis juhib meie mõtteid.

Me peame ka õppima elu jooksul omaksvõetud hoiakute, uskumuste ja hirmudega tegelema ning analüüsima, kas need meid praegusel hetkel enam aitavad. Et oma teadvust juhtida, on meil vaja sobivaid meetodeid ja järjepidevat treenimist.

Keskendu sellele, mida soovid

Aju toimib nii, et me näeme enam ohte kui võimalusi. Aegade algusest on see inimesi päästnud paljudest hädadest, aga tänapäeval kogeme ohuks ka selliseid asju, mis tegelikult seda sugugi ei ole.

Kui inimene on teadlik sellest, et ta kardab midagi, siis tasub endalt küsida, kas oht on tõeline või mingi vana teema, mis kipub elu juhtima. Seejärel võib mõelda, et kui see ei ole see, mida ma soovin, siis mida ma tegelikult soovin?

Juba loomu poolest märkame enam negatiivseid asju ja vigu. Seetõttu jääb meile kergelt meelde negatiivne kommentaar, kuigi oleme enne seda saanud arvukalt positiivseid.

Keskenduda tuleks sellele, mida soovid, mitte sellele, mida ei soovi. Tavaliselt me keskendume negatiivsele ja sellele, mida soovime vältida. Näiteks kui soovime edu, siis sageli keskendume oma puudustele, kuigi selle asemel peaksime nägema oma tugevusi ning visualiseerima ennast õnnestumas.

Oma negatiivseid mõtteid võib hakata jälgima, et saaks nendest teadlikuks. Võib ennast käest näpistada iga kord, kui tabad ennast negatiivselt mõttelt. Nii saab ka aju sõnumi, et negatiivsus ei ole soovitav ja valmistab ebamugavust.

Hoia oma piire

Meie loomuses on, et soovime head läbisaamist pereliikmete, lähedaste ja töökaaslastega, aga mõned meist annavad ennast liiga palju. Neid inimesi võib kutsuda meeldida tahtjateks. Selle taustal on kas süü või armastuse puuduse tunne.

Meeldida tahtjad tunnevad kohustust kõike teha ning neid kasutatakse ka sageli ära nii tööl kui kodus. Need on inimesed, kes alati võtavad asjad enda peale ja neid vaevab ka pidev mittepiisav olemise tunne, mis lõpuks viib kurnatuseni.

On oluline hoida oma piire ja on hea mõista, et iga käitumise taga on alati mingeid vajadusi või hirme.

Kui probleemiks on kiiresti teiste soovide ja palvetega nõustumine, siis üheks soovituseks on võtta väike mõtlemisaeg. Siis jõuab läbi mõelda, kas üldse on aega konkreetse palvega tegeleda või mitte.

1% päevas

Muutused toimuvad lihtsamini kui iga päev teha väikseid asju. Vaim vajab pidevat harjutamist, sest see kipub tagasi pöörduma vanade harjumuste juurde.

Ühest protsendist päevast piisab. Igapäevaste harjutustega me loome ajus uusi seoseid ja vaja on 66 päeva, et tekiks harjumus. Harjumusest saab rutiin, kui seda korrata sada korda. Seetõttu on pidev praktika oluline, kui soovime muutusi.

Tänulikkus on uuringute põhjal üks tõhusamatest ja lihtsamatest meetoditest, millega saame oma teadvust mõjutada. Tänulikkus tõstab meie energiataset ja muudab eluhoiakuid.

Võime olla tänulikud lugematute asjade eest meie ümber, nagu näiteks auravast kohvitassist, päikesepaistest, katusest pea kohal või heast tervisest. Kindlasti on igaühel midagi, mille eest tänulik olla.

Võib küsida asju tehes endalt: kuidas ma teen sellest enda jaoks toreda tegevuse? Kui sellist küsimust pidevalt endalt küsida, siis muutubki elu toredamaks.

Teadvust mõjutab palju see, millist sisekõnet me peame. Me ei tea kunagi, mida teine mõtleb. Oletame sageli, et teine mõtleb meist asju, mis ei pea paika. Teiste arvamustest on olulisem see, mida ise endast arvame.

Harjutus: Hommikune vaimu valmispanemine

Tee see harjutus kohe, kui hommikul ärkad, nii mõjutab see kogu päeva kulgu!

1. Tänulikkus

Loetle viis asja, mille eest oled hetkel tänulik

2. Päeva sõna

Mõtle päevale sõna. Näiteks vabadus, armastus, heaolu jne.

3. Visualiseerimine

Visualiseeri päeva kulgu ja mõtle sellele parim võimalik viis. Sina oled oma õnne sepp!

Allikas: kollega.fi/tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700