Autorid: Hele Hammer, Telema tegevjuht, Sekretär.ee • 13. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-arvete saatjate arv kolme kuuga kasvanud 10%

E-arveid vahendava Telema andmetel on Eestis e-arve võimeliste ettevõtete arv selle aasta kolme kuuga kasvanud ligi 10% võrra. Täpset numbrit, kui paljud ettevõtted suudavad e-arveid saata, on paraku keeruline leida.
Foto: Meeli Küttim

Eesti äriregister kogub ja jagab infot selle kohta, kui paljud ettevõtteid e-arveid vastu võtavad, aga mitte seda, kui paljud neist ka e-arveid välja saata suudavad. Nii on suuremad operaatorid Telema, Fitek, Omniva ning e-arveldaja kokku leppinud sellekohase info regulaarses vahetamises. Aprilli andmete põhjal oli e-arvete saatjaid 9300. Vastav number jaanuaris oli 8500, seega on kolme kuuga kasv muljetavaldav 10%.

Kindlasti on e-arve võimeliste ettevõtete arvu kasvule kaasa aidanud hiljuti vastu võetud raamatupidamise seaduse muudatus, mille saab alates 1. juulist 2019 saata Eesti riigiasutustele vaid e-arveid. Kuigi juba 2 aastat, 2017. aasta juulist on riigiettevõtetel kohustus võtta vastu e-arveid, läks 2 aastat, enne kui eraettevõtetele seati kohustus ka saata e-arveid.

Vastavalt raamatupidamise seaduse muutmise seadusele 795SE ei võta alates 1. juulist Eesti riigiasutused vastu enam muid arveid kui elektroonilisi e-arveid. Sealhulgas ka mitte pdf-e, mida tihtipeale ekslikult e-arveteks peetakse.

E-arveldamise seminar: Hinda aega!

Rohkem infot SIIN!

Õiged riigile sobivad e-arved on xml-formaadis masinloetavad arved, mille arve väljastaja süsteem automaatselt arve saaja süsteemi saadab. Erinevate allikate põhjal on e-arvete käsitlus ligi 6 korda ajasäästlikum kui pdf-arvete käsitlus, seega on kokkuhoid märgatav.

Kasu ei saa e-arvetest aga mitte ainult vastuvõtja, vaid ka nende saatja. Nimelt saab e-arvete saatmise puhul olla kindel, et need ka saatjani jõuavad, kuna e-arve operaatoritel on kõigi dokumentide liikumise kohta logiraamatud. Nii ei saa saajad enam väita, et e-arved on kaduma läinud, nagu meili teel saadetud arvete puhul tihtilugu juhtuda võib. See tähendab, et tõenäosus oma arvete eest õigeaegselt raha saada on e-arvete puhul oluliselt suurem.

Kõik e-arve operaatorid on juba täna usinalt ametis üha uutele ettevõtetele e-arvelduse võimaldamisega. Telema ennustab e-arve võimeliste ettevõtete arvu olulist kasvu lähikuudel, mis tipneb juuni ja juulikuuga, kui seadusesäte rakendub. Seega peaksid kõik need, kes teema viimasele hetkele on jätnud, end aegsasti sappa seadma, kuna muidu võib juhtuda, et seadistused õigeaegselt valmis ei jõua.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700