Autor: Sekretär.ee • 24. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõudlus hooajaliste töötajate järele on kordades kasvanud, kuid palk on keskmisest väiksem

Hooajatööde pakkumiste arv on hüppeliselt kasvanud. Keskmine pakutav kuupalk on hooajatöödel alates 888 eurost kuni 1268 euroni.
Foto: Shutterstock

Hetkel leidub Eesti suurimas tööportaalis CVKeskus.ee enam kui 300 hooajalist tööpakkumist. Tööandjad vajavad enim abilisi restoranidesse, hotellidesse ja haljastustöödele, samuti suvehooaja klienditeenindajaid ning laotöötajaid.

„Alates märtsikuust hakkas hooajaliste tööpakkumiste arv kiirelt kasvama. Tööandjad avaldasid võrreldes veebruariga koguni 54% rohkem hooajalisi tööpakkumisi,“ toob välja CVKeskus.ee turundusjuht Henry Auväärt, kes lisab, et viimase kümne aastaga on Eesti tööandjate vajadus värvata hooajalisi abilisi pea kolmekordistunud (+181%).

Tööandjad ootavad ausust ja töötahet

Hooajaliste tööpakkumiste tippaeg on aprill ja mai, mil tööandjad hakkavad otsima abitööjõudu suveperioodiks. Paljudel hooajatöödel pakutakse ka kohapealset väljaõpet ning kandideerijatelt ei eeldata muud kui töötahet, kohusetundlikkust ja ausust. Siiski leidub ka hooajalisi töid, mille puhul ootavad tööandjad väga kindlate oskustega kandideerijaid – näiteks otsitakse Tartumaal traktoristi.

Keskmine pakutav kuupalk on hooajatöödel alates 888 eurost kuni 1268 euroni ning tunnipalk 5,3 eurost kuni 6,1 euroni. Keskmisest kõrgemat töötasu on hooajatöödel võimalus teenida müügi-, ehituse- ja transpordisektoris, kus pakutav palk ületab 1500 euro piiri.

“Hooajalistel töödel teenitav töötasu jääb üldjuhul alla Eesti keskmisele palgale. Teisalt on aga enamus hooajalisi töid klienditeeninduse ja toitlustuse valdkonnas, kus keskmine palgatase ongi pisut madalam,” selgitab Henry Auväärt.

Henry Auväärt lisab, et hooajatöö valikul tasub töövõtjal oma eesmärgid selgelt läbi mõelda. „Ajutine töökoht loob võimaluse teenida lisaraha või haarata kogemusi valdkonnas, kus hiljem püsivalt töötada soovitakse. Noorele annab ajutiselt tööturule sisenemine võimaluse mõista, missugust tööd tahetakse tulevikus teha.“

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700