Suviselt värsked kodumaised köögiviljad ja marjad on kindel valik toidulauale ning sobivad ka grilliõhtute menüüsse. Figuurile parim valik on täienduseks eelistada kala, lihasõpradele soovitaks sealiha asemel kana- või veiseliha. Poolfabrikaatidest on mõistlik hoiduda.
Vett tuleks tarbida 30ml keha 1kg kohta. Ehk 65kg kaaluv inimene peaks jooma umbes 2l vett päevas. Vesi mängib keha toitainete omastamisel olulist rolli. Tasub silmas pidada, et kohv ja tee ei lähe veetarbimise arvestusse.
Kui söögiaegade vahe on üle 3h, muutub ainevahetus aeglasemaks. Heaks vahepalaks põhitoidukordade vahel on näiteks õun või marjad. Viimane valguta toidukord võiks olla vähemalt 4,5h enne ööund ja viimane puuvili vähemalt 2,5h enne magama minekut.
Võta söömiseks aega ning väldi suurushullustust süües vaid nii palju, kui kehal päriselt tarvis. Soovitusliku energiakoguse arvutamiseks on olemas Tervise Arengu Instituudi kalkulaator.
Hea on meeles pidada lihtsat reeglit, et toiduga liialdades püsib söödu-joodu 3 ööpäeva struktuurrasva kooseisus. Alates neljandast päevast suunab keha üleliigse varurasva seifi ning siis on keeruline juba parandusi teha. See tähendab, et peale liigsöömist on hea mõte teha kergema menüüvalikuga päev (puuviljad, marjad), mis annab kehale võimaluse ettesöödud energiakoguse ära kasutada.
Päikeseküllast aega on Eestis vähe, seega võta endale aega selle nautimiseks ning proovi mitte muretseda asjade pärast, mida täna muuta ei saa. Muretsemine tõstab asjatult stressihormooni kortisooli taset veres ning keha lülitub aeglasemale ainevahetusele, mis omakorda pikas perspektiivis kajastub kaalunumbril. Pigem kuluta energiat vabas õhus liikumisele ning kogu positiivseid emotsioone. Ära ei tohiks unustada ka kvaliteetse ööune olulisust.
Tervise Arengu Instituudi 2018. aasta statistika põhjal on iga teine eestlane ülekaaluline või rasvunud. Ainult iga inimene ise saab päriselt oma tervise heaks midagi ära teha ja kaalunumbrit kontrolli all hoida. Kui hätta jääd, ära pelga toitumisnõustajalt või perearstilt abi küsida.