Autor: Sekretär.ee • 28. juuni 2019

Vaba päev tulemas? Püüa olla tegevuseta

Kas ka sul on juba nädalavahetuseks tegemist vajavate tööde nimekiri tehtud? Sest aega ei saa ju raisku lasta minna. Mis oleks, kui püüaks vabal päeval mitte midagi teha?
Foto: Arturs Budkevics, Photobox/Panthermedia

Kõlab uskumatult, aga tegevusetus võib olla suurepärane viis oma loovust ja tulemuslikkust kasvatada, ütles New York Timesi Smarter Livingi lehe toimetaja Tim Herrera intervjuus CBS-le.

„On palju uuringuid, mis näitavad, et planeerides jõude- ja laiskusehetki oma ajakavasse ja päevarutiini, võib see kummalisel moel sind hoopis tulemuslikumaks muuta,” ütleb Herrera. „Kui lasta oma ajul laiselda ja mõtetel rännata mistahes unistustesse, muudab see meid tegelikult loovamaks, paremaks probleemilahendajaks ning aitab leida paremaid ja uudsemaid ideid pikas perspektiivis.”

Veel olulisem mitte midagi tegemisest on Herrera sõnul see, et annad endale loa võtta päev vabaks. Uuringud näitavad näiteks, et ameeriklased saadavad ainult 40% vähem e-kirju pühadele jääval esmaspäeval kui tavalisel esmaspäeval.

„Me peame aktsepteerima päeva sellisena nagu see on – vaba päevana. Ei ole vaja lugeda e-kirju, ei ole vaja vastata. Maailm ei jää seisma, kui me päev otsa telefonis pole,” rõhutab Herrera.

Ta rõhutab ka millegi sellise tegemise olulisust, mida tavalistel päevadel ei tee. Näiteks söövad vähem kui pooled ameerika peredest regulaarselt koos õhtust ja 20% einetest süüakse autos. Kasuta vaba päeva, et perega koguneda ja koos einestada.

Veel üks võimalus vaba päeva kasutamiseks on võtta käsile need asjad, mis on sind häirinud ja su und rikkunud – ükskõik kui tühised need ka ei tundu.

„Kõigil on asju, mis kukla taga kummitavad ja mida me teame, et peaksime tegema, aga oleme mingil põhjusel kogu aeg edasi lükanud. Paljud sellised asjad on aga tühised ja väiksed. Kui need tehtud saavad, on tulemuseks suur kergendus.”

Viimane nõuanne hea vaba päeva veetmiseks on võtta aega, et kellelegi andestada. „Vimma pidamisel võivad olla reaalsed füüsilised tagajärjed. See võib kasvatada stressihormoone ja südamehaiguste riski ning me hoiame endas seda pinget ja viha. Asi pole niivõrd teistele andeks andmises, kuivõrd enda vabastamises mõjust, mis neil on sinu üle,” soovitab Herrera.

Allikas: Tööheaolu (tõlgitud CBS Newsist)

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700