11. september 2019

7 tegevust, mis parandavad teie organisatsiooni kultuuri

Ettevõtte kultuuri kujundavad inimesed. Iga organisatsiooni kultuuri määravad selle töötajate väärtused ja kavatsused. Õigete inimeste värbamine on äärmiselt oluline. Aga mida me saame teha, kui meeskond on juba paigas? Ja mida võiks teha kohe täna, et parandada meie ettevõtte kultuuri?
Foto: Shutterstock

1. Viige rohkem läbi koosolekuid, kus osalevad kõik töötajad – ning ärge unustage suupisteid

Tähtsatest asjadest räägitakse pigem liiga vähe kui liiga palju. Ettevõtte väärtused, mõõdikud, eesmärgid, edusammud, visioon, missioon – neist peaks rääkima pidevalt. Mõjusamad on selleks ühised kohtumised. Pakkudes ka maitsvaid suupisteid teete ettevõtmisese meeleolukamaks, see on mitte kohustus, vaid tunnustus. Tegemist on väikse kuluga selle nimel, et meeskond oleks ühtne.

2. Juurutage struktureeritud üks-ühele tagasiside andmine

Poolaasta- või aastane arenguvestlus on sageli ainuke formaalne viis juhtidele ja töötajatele, et anda üksteisele tagasisidet. Sellest aga ei piisa. Hakake läbi viima 15-minutilisi iganädalasi üks-ühele vestlusi meeskonnaliikmetega. Looge selleks sobiv koht ja aeg, kus töötajad saavad teile rääkida oma tegemistest, mis neile muret valmistab ning anda nende tööle tagasisidet. Selliste lühikeste vestlustega saate lahendada väiksed probleemid enne, kui neist kasvavad suured.

3. Leidke võimalusi liikumiseks ja naeruks päeva alguses

Sageli määrab päeva esimesed 30 minutit selle, millise energiaga tuleb kogu päev. Sageli alustatakse meeskondades päeva kiire ülevaatega töödest. Selle asemel, et lihtsalt ülesannete nimekiri läbi käia, kasutage seda võimalust, et liikuda ja natuke nalja saada. Vahva tegevus grupiga, mis tõstab energiat ja toodab endorfiine aitab inimesi naeratama panna ja pühendumust tõsta ka järgnevateks tundideks.

4. Laske meeskondadel koos lahendada tööga mitteseotud eesmärke

Meeskonna koosviibimised on hea algus, aga üritused, kus inimesed lahendavad tööga mitteseotud väljakutseid on väga kasulikud. Me kõik jääme kinni oma tüüpilistesse töörollidesse ja pannes inimesed uude konteksti aitab välja tuua erinevaid andeid ja omadusi. Me võime rääkida koostööst, aga eksperimentaalne õppimine on mõjusam. See pole mitte ainult värskendav kogemus, vaid loob ka ühtsuse tunde. Selliseid üritusi võiks korraldada kaks kuni kolm korda aastas.

5. Kujundage tänamise kultuur

Andke meeskondadele kingitused, mida nad saavad jagada oma kolleegidele hästi tehtud töö eest. Kui keegi annab kingituse, siis peab ta selgitama, miks. Näiteks: “Sa jäid eile kauemaks ja aitasid mul töö valmis saada”. Kingitused võivad olla lihtsad – näiteks maiustus või kinkekaart – aga süsteem paneb inimesi meeskonnaliikmeid hindama ja tugevdab koostööd.

6. Kiida avalikult ja kritiseeri privaatselt

Kõik, mida tehakse grupis, võimendub. Kõik positiivne, mida nii ütled, võimendub viiekordselt ja negatiivne kümnekordselt. Kui keegi teeb head tööd, siis kiida teda meeskonna ees. Mitte ainult seepärast, et inimene tunneks ennast hinnatumana, vaid selline tegevus tugevdab ka ettevõtte väärtusi. Samas negatiivne tagasiside tuleks peaaegu alati edastada privaatselt

7. Ole valmis loobuma töötajast, kes kultuuri rikub

Kui teil töötab keegi, kes pidevalt rikub meeskonna meeleolu halva suhtumise või oma negatiivse isiksusega ning ei näita üles mingeid paranemise märke hoolimata mitmetest vestlustest, siis lase tal lahkuda. Üks tilk võib mürgitada kogu meeskonna. Ükski töötaja ei ole teistest tähtsam.

Allikas: Tööheaolu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700