6. september 2019

Mis on vaimne ergonoomia?

Vaimne ergonoomia on mõiste, mis vajab selgitamist. Indiviidi vaatenurgast on tegu hea toimetuleku ja elujõuga. Töökollektiivis ja inimestevahelises suhtlemises on vaimne ergonoomia seotud enam sotsiaalsete suhete moodustamise, nende hoidmise ja õhkkonnaga. Lihtsustatult võib see tähendada: Milline tunne teil tööl on?
Foto: Shutterstock

Meeskonnas on igaüks vastutav selle eest, millise energia ja vaimse ergonoomia ta toob ja loob. Äärmustena võib välja tuua, et kas kiusan kolleegi või aitan teda. Igaühel on võimalus käituda nende valikute järgi. Edukas meeskonnas on alati hea meeskonnavaim, st vaimne ergonoomia on korras. Igaüks saab olla tema ise, meeskonnas austatakse üksteist ja samuti ka iseennast, ollakse paindlikud ja aetakse ühte asja. On nalja, mängulisust ja naeru, mis vabastavad ajasurvest ja stressist – kergendavad koormust ja annavad hea tunde, tuge ja energiat eesmärkide saavutamiseks. Ja mis veelgi olulisem, ka probleeme julgetakse käsitleda ja arutada lugupidaval moel. Seejärel töö jätkub ning vastuolud ei jää vaikselt vinduma ning kättemaksu ootama.

Meeskonnavaim ja vaimne ergonoomia kujunevad mitmest tegurist ja üks neist on omavaheline kontakt. See tähendab näiteks mõistmist, hoolimist, innustumist ja tänulikkust. Meil kõigil on oma personaalne ruum ja kombed ning seda mõjutavad kasvatus ja kultuur. #metoo nähtuse kaudu on esile tõusnud asju, mis on vindunud pinna all aastaid või isegi aastakümneid. Hea, et teemadel arutatakse ja probleeme lahendatakse. Soe õhkkond, usaldus, austus ja tugi peaks olema meeskonnas normiks.

Igaüks võib mõjutada iseenda vaimset ergonoomiat. Selleks on mitmeid viise, näiteks sõprus- ja partnersuhted, armastus ja eluviis. On teaduslikult tõestatud, et liikumine mõjutab inimese vaimset ergonoomiat. Näiteks Katja Walleri uuring Jyväskylä ülikoolis näitas, et liikumine vähendas poole võrra tõenäosust antidepressantide kasutamisele. Teadlaste arvates näitavad tulemused seda, et liikumine keskeas võib olla märkimisväärselt oluline kerge depressiooni ennetamisel.

Stressijuhtimine on üks tänapäeva olulisematest tööelu oskustest. Liikumise abil on võimalik vaimset seisundit mõjutada kiirelt. Nii võib lõõgastuda, rahuneda ja tunda ennast õnnelikumana. Rõõmu, õnnestumise ja positiivsete kogemuste saamine peaks olema kõige olulisemaks mistahes liikumise harrastamisel. Seeläbi jäävad head harjumused püsima, sest me kordame tegevusi, mida naudime. Nii liikumine kui ka elu peaks olema rõõmupakkuv, mitte vaevarikas sooritus.

Allikas: Tööheaolu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700