Autor: Gerli Ramler, Äripäeva kaasautor • 28. september 2019

Kuidas äritarkvara kaitseb sinu ettevõtte andmeid?

Ettevõtte tähtsaim vara on finantsandmed, mille kaotamisel või võõrastesse kätesse sattumisel võivad olla tõsised tagajärjed. Kuidas olla kindel, et teie ettevõtte andmed on kaitstud pahatahtlike varaste eest? Nõu annavad Standard Booksi äritarkvara arendava Excellent Businsess Solutions Eesti ASi spetsialistid.
Foto: scanpix

Kui veel 25 aastat tagasi käis raamatupidamine paberi ja pliiatsi abil, siis täna on meil nutiseadmed ja pilveteenus. Me ei muretse enam niivõrd andmete füüsilise kaotamise pärast, vaid päevakorras on turvalisus ja privaatsus. Küberkurjategijate eesmärgiks on enamasti saavutada ligipääs ettevõtete rahale ning otseseks võtmeks on siin raamatupidaja või finantsjuhi andmekandjad, millele saadakse tavaliselt ligi mitte isegi häkkimise ja võrku tungimise abil, vaid kasutaja teadmatust ära kasutades. Nakatunud e-kirja avamine teeb kurjategijatele uksed valla.

Hea uudis on see, et Excellenti kliendid ei pea andmete igapäevase turvalisuse pärast muretsema: Standard Booksi äritarkvara hinna sisse kuulub pilveteenus, mis tähendab, et raamatupidamistarkvarale saab ligi läbi internetiga ühendatud seadme,. Seejuures ei ole tarvissalvestada oma arvutisse ühtegi dokumenti ja ettevõtte andmed ei satu ohtu. Seega ei kujuta näiteks sülearvuti kadumine andmete lekkimise või kadumise seisukohalt mingit probleemi.

Samas töötab Excellent igapäevaselt selle nimel, et ka tulevikus ebameeldivaid üllatusi ei juhtuks. Selleks varundatakse, monitooritakse ja hoiustatakse andmeid, kaasatakse eksperte ning testitakse süsteeme aeg-ajalt teadlike turberünnakutega, et leida üles võimalikke turvaauke. Andmete varundamine käib mitmel tasandil, andmed asuvad turvalisuse eesmärgil erinevates serverites ning samuti on duubeldatud serverite internetiside ja toide. Isegi kui elektriühendus katkeb, hoiavad varutoiteallikad süsteemi seni töös, kuni käivituvad generaatorid.

Excellenti serveripargi eest hoolitseb AS WaveCom, mille ülikõrgetele nõuetele vastav andmekeskus toimib kui Hollywoodi filmis. Keskuses on ultramoodne ligipääsusüsteem, mis toimib nii läbi sõrmejälje, näpu veenivõrgustiku kui ka näotuvastuse. Lisaks on keskuses digitaal-, mikrolaine- ja infrapunaanduritega kaetud iga viimane kui nurk ning süsteem jälgib näotuvastuse abil, et majas viibijad liiguks ainult neile lubatud perimeetris. Seadmekapid on varustatud lukkude ja anduritega.

Ohtudele tuleb ennetavalt reageerida

Küberrünnakute eesmärk on üldjuhul raha – küll halvatakse mõne ettevõte tegevus, tekitades neile sellega kahju. Küll nõutakse raha selle eest, et varastatud andmed ei lekiks. Lisaks niimoodi tekitatud finantskahjule kannatab oluliselt muidugi ka firma maine. Excellent on selliste riskide maandamiseks võtnud kasutusele seireteenuse, mis monitoorib pidevalt infosüsteemide, annab toimuvast ülevaate ja võimaluse igale võimalikule ohule kiirelt reageerida.

Raamatupidajate, kes ei kasuta äritarkvara, üks levinumaid töövahendeid on Exceli tabelid, PDF- ja Wordi-failid, milles saadetakse sageli pakkumusi, saatekirju ja arveid. Kõik need formaadid on aga enamlevinud pahavarakandjad. Seega tasub IT-inimesega või kirja saatjaga kindlasti konsulteerida, kui kiri tundub üldsõnaline või fail kahtlane. Tegelikkuses ringleb pahavaraga nakatanud või sellele viitavaid e-kirju väga palju, kuid õnneks püütakse enamik neist e-posti filtrite poolt kinni. Kui aga teile saabub kahtlane e-kiri, tuleks see edastada manust avamata IT-spetsialistile. Andmete kaitsmine algab küberhügieenist ehk teadlikku ja turvalist käitumist internetti ühendatud tehnoloogiliste vahendite kasutamisel!

Turvalisuse teine tahk on tehnoloogia võimekus. Standard Booksi äritarkvara kasutavate klientide andmed asuvad „pilves” ja on kaitstud mitme turvakihiga ning krüpteeritud. Selleks, et klient saaks oma andmeid näha, on tal vaja eraldi õigusi, mis on samuti mitmekordselt turvatud – kasutatakase sertifikaate, VPN tunneleid ja mitmeid isiklikke „võtmeid” ehk salasõnasid. Excellent on turvalisusesse palju investeerinud ning jätkab seda suuna ka tulevikus. Ainult nii saab pakkuda turvalist oma klientidele. Seega – need, kes kasutavad Standard Booksi äritarkvara, saavad olla kindlad, et nende finantsandmed on hoitud ja kaitstud.

Allikas: Excellent Business Solutions

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700