Autor: Sekretär.ee • 18. september 2019

Toeta oma töötajate alkoholivaba puhkust

Tervise Arengu Instituut kutsub ka tänavu septembris inimesi üles veetma septembrikuud alkoholivabalt. Hooli oma töötajatest ning toeta nende püüdlusi septembris alkoholist puhata.
Foto: Shutterstock

Alkoholi liigtarvitamisega seonduv puudutab tööelu väga vahetult ja mitme külje pealt. See viib õnnetuste, töölt sagedaste puudumiste, haiguste, hilinemiste, aga ka puudulikult lahendatud või hoopis lahendamata jäänud tööülesanneteni. Enamikus ettevõtetes peetakse normiks, et purjus peaga tööle ei tulda ning tööajal alkoholi ei tarvitata. Paljudel ettevõtetel on ka konkreetsed juhised, kas ja kui palju alkoholi pakkuda firmaüritustel.

Samas väljaspool tööaega toimuv jääb tööandja otsustusõigusest välja. Vabal ajal tarvitatud alkohol mõjutab aga inimese edukust ja töökohal toimetulekut täpselt samamoodi. Just seetõttu on oluline märgata ka töövälist alkoholi liigtarvitamist ning töökaaslast õigel ajal toetada ja suunata. Mida varem panna tähele alkoholi liigtarvitamise tundemärke, seda tõenäolisemalt õnnestub probleemil sabast kinni saada, enne kui asi kontrolli alt väljub. Isegi kui tegemist on muidu tubli töötajaga, kes küll kipub vabal ajal alkoholiga liialdama, ei tohiks sellest asjast mööda vaadata, sest halvimal juhul võid ajapikku töötajast ilma jääda või kanda muid kahjusid. Töötajate tervise eest hoolitsemine on ettevõtjana ka sinu mure!

Keskkond on väga oluline

Alkoholipausi toetamine ja alkoholitarvitamise teemade üles võtmine ei viita sellele, et asjaga oleks organisatsioonis probleeme. Vastupidi – pigem tähendab see, et ettevõte toetab oma inimeste heaolu ja püüdlusi vähema alkoholiga või alkoholivaba elustiili kui normi poole.

Kuna suure osa päevast veedame tööl, on sellel keskkonnal väga suur roll hoiakute, normide ja väärtuste kujundamisel. Seega saad sa ettevõtjana vahetult suunata oma töötajate eluviise ja suhtumisi. Kanna hoolt selle eest, et sinu organisatsioonis oleks au sees tervislikud eluviisid. Nende juurutamine ei sõltu isegi mitte niivõrd rahalistest vahenditest, vaid pealehakkamisest ja mõtteviisist.

„Septembris ei joo“ aktsioon ei pea olema vaid ühe kuu pikkune eksperiment. Alkoholivaba perioodi on alati võimalik pikendada või võtta selliseid väljakutseid ettevõttes ette mistahes muul ajal!

Mida saad tööandjana kohe teha?

•Näita üles toetust alkoholist puhkuse võtmisele ning jaga „Septembris ei joo“ üleskutset puhkenurkades, kogunemistel või ettevõtte meililistis.

•Ole juhina eeskujuks – osale ise „Septembris ei joo“ aktsioonis ning räägi sellest oma töökaaslastega.

•Arutage oma inimestega, miks on hea pidada kainet septembrit. Rääkige üksteisele oma edusammudest ja ka raskustest. Hea mõte on üles panna tahvel, kuhu kõik saavad oma mõtteid kirjutada.

•Septembrikuu tähtpäevi tähistage koos alkoholivabalt. Paku töötajatele alkoholivabalt töövälise aja koosveetmise võimalusi.

•Parimad firmakingitused töötajatele ja koostööpartneritele on alkoholivabad.

•Hoolitse, et alkohol ei oleks töökohal kättesaadav. Vaata üle ka ettevõtte toitlustuskoha sortiment.

•Paku üritustel alkoholivabasid alternatiive (vesi, puuviljad, mahlajoogid).

•Vaata üle töökeskkond. Võib-olla on vaja muuta vaid pisiasju, et töötajad juba end paremini tunneksid.

•Hoolitse, et ka tööajal oleks inimestel piisavalt puhkepause, et end taastada.

•Kiida ja motiveeri aktsioonis osalejaid.

•Kajasta ettevõtte listis „Septembris ei joo“ edulugusid ja positiivseid kogemusi.

•Märka neid, kes võivad vajada abi. Anna neile näpunäiteid, kust nad abi saaksid (info leiad siit). Tunne siirast huvi nende käekäigu vastu.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700