Autor: Sekretär.ee • 23. november 2019

Eesti suurettevõtete juhtkonnas on maailmaga võrreldes kaks korda vähem naisi

Kui maailma suuremate firmade juhtkonnas töötab keskmiselt 16,9 protsenti naisi ja see näitaja kasvab, siis Eesti jääb maailmale umbes kaks korda alla. Eesti suuremate ettevõtete juhtkondades on naiste osakaal vaid 8 protsenti, näitab konsultatsiooniettevõtte Deloitte koostatud värske raport „Women in the Boardroom“.
Foto: Shutterstock

Deloitte analüüsis raportis soolist tasakaalu 66 riigi avalikul börsil kaubeldavate suuremate ettevõtete juhtkondades. 2019. aastal oli naiste osakaal sellisete ettevõtete juhtkonnaliikmete hulgas maailmas keskmiselt 16,9 protsenti ning see näitaja kasvas võrreldes 2017. aasta raportiga 1,9 protsendi võrra. Eestis oli vastav näitaja tänavu 8 protsenti, jäädes 2017. aastaga võrreldes samale tasemele.

Deloitte Eesti tegevjuht Kristine Jarve sõnas, et kuigi Eestis pole juhtkonnaliikmete hulgas naiste osakaal viimastel aastatel kasvanud, siis võib see lähiajal muutuda. „Eesti ettevõtetes on kasvamas juhtivatel ametikohtadel töötavate naiste osakaal, mis lubab prognoosida, et lähiajal suureneb naiste osakaal ka tippjuhtkonna liikmete hulgas. Mõju hakkavad avaldama ka pingutused selle nimel, et saavutada meeste ja naiste vahel võrdsed palgatingimused ning võrdsemad võimalused karjääriks. Kui paljudes Euroopa Liidu riikides on sooline tasakaal seadusega reguleeritud, siis Eestis vastavad reeglid veel puuduvad,“ selgitas Jarve.

Raporti koostamisel analüüsiti naiste ja meeste osakaalu kokku 66 riigi ettevõtete juhtkondades ja täielikku soolist tasakaalu polnud üheski riigis. Üle 30 protsendi naisi töötab juhtkondades 66-st riigist vaid kuues: Soomes, Norras, Prantsusmaal, Rootsis, Uus-Meremaal ja Belgias.

Kuigi Soomes, Saksamaal, Malaisias ja Lõuna-Aafrika Vabariigis kasvas naiste osakaal võrreldes eelmise raportiga üle 6 protsendi, siis riikide keskmine näitaja muutub väga aeglaselt. Sama trendi jätkudes saavutatakse ettevõtete juhtkondades sooline tasakaal 30 aasta pärast. Kõige vähem naisi kuulub juhtkondadesse Kataris ja Saudi-Araabis – vastavalt 0,6 ja 0,7 protsenti.

Raport toob välja, et juhtkonna esimeheks on naine 5,3 protsendis ja ettevõtte tegevjuhiks vaid 4,4 protsendis uuritud ettevõtetest. Tunduvalt rohkem naisi töötab finantsjuhi ametikohal – keskmiselt 12,7 protsenti.

Varasemad uuringud on näidanud, et naiste suurem osakaal tippjuhtkonnas mõjutab positiivselt nii organisatsiooni kultuuri kui ka äritulemusi. Statistika järgi teevad suurema naiste osakaaluga juhtkonnad targemaid äriotsuseid, jõulisemat innovatsiooni ja saavutavad paremaid äritulemusi.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700