Autor: Kaija Teemägi, Elisa personalivaldkonna juht • 26. november 2019

Kaija Teemägi: ilusate lubaduste taga peab olema tähenduslik sisu

Praegusel muutlikul tööjõuturul on strateegiline personalijuhtimine nagu maratonijooks – see nõuab head eeltööd ning valmisolekut taktikat muuta, et pidevalt eristuda ning mitte laisaks muutuda. Liiga hilja alustades magad stardipaugu maha ja oled konkurentsist lootusetult väljas.
Elisa personalivaldkonna juht Kaija Teemägi
Foto: Foto: Jake Farra

Ettevõtet hoiab kõrges mängus just katsetamine ja proovimine ning ootuste mõistmine. Tööjõud ei oota tänapäeval paindumatuid töötingimusi või tähenduseta tööd. Noorte seas on aina olulisemaks muutunud sotsiaalne vastutus ja mõtestatud töö. Samuti oodatakse, et töö oleks paindlikum ja kindlast asupaigast sõltumatu. Inimesed liiguvad aina rohkem, soovides veeta kuu-paar välismaal, võib olla pikemaltki. Miks peaks töökoht jääma seetõttu kodumaale maha, kui tegelikult tehnilised võimalused lubaks seda teha pea kõikjalt maailmast?

Peaaegu kõigile ettevõtetele on väljakutse ka see, et inimesed vahetavad töökohti tihti. Tark personalijuht peaks suutma turu olukorraga kohanduda ja nägema ka selles väljakutses võimalusi. Mida teeme ettevõttena täna, et need inimesed aasta või paari pärast tahaksid organisatsiooni tagasi tulla? Meilgi on praegu ettevõttes mitmeid näiteid, kus inimesed töötavad mujal, kuid tulevad mõne aja pärast tagasi – laiema silmaringiga ja motiveeritumana.

Inimeste ootus on ka see, et organisatsiooni ilusate loosungite ja lubaduste taga oleks sõnadele vastav sisu ja kindel eesmärk. Nii näiteks ei dikteeri me punkt-punktilt, mida tegema peab, vaid loome inimestele võimaluse ise ägedaid asju ellu viia ja end töö kaudu arendada. Me mitte ei räägi nutikatest ja paindlikest tööviisidest ning kaugtööst, vaid tegelikult ka kasutame neid võimalusi. Nende tegevuste eesmärk ei ole viimaste trendidega kaasa joosta või olla kõige moekam, vaid leida võimalusi, kuidas luua töötajatele keskkond, kus tööd saab teha mõtestatumalt ja tulemuslikumalt.

Usun, et Elisa puhul ongi eeliseks olnud vabadus ja võimalus katsetada, mis töötab ja mis mitte. Samuti võimalus teha ka vigu ja neist õppida, sest vaid nii saab areneda. Seda kõike saab aga ellu viia vaid siis, kui personalijuhil on teiste juhtide toetus ja organisatsioon sammub ühes suunas.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700