Autor: Merit Pärnpuu • 29. november 2019

Kuidas leida ideaalset koolitusruumi?

Aasta koolitaja 2018 Alar Ojastu räägib, et koolitusruumi puhul on oluline selle esteetiline ilu ja hea vaade, eelistatavalt võiks see olla lähedal merele või loodusele.
Foto: Shutterstock

Suurte kogemustega koolitaja Alar Ojastu sõnul pole viimase 15 aasta jooksul koolitusruumide puhul õieti midagi muutunud. „Mulle tundub, et inimesed, kes koolituskohti pakuvad, ei mõtle kõikidele punktidele, mis on koolitajatele tähtsad. Nad ei uuri, mida koolitajad tegelikult vajavad. See on suur probleem,“ tõdeb Ojastu, kelle sõnul polegi Eestis ideaalset koolitusruumi. „Ma ei ole ühtegi head kohta mitte kuskil näinud. Igal pool on alati midagi puudu.“

Kui uurin ta käest, mille põhjal tema sobivat ruumi valib, siis ütleb ta, et koht peab koolitust toetama. Ehk vaade peab olema ilus ja atmosfäär hea. „Minu jaoks on koolitusruumi puhul oluline selle esteetiline ilu ja hea vaade. Eelistatavalt lähedal merele või loodusele, mis on minu jaoks number üks kriteeriumid,“ räägib ta ja lisab, et alles seejärel tuleb hea saundsüsteem. Tihtipeale on aga nii, et vaade on väga hea, aga toolid kehvad. Või toolid on head, aga ruum ise on kole või valgustus kehv.

Ruumi peab saama kasutada mitmekülgselt

Kuna klassikalise kooliruumi aeg on otsa saanud, peab saama ruume kasutada paljudel viisidel ja õpiolukordades, sest õpivormid on aina loovamad. Aeternum Koolitus ja Konsultatsioonide üks loojatest, suure kogemuspagasiga konverentside korraldaja ja juht Signe Kiisk räägib, et tänapäeva õppija on teistsugune ja ta ei viitsi enam laua taga seitse tundi istuda. „Üks hea koolitusruum on mitmekesine, seal on kerge asju ümber tõsta, teha ruumi hubasemaks või konservatiivsemaks,“ lausub ta, lisades, et kõik võimalused on ju tänapäeval olemas.

Kui võtta koolitusel osalejate seisukohast, siis võib Kiisa sõnul olla mõnes ruumis liiga pime, nii et inimene jääb magama, teises aga liiga valge, et pea hakkab valutama. Pole just hea seegi, kui ruumis on suured ringid seintel, sest siis võib inimene hakata hallutsinatsioone nägema. „Ma arvan, et meil on seda klassikalist kooliruumi endiselt liiga palju,“ möönab ta ja lisab, et heas koolitusruumis peab saama vaheldumisi istda nii tooli, diivani kui padja peal.

„Ovaalstuudio on väga inspireeriv, seal on ka väga palju väikseid töötube, kus saab grupitööd teha. Ka õhkkond on seal väga hea,“ lisab ta.

Alari ja Signe lemmikud ruumid sündmuste korraldamiseks:

•Ovaalstuudio Tallinnas

•Stuudio Tasapisitasakaal Kalamajas

•Ojaku puhke- ja koolituskeskus Pärnumaal

•Laulasmaa spa (Radiatuse ja Mammatuse ruumid)

•Kalaranna Puhkemaja Lääne-Virumaal

•Energia Talu Viljandis

Sobivad ruumid igaks sündmuseks leiad veebilehelt ➝ SEMINARIRUUM.EU

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700