Autor: Dr Sergey Saadi, Ennetusmeditsiini Kliinik • 22. jaanuar 2020

Kuidas mõjutab tervist spordijook?

Tänapäeval on moejoogiks spordijook. Minudoc.ee perearst Sergey Saadi selgitab, mida spordijoogid endas sisaldavad ning kellele need mõeldud on.
Kellele sobib spordijook?
Foto: Pixabay

Miljonid inimesed võtavad toidulisandeid, lootes neist mingisugust kasu saada - parandada oma üldist tervist ja südant, langetada kehakaalu või kasvatada lihaseid.

“Näiteks jõutrenni tegevad sportlased võivad toidulisandite abil parandada lihaste jõudlust ja soodustada nende kasvu - seda just erinevaid toidulisandeid kombineerides,” kommenteerib Minudoc.ee perearst Sergey Saadi. Lisaks sellele võivad nad õige dieedi abil kehakaalu langetada ja söögiisu kontrolli all hoida.

Mida spordijoogid sisaldavad?

Väga levinud on just spordijoogid - neid tarbitakse palju, aga kas need tarbijad tegelikult teavad, mida üks spordijook sisaldab? “Spordijoogid sisaldavad tavaliselt suhkru kujul süsivesikuid. Kui need suhkrut ei sisalda, siis on need maitsestatud madala kalorsusega magusainetega. Konkreetne suhkru ja elektrolüütide kogus spordijookides on ette nähtud selleks, et toimuks kiire hüdratsioon ning imendumine,” selgitab Minudoc.ee perearst. “Seda tüüpi toitainete täisväärtuslik imendumine seedetraktis toimub tavaliselt ainult intensiivse treeningu korral, mis kestab tunni või pikemalt. Tuleb meeles pidada, et spordijook on sportlastele ja mittesportlase jaoks on see tegelikult lihtsalt veel üks suhkrurikas jook.”

Uuringud on näidanud, et täiskasvanud sportlastele on spordijoogid üldjuhul kasulikud. “Ent kui treenija ei tee jõulist treeningut, siis võib spordijookide liigne tarbimine suurendada ülekaalu ning rasvumise ja muude terviseprobleemide, näiteks II tüüpi diabeedi, südame-veresoonkonnahaiguste ja podagra tekkeriski. Loomulikult on oht ka hambakaariese tekkeks,” räägib Saadi spordijookide tarbimisega kaasnevatest ohtudest ning lisab, et lapsed ei tohiks üldse spordijooke tarbida. “Kui on valida spordijoogi ning vee joomise vahel, siis soovitan omaltpoolt ikka vett - see on metaboolselt neutraalne ja ei sisalda liigselt süsivesikuid.”

Allikas: Virtuaalkliinik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700