Autor: Virtuaalkliinik.ee • 5. veebruar 2020

Kas istumine võib teha inimese haigeks?

Täiskasvanud inimesed istuvad umbes 9-11 tundi päevas. See hõlmab teleri vaatamist, arvuti kasutamist, lugemist, kodutööde tegemist, auto, bussi või rongiga reisimist, kuid ei hõlma magamist. Minudoc.ee perearst Sergey Saadi räägib, milline mõju istuval elustiilil inimeste tervisele täpselt on.
Foto: Shutterstock

Järjest enam on tõendeid selle kohta, et pikaajaline istumine võib tervist kahjustada. Tegevusetusest ja väheliikuvast eluviisist põhjustatud terviseriskide vähendamiseks on soovitatav regulaarselt treenida, vähemalt 150 minutit nädalas. Loomulikult oleks hea ka järjestikuse istumise aega vähendada.

Uuringud seostavad passiivset eluviisi ülekaalulisuse ja rasvumisega, 2. tüüpi diabeediga, vähiga ning varase surmaga. “Arvatakse, et pikaajaline istumine aeglustab ainevahetust, mis mõjutab keha võimet reguleerida veresuhkru taset, vererõhku ja lagundada keharasva. Kontoritöötajad on lisaks ka pidevas sundasendis, mis suurendab lihasluukonna probleemide, eeskätt selja-, kaela- ja peavalude tekkimise riski,” selgitab doktor Saadi ja lisab, et pikaajaline istumine võib soodustada ka vaagnapiirkonna verevarustuse häiret, mis võib omakorda tekitada kõhukinnisust, hemorroide, eesnäärme põletikku ja eesnäärme suurenemist, päraku ja tuharate piirkonna naha ja nahaaluskoe põletikuliste protsesside teket.

Liikuge rohkem, istuge vähem

Näiteks Suurbritannia meditsiiniametnike kehalise aktiivsuse juhend soovitab pika istumisperioodi vahele teha 1-2 minutit kehalist aktiivsust. “Liikumise mõju on tervendav. Kõigepealt kulutab organism liikumisel rohkem kaloreid, mis võib kehakaalu langust põhjustada ja üldtoonust tõsta. Samuti aitab füüsiline aktiivsus säilitada lihastoonust, liikumisvõimet ja vaimset heaolu - seda eriti vananedes,” sõnab perearst.

Kuidas istuvast eluviisist tulenevaid terviseriske nutikalt vähendada, lugege Virtuaalkliinikust

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700