Autor: Karjääricoach Teily Allas • 6. veebruar 2020

Millisteks küsimusteks tööintervjuul valmis olla?

Intervjuu on vestluse vorm, mis koosneb küsimustest ja vastustest. Küsimuste hulka kuuluvad nii tüüpküsimused kui ka sellised, mis aitavad intervjueeritaval sind kui kandidaati paremini tundma õppida. Mida paremini oled end töövestlusel võimalikeks küsimusteks ette valmistanud, seda edukam oled.
Foto: Shutterstock

Järgnevatele küsimustele vastamine võtab aega, kuid kui oled need ühe korra põhjalikult läbi mõelnud, siis on järgmiste vestluste jaoks ettevalmistamine juba lihtsam. Mõtle need küsimused ja vastused oma peas läbi. Veel parem, vasta neile kirjalikult. Tööintervjuule minnes võid välja kirjutada küsimused, mida ise sooviksid vestluspartnerilt küsida ja need kaasa võtta. Sa ei pea neid küsimusi välja võtma, aga kui soovid kindel olla, et olulised küsimused meelest ei läheks, siis pole selles midagi kummalist, kui need ka välja võtad. Pigem näitab see seda, et sa oled ettevalmistunud ja sinu huvi antud töö vastu on suur. Kui oled alljärgnevad küsimused ja vastused läbi töötanud, siis tunned ennast tööintervjuul palju enesekindlamana. Ühtlasi jätad endast professionaalsema esmamulje ning suurendad seeläbi oma võimalust saada tööpakkumine.

Tööintervjuul ole valmis vastama järgmistele küsimustele:

Räägi meile endast.

Mõtle vastus hoolikalt läbi, sest ilma ettevalmistuseta võib sellele küsimusele vastamine tekitada kohmetust. Räägi sellest, milline inimene oled ja mis sind iseloomustab. Võid ennast kirjeldada mõne oma huvitava hobi või lemmiktegevuse kaudu. Võimalik, et sul on mõni unikaalne oskus, mis eristab sind teistest kandidaatidest.

Ennast saab kirjeldada näiteks järgnevalt: „Ma olen hea suhtleja ja hea huumorimeelega naisterahvas. Ma fännan kinos käimist ja krimiraamatute lugemist. Tööalaselt armastan numbreid, täpsust ja tähtaegadest kinnipidamist.“

Miks sa sellele ametikohale kandideerisid? Miks sa tahad siia ettevõttesse tööle tulla?

Selle küsimuse vorm võib olla ka erinev, näiteks: miks see ametikoht sulle huvi pakub? Enne kui vastama hakkad, pööra see küsimus ümber ja küsi kõigepealt endalt:

Miks ma tahan sinna ettevõttesse ja sellele ametipositsioonile kandideerida?

Kui vastad enda küsimusele ära, oskad vastata ka tööandja küsimusele.

Intervjuu ajal ole valmis tooma ka näiteid. Näiteks: „Ma sooviksin teie ettevõttes töötada, sest pean üheks oma tugevuseks numbrites orienteerumist ja täpsust ning teie ametikoht võimaldaks mul neid oskusi rakendada. Samuti meeldib mulle, et ettevõtte meeskond on rahvusvaheline ja te väärtustate tervislikke eluviise.“

Millised on sinu tugevused?

Mida sa oskad ja teed hästi? Mõtle läbi oma senised saavutused, sest need peegeldavad sinu tugevusi. Kogemused, teadmised, oskused ja võimed on sinu saavutuste aluseks. Milliseid tugevusi esile tuua? Tööintervjuu on koht, kus võid julgelt oma tugevusi väljendada, kartmata, et enesekiitus on sobimatu. Tööintervjuu on eneseturundus- ja müük, kus on õige koht tuua välja oma tugevamad küljed. Selleks, et enda tugevuste loetlemine ei mõjuks tühja kiidulauluna, too välja ainult kõige olulisemad omadused, mis sobituksid ka antud ametipositsiooniga.

Millised on sinu nõrgad küljed?

Sellele küsimusele ei taha meist keegi vabatahtlikult vastata, kuid kui sa pole üliinimene, siis on ka sinul mõni nõrkus või pead lihtsalt mõne tööülesandega veidi rohkem vaeva nägema. Võimalik, et sul on senises karjääris ette tulnud ka mõni eksimus. Kui tood välja mõne oma eksimuse või nõrga külje, siis võid ka tuua näiteid, kuidas sellega tegeled. Toon mõned näited, mis on nõrkustena välja toodud: võtan töökohustuste täitmist vahel liiga tõsiselt; inimeste nimed ei jää mulle meelde; ma ei oska vene keelt.

Oma nõrkustest või eksimustest rääkimine näitab pigem sinu eneseteadlikkust ning seda, et sa oskad neist õppida. Eksimine on inimlik.

Kuidas saad hakkama keerulistes või pingelistes olukordades?

Ole valmis tooma näiteid. Tööandjad soovivad teada, kuidas tuled stressi tekitavate olukordadega toime ja kuidas neid lahendad. Seepärast on ka näited olulised.

Näiteks võidakse küsida, mis sind vihastab? Või kui kandideerid klienditeenindajaks, siis palutakse tuua mõni konfliktne situatsioon ning kirjeldada, kuidas antud olukorra lahendaksid? Juhataja või tiimijuhi ametikohale kandideerides on oluline, kuidas saad hakkama erinevat tüüpi inimestega või kuidas käitud, kui mõni tiimiliige/alluv ei täida oma ülesandeid korrektselt?

Milline on olnud sinu eelnev töökäik, tööülesanded ja lahkumiste põhjused?

Vaata üle oma CV-s välja toodud töökäik. Ole valmis rääkima oma senistest tööülesannetest ning vaata uuesti üle, millised on ettevõtte ootused kandidaadile ning ametialased eeldused antud kohale. Tea, millised sinu spetsiifilised oskused, võimed ja varasemad kogemused uue ametikohaga ühtivad. Ole valmis põhjendama, miks sa töökohti oled vahetanud.

Neid teemasid uurides tahab tööandja teada, miks sa oled oma karjääris teinud just selliseid valikuid. Kas oled valmis pikaajaliseks töösuhteks ja pühendumiseks? Või kui sul pole mõnda aega olnud töökohta, siis ole valmis selgitama, millega vahepealsel ajal tegelesid ning kuidas on see mõjunud sinu karjäärile.

Milline on sinu karjääriplaan?

Võidakse ka küsida sinu karjääriplaani kohta. Kes või kus sa olla tahad kolme või viie aasta pärast? Vastusest loetakse välja, kas sinu ja tööandja huvid ühtivad.

Milline on sinu palgaootus?

Paratamatult küsitakse ka palgasoovi kohta. Uuri võimalikult palju, milline on antud positsiooni palgatase. Küsi sõpradelt, guugelda, vaata milline on ettevõtte käive ja töötajate arv, millises sektoris ettevõte tegutseb. Infot saad lisaks uurida ka nendelt lehtedelt: www.palgainfo.ee, www.palgad.ee.

Kui oled palganumbri välja mõelnud, siis ei pea sa sellesse kinni jääma. Ühelt poolt on sobilik küsida veidi kõrgemat tasu, kui sealjuures lisad, et oled valmis läbirääkimisteks. Teisalt kui töötasuootus on teiste kandidaatidega võrreldes põhjendamatult kõrge, siis see võib olla takistuseks töö saamisel. Seepärast on hea, kui oled teinud eeltööd ametikoha, valdkonna ning sealsete palgatasemete osas.

Miks me peaksime just sinu palkama?

Siin punktis saad välja tuua, milline on sinu huvi ja motivatsioon seda tööd teha. Vastus peaks sul olemas olema, kui vastasid varasemalt küsimusele kandideerimise põhjuste kohta. Küsimusele vastates saad korrata seda, mida oled juba vestluse käigus rääkinud. Ühtlasi on see hea võimalus taas oma tugevused välja tuua.

Samuti mõtle läbi ja vasta küsimusele, mis kasu saaks ettevõte sinu palkamisest, mida sina saaksid omalt poolt neile pakkuda? Parim ja püsivam töösuhe toimib win-win põhimõttel.

Kas sul on tekkinud küsimusi?

Sellele küsimusele vastamine näitab sinu huvi ettevõtte kohta. Küsida saab nii kultuuri, meeskonna, töökorralduse, ühisürituste kui ka muu kohta. Näiteks: „Millised on ettevõtte viie aasta eesmärgid?“, „Räägitakse majanduse jahtumisest, kuidas see teie ettevõtet mõjutada võiks?“ jne.

Kui küsimusi intervjuu lõpuks pole, siis lihtne vastus oleks näiteks: „Tundub, et olen saanud nii ettevõtte kui ka ametikohta kohta olulise info kätte ning täiendavaid küsimusi mul ei ole.“

Kui see ettevõte ja ametikoht on tõesti sinu unistuste töökoht ja tahaksid midagi lisaks küsida, siis julge küsimus oleks: „Milliseks hindate selle vestluse põhjal minu võimalust selle ametikoha saamisel?“, või „Ma tänan teid huvitava intervjuu eest. Minu huvi teie ettevõtte vastu on vestluse käigus kasvanud ning sooviksin väga teie ettevõttega liituda. Milliseks hindate minu võimalust selle töökoha saamisel?“

Kokkuvõtteks

Nendele küsimustele vastamine on aeganõudev eeltöö, kuid tasub end kuhjaga ära. Pea meeles ütlus: „Raske õppustel, kerge lahingus!“

Lõpetuseks pööran tähelepanu veel sellele, et esiteks aitab nende küsimuste läbitöötamine sul ennast paremini tundma õppida. Saad läbi mõelda, kes sa oled, mida sulle meeldib ja ei meeldi tööalaselt teha, millised on sinu tööalased kompetentsid jne.

Teiseks valmistud sel viisil ette tööintervjuuks ja saad intervjuule minna end palju kindlamini tundes. See pole ainult tööandja valik, vaid ka sina valid ettevõtet ja inimesi, kellega koos soovid töötada.

Kolmandaks – ära õpi neid vastuseid pähe! Ole ehe, ole sina ise. Keegi ei taha kuulda päheõpitud vastuseid, intervjueeritavad saavad sellest üldjuhul aru ning sellega kahandad oma võimalusi tööpakkumise saamisel.

Neljandaks, pea meeles, et iga töövestlus ja ettevõte on erinevad ning kõiki artiklis esitatud küsimusi selles järjekorras sinult küsida ei pruugita, kuid need aitavad sul igal juhul end intervjuu ajaks õigele lainele häälestada.

Allikas: Karjääripööris

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700