Autor: Karjääricoach Teily Allas • 7. veebruar 2020

Millega arvestada uude kohta tööle kandideerimisel?

Hetkel on tööturul olukord, kus mitmetes valdkondades on tööjõupuudus. Sellest räägivad nii personalibürood kui ka tööandjad. Teisel pool on kandidaadid, kes ütlevad, et tööd on raske leida. On mitmeid põhjuseid, miks on tekkinud käärid töötajate ja tööandjate ootuste vahel. Üheks põhjuseks on näiteks see, et nõudmised uute töötajate osas on tõusnud ning lisaks on uute töötajate palgasoov kõrgem kui samal positsioonil ettevõttes juba töötavatel inimestel.
Foto: Shutterstock

Töötajate leidmiseks tehakse üha huvitavamaid töökuulutusi. Innovaatilisemad ettevõtted kasutavad videokuulutusi või kutsuvad kandidaate üles tegema endast videotutvustusi. Potentsiaalsete kandidaatide leidmiseks töötavad ettevõtted oma tööandja brändingu ja maine kujundamisega. Personaliotsinguga tegelevad ettevõtted otsivad kandidaate andmebaasidest, internetist ja muude kanalite kaudu. Üha enam saavad kandidaadid kõnesid: „Tere! Oleme otsimas X ametikohale Y ettevõttesse töötajat, kas oleksite huvitatud sellest lähemalt rääkima?“

Turuolukord ei tee aga kandideerijatele töö saamist lihtsamaks.

Isegi juhul kui inimene on saanud kutse konkursil kandideerida, siis peab ka tema konkureerima teiste kandidaatidega. Et olla kandideerimisel edukas, oleks hea teha nii eeltööd ettevõtte kohta kui ka vaadata iseendasse.

Uuri, milline on ettevõtte taust, kaua see on tegutsenud, millises valdkonnas, milline on selle töötajate arv. Küsi, miks nad uut inimest otsivad? Kui sinu huvi tööandja ja ametikoha vastu püsib, siis tasub mõelda, miks sina sinna kandideerida tahad? Kas soovid kõiki ametikoha tööülesandeid täita ning kas sul on olemas vajalikud kompetentsid ülesannete sooritamiseks? Kui näed, et ei vasta kõigile töökoha nõudmistele, siis ära heida koheselt meelt ega loobu kandideerimast. Võta aega ja mõtle hoolega järele, kuidas saaksid mõnda puuduolevat nõuet kompenseerida.

Tööandjad soovivad tööle võtta inimest, kes on pühendunud ning keda nad saavad usaldada. Kandidaat, kes oskab ära põhjendada, kuidas ta antud ametikohal hakkama saab ja mõnda kompetentsi asendab või midagi juurde õpib, on võrdväärne nendega, kes vastavad kõigile tingimustele. Oluline on inimese isiksus, tema suhtumine ja võimekus õppida.

Nii tööandjad kui ka värbajad tahavad teada, miks kandidaat sellesse ettevõttesse kandideerib ning juba sellepärast tasub uurida ettevõtte tausta ning ametikoha ülesandeid täpsemalt. Esile tõusevad need kandidaadid, kes näitavad vestlusel huvi üles nii ettevõtte kui ka töö sisu vastu.

Uude kohta kandideerides on hea võimalus vaadata endasse ja teha iseendas inventuur. Millised on minu oskused, teadmised ja kogemused? Tundes iseennast, suudame ka ennast paremini presenteerida. Tööintervjuu on eneseturundus ja -müük, kus objektiks oled sina ise. Mida paremini tunned ennast, seda paremini oskad esitleda ka oma oskusi, teadmisi ja kogemusi ning suurendada oma võimalusi tööle saada.

Tööintervjuudel oleks hea jääda iseendaks, sest vastaspool saab aru, kui pakutakse üle või püütakse olla keegi, kes inimene tegelikult ei ole. Samas ei peaks olema ka liigselt tagasihoidlik ja oma tugevusi ning huvisid tuleb konkreetselt välja näidata. Loomult tagasihoidlikumatel tasuks täpselt läbi mõelda, või veel parem, teha märkmeid sellest, mida rääkida. Põhjalik ettevalmistus aitab intervjuul üle saada ebamugavustundest ja võimaldab ennast selgemalt esitleda.

Kokkuvõtteks tuleks uude kohta kandideerides arvestada, et ootused uute töötajate osas on kõrgemad ning tööle saavad need, kes oskavad lisaks olemasolevatele teadmistele ja oskustele ennast tööintervjuul selgelt esitleda ja müüa.

Allikas: Karjääripööris

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700