Autor: Sekretär.ee • 24. märts 2020

Tööindu peaks tundma rohkem kui korra nädalas

Kui sageli tunned indu oma tööst, asud huviga mõne ülesande kallale või tunned rahulolu tööprotsessist? Kas seda juhtub sageli või hetkel ei tule meeldegi, millal viimati sellist tunnet tundsid?
Foto: Unsplash

Kui tunned tööindu vaid korra nädalas või harvem, on see probleem. Sellisel juhul ei saa sa tööst piisavalt positiivseid ressursse, mida on tööheaoluks tarvis.

Töös on nii stressi- ehk pingeallikaid kui ka positiivseid tegureid, mis tööheaolu kasvatavad. Üheski töös ei ole võimalik vältida kõiki pingeallikaid, alati on midagi, mis võib tekitada stressi. Oluline on, et töös oleks ka selliseid tegureid, mis tööheaolu kasvatavad. Neid nimetatakse ressurssideks ning sellest, kui palju oleme saanud ressursse oma töös koguda, sõltub, kui hästi peame vastu pingetele.

Kui positiivseid tegureid napib ja ülekaalus on pingeallikad, siis ei pea me tagasilöökidele vastu ning meid ohustab läbipõlemine. Kui meil on tugev tagala positiivsete tegurite näol oma töös, siis saame raskustest kergemini üle. Rääkimata sellest, et oleme loovamad, suudame paremini probleeme lahendada ja teha koostööd teiste inimestega.

Tööheaolu juhtimiseks on tarvis teada, millised on olulisemad stressiallikad ja millised on tööheaolu kasvatavad tegurid. Tööheaolu juhtimise mudeleid on mitmeid, aga üldistatult räägivad nad samadest asjadest. Tööheaolu kujundavad mitmed tegurid, mis puudutavad töötajat, tööd, juhtimist, meeskonda ja organisatsiooni.

Esimene tegur, mida iseenda või juhina oma meeskonna tööheaolu puhul analüüsida, on töö. Kas töö tundub oluline, milleks seda on vaja, kas me saame midagi uut õppida või mõnda huvitavat ülesannet lahendada?

Enamasti on meeskonnas või organisatsioonis kindel arusaam, mida üks või teine töötaja peaks tegema. Aga miks mitte lasta inimestel ennast üllatada? Võib-olla leiavad nad oma töös täiesti uusi võimalusi, mõtlevad välja uusi tooteid-teenused või võtavad enda peale tegevusi, mis meeskonnavaimu kasvatavad. Kõige tuntum näide selles poolest on Google, kes lubab töötajatel 20% tööajast pühendada enda valitud Google’iga seotud projektidele. Nii olevat sündinud Gmail, Adsense, Google Maps jt teenused.

Kui tunned tööindu korra nädalas või veelgi harvemini, tasub analüüsida, mis on selle põhjus. Kas on töö muutunud igavaks või on organisatsioonis tegureid, mis töörõõmu rikuvad? On vägagi tõenäoline, et kui probleeme oma juhi või meeskonnaga konstruktiivselt arutada, saab ühiselt olukorda parandada. Vaikides kannatada ei tasu, sest see mõjub halvasti nii füüsilisele ja vaimsele heaolule kui ka eneseusule.

Allikas: tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700