Autor: Sekretär.ee • 30. märts 2020

7 soovitust, kuidas vältida läbipõlemist

Praegu on kummaline aeg, kus osa inimestest püüab leida lisateenimise võimalusi või koristab kodus kappe, teised aga töötavad läbipõlemise äärel. Sellised nõuanded, mis tavaelus võiksid olla abiks viimasel juhul, on praegu paljuski kasutud, sest äärmuslikus olukorras pole võimalik hoida töö ja pereelu tasakaalu või leida endale toredaid hobisid.
Foto: pixabay

Püüdsime leida mõned lihtsad tehnikad, mille abil hullumeelse töötempo juures natukenegi endale kergendust leida. On väga oluline, et ka tööpäeva ajal oleks mõningaid hetki, kus saame taastuda. Kui taastutakse pärast tööd või napil uneajal, siis ei jõua organism välja puhata. Seetõttu on väga oluline toetada ennast ka tööpäeva jooksul.

7 soovitust, kuidas ennast pingelise tööpäeva jooksul hoida

1. Tee 30 sekundi harjutust, et rahustada meeli: pööra korraks tähelepanu endale, kui tahad, võid korraks silmad sulgeda. Tunneta oma keha soojust alates pealaest kuni varbaotsteni, võid soojuse juhtida ka nähtamatute juurtega maa sisse. Selline lühike harjutus aitab rahuneda ja üleskeeratuse tunnet vähendada. Võta endale mõned sellised hetked päeva jooksul.

2. Teine harjutus, mida saab samuti kiiresti teha ja mis aitab rahuneda: hinga viis korda sügavalt sisse ja välja. Nii sügavalt, kui saad.

3. Uuringud näitavad, et looduses viibimine või looduse vaatlemine avaldab ajule rahustavat mõju juba 4–7 minuti jooksul, ilma et inimene ise midagi tegema peaks. Kui võimalik, leia need mõned minutid, et kasvõi aknast välja vaadata.

4. Kui pöörled nagu orav rattas, siis võib minna meelest teha minipause ja seetõttu on hea panna endale meeldetuletused. Ka võib kiirel ajal tekkida vastumeelsus selliseid pause tekitada, siis tuleb ennast distsiplineerida. See on sinu vaimsele tervisele hädavajalik.

5. Tõsta lõug üles, kui on vaja distantseeruda oma emotsioonidest.

6. Kui sinu töö võimaldab, siis rühmita oma tööülesanded. Pool tundi vastad e-kirjadele, järgmised pool tundi teed vajalikke telefonikõnesid. Kindel töörütm vähendab väsimist ja kasvatab kontrollitunnet töö üle.

7. Toeta oma organismi tervisliku söögi ja joogiga. Siis saab keha paremini pingelise ajaga hakkama.

Tervist ja jõudu!

Allikas: tööheaolu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700