Autor: Sekretär.ee • 14. mai 2020

Kas töötaja peab tagasi tööle tulema?

Lugeja küsimusele tööle tagasi mineku kohta vastab Tööinspektsiooni nõustamisjurist Ene Olle.

Eriolukorra tõttu oli restoran kinni poolest märtsist aprilli lõpuni, sest ei lubatud kliente saalis teenindada. Töötaja tööks oli just klientide teenindamine saalis. Mai keskpaigast hakkab restoran taas kliente vastu võtma ja tööandja kutsus töötaja tagasi tööle. Samas ei ole koroonaviiruse oht täiesti möödas ning töötajal on kodus väiksed lapsed ja vanemad, kes kuuluvad riskirühma. Töötaja küsib, kas ta siiski peab tööle minema ja väidab, et tööandjal pole niikuinii veel täies mahus tööd anda. Kas töötaja võiks nõuda tööandjalt, et ta hoiaks töötajat veel tööootel ja kutsuks tööle need, kellel väikseid lapsi pole?

Töölepingu seaduse kohaselt peab tööandja pakkuma töötajale kokkulepitud tööd ja töötaja peab oma tööülesandeid täitma. Kui tööandjal kokkulepitud tööd pakkuda ei ole, kuid töötaja on valmis tööd tegema (töötaja küsis tööandjalt tööd, aga ta ütles, et pole anda või andis teada, et tuleb kodus olla kuni tööle kutsutakse), siis maksab tööandja töötajale selle aja eest keskmist töötasu TLS-i § 35 kohaselt.

Kui nüüd olukord muutus ja tööandjal on tööd anda ning ta kutsub töötaja tööle, siis peab töötaja asuma täitma oma tööülesandeid (TLS-i § 15). Kui töötaja kardab veel COVID-19 võimaliku nakatumise tõttu tööle minna, tuleb mured tööandjaga läbi arutada. Töötajal tasub pöörduda tööandja poole (nt e-kirja teel) ja paluda selgitust, milliseid meetmeid on tööandja viiruse leviku tõkestamiseks töökeskkonnas kasutusele võtnud. Kui töötaja leiab, et kasutusele võetud meetmed ei ole piisavad, tuleb sellest tööandjale teada anda, tuues pöördumises välja konkreetsed rikkumised ning anda mõistlik aeg nende kõrvaldamiseks.

Kui töötaja ikka ei soovi tööle naasta, saab tööandjaga kokku leppida, millistel tingimustel ja kui kaua töötaja veel töölt eemal on. Soovitatav oleks sellised kokkulepped sõlmida kirjalikult.

Kui ikkagi tundub, et COVID-19 ohu tõttu töötaja tööle naasta ei soovi ja tööandjaga töölt eemal olemiseks sobivat kokkulepet ei saavutata, tuleb otsustada, kas töötaja lõpetab töösuhte omal soovil (TLS-i § 85 lg 1), teatades sellest tööandjale ette 30 kalendripäeva (TLS-i § 98 lg 1) või palub töötaja lepingu lõpetamist kokkuleppel tööandjaga (TLS-i § 79).

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700