Autor: Mats Soomre, Belbin Eesti asutaja ja juhtivtreener. • 1. juuni 2020

Kuidas olla enesekindlam?

Tahad olla enesekindlam? Aga mitte pealetükkiv ega liiga tagasihoidlik? Tahaks olla parem inimene, parem juht, parem meeskonnakaaslane?
Foto: Miguel Bruna on Unsplash

Loobu olemast see, kes sa tegelikult ei ole. Võõraste maskide kandmine on liiga närvesööv, kuigi tundub teinekord kasulik olevat. Sa ei pea kogu aeg kõigile meeldima, see pole võimalik. Parem õpi teadlikumalt nautima oma loomupäraseid tugevusi, hoidma oma lubatud nõrkusi kontrolli all ja tundma oma võimekuse piire. Hoolitse selle eest, et sinu lubatud nõrkused ei muutuks lubamatuteks. Ja ole väärtuslik oma meeskonnakaaslastele nii, et nemad saaksid olla väärtuslikud sulle.

Alusta sellest, et ära luba seda, mida sa niikuinii hästi ei tee. Samuti pole mõtet loota teistelt seda, mida nad niikuinii ei tee.

Vali siit kaks lubadust ja hoia neist kinni kaks nädalat

Innovaatori lubadus

Luban mitte hinnata iseenda ideid ega hoida neid ainule endale. Lisaks sellele püüan meeles pidada, et enda ideede jagamine teistega võib tuua paremaid tulemusi. Kui teised mind kohe ei mõista, siis hingan sügavalt sisse ja seletan uuesti.

Hindaja lubadus

Luban mitte reageerida negatiivselt kõigele, mida ma kuulen, ja suruda sellega alla meeskonnavaimu. Arvestan, et teised austavad minu hinnanguid, kui ma jään erapooletuks ja võtan arvesse nende kõiki ideid.

Koordineerija lubadus

Luban mitte võtta kogu tunnustust meeskonna tehtud tööst endale. Samuti püüan ma tagada, et võtan ka endale arvestatava osa tööst, et mitte tuua kaasa meeskonna pahameelt.

Teostaja lubadus

Luban mitte seista vastu muutustele. Ma luban olla avatud uute ideede suhtes. Mõnikord protsessid vananevad ja väikesed muutused on ainult tervislikud.

Viimistleja lubadus

Luban mitte lasta perfektsionismipüüdlusel muutuda kinnisideeks. Ma püüan paremini õppida teistele vajaduse korral töid delegeerima. Teinekord on tähtajast kinnipidamine olulisem kui detailid.

Võimaluste otsija lubadus

Luban mitte inimesi alt vedada sellega, et unustan ettevõetud asjad lõpuni viia. Samuti lasen vahepeal ka teistel vestlusesse sõna sekka öelda.

Kujundaja lubadus

Luban mitte pidada vimma ja luua halba õhkkonda liigse provotseerimisega. Töö sujub märksa paremini, kui pean meeles naeratada ja ei kaota enda huumorimeelt ka siis, kui asjad kisuvad halvaks.

Meeskonnatöötaja lubadus

Luban mitte vältida pingelisi situatsioone. Kui ma otsustan hoiduda inimese poole, kes käratab kõige valjemini, üksnes selleks, et hoida lühiajaliselt rahu, ei pruugi see meeskonna jaoks pikas perspektiivis hästi mõjuda.

Asjatundja lubadus

Luban mitte muutuda liiga kaitsvaks enda töövaldkonna suhtes ega jätta arvesse võtmata väljaspool olevaid tegureid. Oluline on aeg-ajalt vaadata ka tervikpilti, muidu võib meeskond kaotada suunataju ja olulised asjad tähelepanuta jätta.

Allikas: Belbini blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700