Autor: Kristel Napritson • 3. juuni 2020

5 põhjust, miks on töö ja eraelu tasakaal oluline

Tänapäeva kiires elutempos on üha enam hakatud tähelepanu pöörama töö ja eraelu tasakaalule. Töö on olnud alati üks osa elust, mille abil on võimalus teenida raha, et katta inimese põhivajadusi. On teada, et varem seoti ennast ühe töökohaga terveks tööeluks. Nüüd on aga tavapärane, et ametikohta või ettevõtet vahetatakse sagedamini.
Foto: Unsplash

Soovitakse kogeda võimalikult palju, et omandada teadmisi ja oskusi. Tööd ei võeta enam kui lihtsalt kaheksast viieni tööd, vaid tööl peab olema tähendus ja eesmärk. Seejuures ei tohi unustada tasakaalu hoidmist töö ja eraelu vahel. Töö ja eraelu tasakaalu olulisus on iga inimese jaoks erinevalt mõistetav. Miks see üldse oluline on? Kuidas annab seda mõjutada ja mida teha, et saavutada tasakaal?

Värbamisega ligi 20 aastat tegelenud Charles Trivett esitab viis olulist põhjust, miks on tasakaal oluline. Autor rõhutab, et nii töö kui ka eraelu on olulised ja kumbagi poolt ei tohiks unarusse jätta.

Tasakaal on oluline, et säilitada järgnev.

1. Vaimne tervis

Pidev surves olek tekitab vaimset stressi, mis on alus läbipõlemisele. Tuleb pöörata tähelepanu sellele, et tehtav töö oleks jõukohane ja eesmärgid paigas. Maailma Terviseorganisatsioon toob välja, et negatiivne vaimne stress tekitab psüühikahäireid. Samuti võivad sellega kaasneda kurvameelsus, unetus, kiire ärritumine ja efektiivsuse langus.

2. Füüsiline tervis

Tasakaalus toitumine ja füüsiline aktiivsus on vajalikud, et terve olla. Õiged toitained virgutavad keha ja annavad jõudu füüsiliseks aktiivsuseks. Füüsiline aktiivsus ei pea olema raske treening, vaid ka jalutuskäigust värskes õhus võib palju kasu olla. Pärast aktiivset tegevust on aju puhanud ja keha väsinud, mis omakorda aitavad kaasa paremale unele. Öeldakse ju, et terves kehas terve vaim.

3. Produktiivsus

Palju tunde kontoris ei tähenda, et töötaja on produktiivne. Teinekord võib paindliku tööpäeva võimaldamine muuta töötaja mitu korda produktiivsemaks, kui kellast kellani füüsiliselt kohal olemine. Ka uuringud näitavad, et need, kellel on töö ja eraelu püsivalt tasakaalus, on palju produktiivsemad.

4. Lai silmaring

Kogemused suurendavad silmaringi ja oluline on kogeda ka väljaspool tööd. Mitmekesisus rikastab ja lai silmaring avab rohkem uksi. Kas pole mitte hea tunne, kui oled erinevate teemadega kursis ja oskad kaasa rääkida, mitte ei pea piinlikkust tundma, kuna teemad on võõrad. Töövestlustel küsitakse tihti hobide kohta just tagamõttega, et saada teada, millest inimene huvitub ning milliseid kogemusi ja teadmisi on tal jagada. Selle põhjal püütakse ka aru saada, kuidas maandab inimene tööstressi. Pingete maandamine on jällegi vajalik, et vältida läbipõlemist.

5. Rahulolu eluga

Sul on ainult üks elu. Aega ei saa tagasi keerata ja ilmselt ei soovi keegi vanaduses avastada, et elu on läinud mööda. Tehke seda, mis teeb teid õnnelikuks!

Tasakaal, kui rahulolu alus

Ütlesin enne, et varem veedeti kogu tööelu ühe tööandja juures. Oluline oli stabiilsus, töötajate lojaalsus oli parem ja töötaja võis täita omale võetud tööülesandeid terve tööelu. Praegu on üsna tavaline, et töötajad soovivad rohkem omada kontrolli protsessi üle ja kui tegevus end ammendab, otsitakse uus väljakutse. Samuti on oluline, et tööl oleks tähendus ja soovitakse pakkuda ettevõttele lisaväärtust.

Nii tööturule tulijad kui ka juba töötavad inimesed ootavad, et tööandjad oleksid vastutulelikumad ja organisatsioonikultuur arvestaks töötajate vajadustega. Kella kaheksast viieni töötamise ideoloogia on iganemas ja üha enam soovitakse oma aega paindlikumalt planeerida. Selle tagajärjel võib juhtuda, et tasakaal töö ja eraelu vahel muutub ebamääraseks. Praegune koroonaviirusest tingitud eriolukord, kus rutiin on kadunud, töö ja eraelu ei ole võimalik lahus hoida, on hea tõestus selle kohta, et ilma tasakaaluta tekib stress. Väga palju kirjutatakse artikleid teemadel, kuidas eriolukorras toime tulla.

Tasakaalul töö ja eraelu vahel on tugevas seos ka töötajate rahuloluga. Rahulolevad töötajad on efektiivsemad ja motiveeritumad. Ületundide tegemine ja pikalt kontoris viibimine võib tekitada tunde, et ollakse üliproduktiivne, kuid tegelikkuses ei määra produktiivsust mitte tööl veedetud aeg, vaid reaalselt tehtud töö tulemus ja saavutatud eesmärgid. Inimene, kelle töö ja eraelu on tasakaalus, võib kuue tunniga teha sama töö, mis teine pikki tunde kontoris veetes tegi. Tasakaalus inimene on produktiivsem, sest ta tegeleb töö ajal tööasjadega ega kuluta üleliigset aega kontoris veetmisele või muudele asendustegevustele.

Mõned soovitused, mida võiksid meeles pidada, et hoida töö ja eraelu tasakaalus

- Ära karda aega maha võtta

- Puhkepausid on puhkamiseks

- Võta välja teenitud puhkus

- Veeda aega pere ja sõpradega

- Laienda oma tutvusringkonda

- Ära võta tööd koju kaasa (kodukontoris koosta tööplaan)

- Ole füüsiliselt aktiivne

- Toitu tasakaalustatult

- Vähenda nutiaega, lase õhtul meeltel puhata

- Maga korralikult, teadlased soovitavad kaheksa tundi kvaliteetset und

- Tee seda, mis teeb sind õnnelikuks

Teadlased on jõudnud järeldusele, et erinevates eluetappides prioriteedid muutuvad ja seetõttu muutub ka suhtumine töösse. Inimesed on oma elus erinevates arenguetappides, näiteks on noored ambitsioonikamad ja tahavad karjääriredelil tõusta, samas kui vanemas eas soovitakse oma positsiooni säilitada. Mida lähemal pensionieale, seda enam soovitakse rahulikumat töökeskkonda. Oluline on seada oma prioriteetide põhjal eesmärgid. Sellisel viisil on võimalus tunda rõõmu nii tööst kui ka eraelust.

Olenevalt eluetapist on oluline, et töötaja eesmärgid sobituksid tööandja eesmärkidega. Tihtilugu seotakse oma elu nii tugevalt tööga, et tööl veedetakse järjest rohkem aega ja tasakaal lähebki paigast. Siin saab otsene juht pöörata tähelepanu sellele, et töötaja oleks eesmärgistatud tema võimekuse põhjal ja jälgida, et töötaja suudaks oma eesmärgid täita mõistliku tööajaga.

Allikas: PersonaliDisaini blogi

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700