Autor: Krista Sillaots • 30. juuni 2020

Personalieksperdi soovitused neile, kes praegu tööd otsivad

Koroonakriis lõi paljudel ettevõtetel ja inimestel jalad alt. Tuhanded ajutiselt koju jäänud inimesed on praeguseks tööle naasnud, aga tuhanded on jäänud töötuks ning uue töö leidmine on kordi keerulisem kui pool aastat tagasi. Mida töötuna võiks teha, et väljuda olukorrast võitjana, selgitab personaliettevõtte Manpoweri HR partner Krista Sillaots.
Foto: Pixabay

• Ära jää ootama ideaalset pakkumist

Nii kogemus kui statistika kinnitavad, et mida kauem töötu olla, seda keerulisem on tööle saada, nii headel kui halbadel aegadel. Sestap ei tohi jääda koju ootama, et suurepärase palgaga erialane töö sülle kukuks.

• Pane kokku tähelepanu äratav CV ja kirjuta asjalik motivatsioonikiri

Paljud töö kaotanud inimesed on töötanud aastaid või isegi aastakümneid samas organisatsioonis ja neil kas pole üldse või on lootusetult ajale jalgu jäänud CV. Tööle kandideerides on just CV see, millega on võimalik teistest kandidaatidest eristuda. CV peab olema aus ja asjakohane, aga ka atraktiivne ning huvi äratama, sama kehtib ka motivatsioonikirja kohta, mida tuleks iga kord muuta ja toimetada vastavalt töökohale, kuhu kandideeritakse. Vajadusel saab CV koostamisel erialainimestelt nõu küsida.

• Tee ajutisi tööampse

Töötuna võiks teha kas või väikeseid ajutisi tööampse, isegi kui need on enda erialast väga kaugel. See on eriti oluline nende ametite puhul, mis võivadki pikas plaanis ajale jalgu jääda ja ära kaduda, sest nii on võimalik katsetada ja proovida, mis võiks veel huvi pakkuda ja mis kindlasti ei meeldi. Kui uusi töökohti luuakse praegu juurde vähe, siis ajutisi tööampse jätkub.

• Õpi keeli

Inimesed, kelle emakeel pole eesti keel, võiksid oma riigikeele oskust parandada, sest selleta on juba praegu keeruline hakkama saada, tulevikus veel raskem. Eesti keele majadest tasub uurida tasuta kursuste kohta, samuti on erinevaid keeleõppevõimalusi veebis. Õpi iga päev kas või pool tundi, sellest on palju abi.

Eesti keelt emakeelena rääkivad inimesed võiksid õppida võõrkeeli ja tuletada meelde neid, mis on meelest läinud. Eesti tööturul on hinnatud nii inglise, vene, soome, rootsi, saksa kui mitme teise keele oskus.

• Omanda ja lihvi hobisid, mida saab rahaks teha

Päris paljude hobidega on võimalik kas ajutiselt või tööampsudena raha teenida, kui olla neis tõeliselt professionaalne. Paljud inimesed teevad fotosid, käsitööd, remonti või sporti, aga vaid vähesed teevad neid tasemel, mis võimaldaks raha teenida. Õpi kas midagi päris uut, aga eristuvat või lihvi mõnd olemasolevat oskust, et saaksid sellega pisutki raha teenida. Ka n-ö päris tööle kandideerides võivad tulla lisaoskused kasuks.

• Tee midagi kogukonna heaks

Tööle kandideerijad arvavad tihtilugu ekslikult, et varasema kogemusena arvestatakse vaid töid, mille eest on makstud palka. Tegelikult hindab suurem osa nii era- kui avaliku sektori tööandjatest igasugust ühiskondlikku ja kogukondlikku panust ning vabatahtlikust tööst saadud kogemust. Seega mõtle, kas ja kus saaksid oma teadmiste või oskustega abiks olla, isegi kui selle eest palka ei maksta.

Loe pikemalt Personaliuudistest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700