Autor: Sekretär.ee • 1. juuli 2020

Kas töötaja saab tööandjale koondamissoovitusi anda?

Lugeja küsimusele kollektiivse koondamise kohta vastab Tööinspektsiooni peadirektori asetäitja Meeli Miidla-Vanatalu.
Foto: Unsplash

Meil oli tööl koosolek, kus juhatuse esimees ütles, et ettevõtte käekäik ei ole ikkagi kiita ning kahekümnest töötajast kümme tuleb siiski suve jooksul koondada. Soovitas veel, et me omavahel ka arutaksime ja otsustaksime, kas meil on endal veel ettepanekuid, kuidas olukorda päästa või kes tahaks ise koondatud saada. Ütles, et ootab meie arvamusi ühe nädala ja siis teeb kirjaliku otsuse. Kas meil on siis töötajatena õigus tööandjale soovitusi anda?

Töölepingu seaduse § 90 mõistes võib kirjeldatud olukorras olla tegemist kavandatava töölepingute kollektiivse ülesütlemisega ehk nn kollektiivse koondamisega.

Seaduse kohaselt loetakse töölepingute kollektiivseks ülesütlemiseks töölepingu ülesütlemine 30 kalendripäeva jooksul koondamise tõttu vähemalt 10 töötajaga ettevõttes, kus töötab keskmiselt 20–99 töötajat. Selliste otsuste tegemised eeldavadki tööandjalt nii oma töötajate kui ka Eesti Töötukassa kaasamist, et leida keerulises olukorras võimalikult head lahendused ja töötajatele kiiresti uus töö. Seega on tööandjalt tulnud ettepanek mõistetav ja protsessi loogiline osa.

Ametlikult käivitub kollektiivse koondamise protsess esimese kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis esitatud teatega töötajate usaldusisikule, tema puudumisel kõigile töötajatele ja koopiaga Eesti Töötukassale. Teade peab sisaldama vähemalt järgmisi andmeid:

- kollektiivse ülesütlemise põhjused;

- töötajate arv ja ametinimetused tööandja juures;

- nende töötajate arv ja ametinimetused ning valikukriteeriumid, kellega tööleping kavandatakse üles öelda;

- ajavahemik, mille jooksul kavandatakse töölepingud üles öelda;

- töötajatele lisaks seaduses või kollektiivlepingus ettenähtud hüvitistele makstava hüvitise arvutamise viis.

Eesti Töötukassal on värskelt valminud ka uus video kollektiivse koondamise kohta.

Pikemalt saad töölepingu ülesütlemise ning töötajate informeerimise ja konsulteerimise teemadel lugeda SIIT.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700