Autor: Kai Saard • 28. oktoober 2020

Ära unusta ennast keset tööpäeva ära

Käes on aasta kõige pimedamad kuud ning keha ja meel kipuvad kiiremini väsima. Just seepärast tasub igas tööpäevas turgutada keha ja tulla viivuks ekraani tagant ära. Vahva võimalus on kontorivõimlemine ja eriti siis, kui see on kombineeritud selliste vahvate harjutustega nagu uhkuse alla neelamine, pähe istumine ja sääsest elevandi tegemine.
Foto: Pexels

Töötajad ekraani tagant ära

Kogenud peojuht ja õhtujuht Tõnu Einasto on pühendunud sündmuste korraldaja. Tema loodud tööergonoom ei ole sama, kes on vastava eriharidusega töötervishoiuspetsialist. Einasto loodud tööergonoom on küll lõbus tegelane, kes tuleb ettevõttesse selleks, et töötajad korraks ekraani tagant ära saada, aga selle mõte on mõistagi palju laiem.

Tänapäeval veedame paraku palju aega ekraani taga ja seetõttu on ka oluline mitte unustada ennast sundasendisse mitmeks tunniks tööd tegema, vaid teha igas tunnis minut sirutust ning juba liigubki mõte palju paremini.

„Tööandjad soovivad oma töötajatele pakkuda ka palgavälist lisa. Jah, kontorid on tänapäeval ägedaks tehtud – kellel on varbseinad ja jõusaalid, mõned istuvad pallide peal, et head kehaasendit hoida, vaadatakse seda, inimesed ikka rohkem trepist käiksid jne,ˮ kommenteerib Einasto.

Tema arust võiks töö tegemine lõppeda päeva lõpuks nii, et inimene ei ole mitte hirmus väsinud, vaid ta läheb hea tujuga lastele lasteaeda järele ja ise näiteks trenni. „Mitte pole koju jõudes torris, pahas tujus ja vingub, kui pikk ja raske päev ikka on olnud.ˮ Sama lugu on hommikul tööle minemisega – kõigi soov on ju see, et tahaks hommikul ikka hea tundega minna tegema tööd, mis silma särama paneb.

Kuna see, kuidas inimene end nii vaimselt kui ka füüsiliselt tunneb, mõjutab tegelikkuses otseselt ka töö tulemusi, siis siinkohal saabki Einasto sõnul tööandja palju ise kaasa aidata. „Lisaks näiteks sportimisvõimaluste pakkumisele on hea kutsuda ettevõttesse tööergonoom, kes utsitab inimesi töökohalt püsti tõusma ja süstib neisse lõbusate võimlemisharjutuste abil indu ja rõõmu.ˮ

Seejuures pole Einasto sõnul olemas õigeid ja valesid harjutusi. „Pigem on eesmärk see, et inimesed ei unustaks ära, et nad on 24 tundi oma kehas, see ongi ju nende tööriist, ja nad võiksid oma kehale n-ö pai teha. See tähendab aeg-ajalt enda liigutamist ja ka näiteks seda, et mitme liitri kohvi asemel tasuks juua hoopis rohkem vett.ˮ

Sportlik infotöötaja

Tööergonoomina on Einasto ettevõtetes käinud juba 2012. aastast. „Tõmban punase Adidase dressi selga ja lähen,ˮ muigab ta.

Einasto on käinud ettevõtetes ka tervisepäevi või -nädalaid korraldamas. „Seal on minu roll olla n-ö sportlik infotöötaja, kes töötajaid selle päeva või nädala jooksul toetab.ˮ

Einasto selgitabki, et tööergonoom ei pea olema omaette seisev, vaid tema rolli ja tegevusi saabki näiteks tervisenädala jooksul siduda teiste planeeritud tegevustega – ta on see, kes päevale särtsu annab.

Tulemas on pimedad kuud ja seega on hea mõte planeerida selleks ajaks töötajatele tegevused, mis neid inspireerivad ja igapäevatöösse mõnusalt hoogu ja särtsu annavad. „On oluline mõelda sellele, mida saaksime pimedal ajal teha selleks, et kevadel ei ole seda tüüpilist kevadväsimust, mis suurt osa tabab. Üks asi on kinkida töötajatele hea töö eest lihtsalt kaupluse kinkekaart, aga teine asi on vahvad ühisüritused, mille alla kuuluks ka tööergonoomi külaskäik.ˮ

Mis see tööergonoom siis teeb?

Tööergonoomi ülesanne on tulla ettevõttesse ja koguda kokku inimesed, kes parajasti laua taga istuvad ja tööd teevad. „Mõistagi tutvustan ennast ja selgitan, miks ma siin olen. Seejärel palun mõnel töötajal öelda numbri näiteks ühest kahekümneni.ˮ Igale numbrile vastab vahva võimlemisharjutus, mis turgutavad nii keha kui ka vaimu, sest pealkirjad on neil harjutustel eriti vahvad.

Kontorivõimlemise käigus tehtavate harjutuste seas on näiteks uhkuse alla neelamine, pähe istumine, paberist läbi närimine, ümber palava pudru käimine, sääsest elevandi tegemine, oma sõnade söömine jpm. Iga vahva nimetuse taga on konkreetne harjutus. Raamatupidamislik tasakaalustamine on näiteks ühe jala peal pääsukese tegemine; viimaste trendidega kaasa jooksmine aga kohapeal jooks või põlvetõstejooks.

„See on hea võimalus, kuidas anda ka silmadele ja mõtlemisele korraks puhkust,ˮ arvab Einasto. Tavalisest kontorivõimlemisest erineb tema tööergonoom just selle poolest, et mõte ei ole teha kõigest tavalisi võimlemisharjutusi, vaid need on kombineeritud töös ette tulevate tegevuste või muuga, mis ilmselt paljud muigama panevad.

Loe pikemalt Personaliuudistest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700