Autor: Maria Pihlak • 10. november 2020

4 asja, mis teevad sinust parema esineja

Kas heaks esinejaks sünnitakse või on see oskus omandatav? Tõde on see, et me kõik esineme palju rohkem, kui esmapilgul arvame – lisaks suurtele auditooriumidele on ka väikeses vestlusringis veenvalt mõjumine väga oluline.
Foto: Pixabay

Isegi kui mõnel inimesel on paremad eeldused olla suurepärane esineja, siis tegelikult on see oskus kõigile õpitav. Tasub teada nelja põhiasja.

1. Ebamugavustunne ongi normaalne. „Kui sa tahad ennast mugavalt tunda, siis ära roni inimeste ette!“ on öelnud esinemiskoolitaja Kristel Jalak. Kas sinu soov on ennast publiku ees hästi mugavalt tunda? Unusta ära! Esinemine ei peagi mugav olema – mugavalt tunneme ennast näiteks kodus diivanil raamatut lugedes. Aga kui läheme inimeste ette, et neile oma olulist sõnumit veenvalt edasi anda, siis ei peagi mugav olema. Muidugi saab ärevust seejuures vähendada.

2. Mida silmadega teha? Kuhu peaks esinemise ajal vaatama? Kas kõigile kordamööda otsa? Või ainult ühele kuulajale – sel juhul, kellele täpsemalt? Ja mida teha suure saali ees, kus nägusid ei näegi? Väiksema kuulajaskonna ees tasub teada, et iga mõtte või lauseosa ütled konkreetselt kellelegi publikust otsa vaadates. Alles pärast mõtte edasiandmist katkestad silmside ja vaatad järgmisele kuulajale otsa. Suu on lahti ja teeb häält ainult siis, kui sul on silmside. Kui mõte läheb korraks kaduma ja sul on vaja meenutada, siis ka see on okei, aga samal ajal ära räägi. Võid vabalt ka lakke vaadata ja sealt statistikat otsida, aga samal ajal ära midagi räägi.

3. Vaenulikele küsimustele vastamine. Mõnikord on publikus keegi, kellele sinu teema ei sümpatiseeri või kellel on lihtsalt paha päev. Tema parim võimalus on oma ärritust väljendada, küsides ebamugavaid või lausa labaseid küsimusi. Näiteks: „Mis kell see jama siin ükskord läbi saab?“ Esinejana on sul ideaalne võimalus seda küsimust kogu auditooriumi ees korrata. Lihtsalt sõnasta see piisavalt neutraalseks. Näiteks: „Saalist tuli küsimus ajakava kohta.“

4. Kuhu need käed siis panna? Mida rohkem esinedes žestikuleerid, seda rohkem tuleb ka häälde emotsiooni ja su ettekanne on mõjusam. Ära karda žeste, nendega on raske üle pingutada. Siinkohal on soovitav vaadata YouTube’ist Mel Robbinsi TEDi kõnet. Vaata tema žeste. Eestlasena ei ole kunagi hirmu, et liiga palju žestikuleeriksime.

Tulekul!

Koolitus: Esinemisoskuste intensiivtreening

Vaata rohkem infot SIIT.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700