Autor: Liivi Kedelauk • 2. detsember 2020

Kuidas hoiduda häkkerite saakloomaks sattumast

Juhiabi tundub olevat selline multimõõtmeline olend, kes varieerub särtsu ja hakkamist täis kontorijänkust kuni võimsa emalõvini. Vahel kehtestab juhiabi kogu organisatsiooni reeglid ja struktuuri, lastes juhil tegeleda oluliste strateegiliste küsimustega. Mõnikord kehastub juhiabi hoopis eestvedamisele pühendunud insenerist kopraonuks, kes juurutab juhi strateegilisi otsuseid.
Foto: Unsplash

Juhiabi on kindlasti üks tubli orgaaniline spämmifilter ja olulist infot ebaolulisest eristav ruuter. Organisatsiooni keskmena saab temast aga ühtlasi häkkerite esmane saakloom, kirjutavad juhiabi teabevaras IT-turbe eksperdid Anto Veldre ja Glen Simson. Juhiabi vastutusalas võib olla samas ka kontori kogu küber- ja infoturbe korraldamine. Võimalik, et just juhiabi ongi see, kes kehtestab esmased küberturbe ja infokaitse reeglid, alates sotsiaalmeedias suhtlemise käsulaudadest kuni info ligipääsureegliteni. Vahel on just juhiabi see, kes kontrollib, kas IT-poiss ikka on kõikvõimalikud augud ära lappinud.

Pole midagi lihtsamat, kui kaitsta üksikut arvutit, mis asub betoneeritud keldris ja on netist lahti ühendatud. Kuid säärasest arvutist pole kuigivõrd kasu. Et arvutist kasu lõigata, tuleb see ühendada kontorivõrku ja kontor omakorda internetti. Arvutites või serveris leidub palju igasuguseid dokumente ja programme, mille ümber ettevõtte elutegevus pulbitseb. Internet aga kubiseb faunast ja floorast, nagu häkkerid ja viirused ning lisaks resideeruvad seal petturid ja tüütud trollid. Kuidas ikkagi kaitsta ettevõtjat nii esindusliku „elukate“ seltskonna eest, kel kõigil on huvi haugata tükk ettevõtte arvutitest või rahast?

Arvuti on säärane loom, mis teeb täpselt seda, mida kästud. Paraku ei märka ta vahet teha, kas käsutad sina oma ekraani tagant või mõni kahtlane olevus internetihorisondi taga paiknevast pimedast ja koledast küberruumist. Tegelikult on vaid kaks otseteed, et sinu arvutile käske anda – kas tuleb ära lollitada sinu internetisirvik ehk brauser, kui sa netis kolad, või tuleb ära lollitada sind ennast meilitsi konkse saates.

Kuidas küberturvalisust tagada ja kogu bürootööd korraldada, loe täpsemalt Äripäeva juhiabi teabevarast.

Juhiabi teabevara toob koostöös Äripäeva värbamisspetsialisti Sigrid Veskiojaga teieni rohkem kui 30 valdkonna parima asjatundja teadmised ja kogemused. Kokku on koondatud igapäevatöös vajalikud praktilised näidised ja dokumendivormid, mille saad alla laadida ja kohe kasutada. Lisaks ka audio- ja videosisu! Teabevara juurde kuulub ka e-nõuandekeskus, kus küsimustele vastavad parimad pikaajalise kogemusega spetsialistid.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700