Autor: Sekretär.ee • 17. detsember 2020

Üha rohkem tööotsijaid kontrollib ettevõtete majanduslikku olukorda

Rekordiliselt palju inimesi kontrollib kandideerimise käigus esmajoones seda, milline on ettevõtte majanduslik seis ja tema jätkusuutlikkus, selgus CV-Online'i hiljutisest küsitlusest.
Foto: Pixabay

23% inimestest on hetkel aktiivselt tööd otsimas, 23% vähesel määral ja 53% ei tegele sellega hetkel. Peaaegu identne oli aktiivsusnäitaja tööturul ka oktoobris.

Need, kes tööd otsivad, tulevad esile mitmete uute käitumisjoontega. Näiteks selgus küsitlusest, et 12% inimestest kandideerib varasemate kandideerimistega võrreldes oluliselt rohkematele tööpakkumistele ja rekordiliselt 25% inimestest kontrollib kandideerimise käigus esmajoones ettevõtte majandusliku olukorra ja jätkusuutlikkuse kohta. Veerand vastanutest ütles, et ei kandideeri valdkondadesse, mis on koroonaperioodil kannatada saanud ja 8% välistab kandideerimisel neid ettevõtteid, kes on viiruse perioodil inimesi koondanud.

Küsitluses uuriti ka inimeste ootusi ja reaalsust seoses tööelu korraldamisega. Selgus, et 22% inimestest tahaksid töötada ainult kodukontoris (augustis 26%), reaalsuses teeb seda hetkel 13%. Tavakontoris soovib ideaalis töötada 15% (augustis 16%), reaalsuses töötab ettevõtte kontoris 33% vastajatest. Kombineeritud lahendust (kodukontor ja tavakontor) eelistaks 44% (augustis 49%), reaalsuses on selle lahendusega hetkel töötamas 11% vastanutest.

Küsitlusest selgub ka, et poole aasta jooksul on 54% vastanutest jäänud palgatingimused samaks, seevastu 14% on palk kahanenud ja 12% palk kasvanud. Hirm palgakärbete eest on 48% inimestel ja töökaotust pelgab 37%. Võrdlusena saab välja tuua, et oktoobriga võrreldes on töökaotuse hirm detsembris kasvanud 14%.

Varasemast madalamale positsioonile on kandideerinud 27% inimestest, sest pole oma valdkonnas leidnud sobivaid tööpakkumisi või on sobivatele pakkumistele konkurents liiga suur.

„Nagu oktoobris tehtud tööturu küsitluse puhul, nii on ka detsembris näha sarnast kandideerimisaktiivsust. Huvitav on näha, et kui esimese kriisilaine ajal kukkusid numbrid märkimisväärselt, siis sel korral püsib tööpakkumiste ja kandideerijate suhe endiselt kõrgel. Tööturg on elav, kuid muret teeb inimeste vaimne ja füüsiline heaolu. Hüppeliselt kasvav hirm töökoha kaotuse ja palgakärbete ees muserdab praktiliselt igat kolmandat inimest ja on vast asjakohane taaskord rõhutada sisekommunikatsiooni olulisust kriisiolukorras,” kommenteeris küsitluse tulemusi CV-Online Estonia turundus- ja teenindusjuht Maris Viires.

Perioodil 1.–8.12 korraldas CV-Online tööturu hetkeolukorda kaardistava küsitluse. Kokku osales küsitluse 1730 inimest üle Eesti. Küsitluse eesmärk oli selgitada välja, kas ja kuidas on muutunud kandidaatide käitumine tööotsimisel ning kuidas ollakse rahul oma praeguse tööelu ja töökorraldusega.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700