Autor: Virtuaalkliinik.ee • 3. veebruar 2021

Treener soovitab: seitse võimalust talvel õues sportimiseks

Selleks, et miinuskraadidega väljas sportides mitte tervist kahjustada, tasub järgida mõningaid lihtsaid nõuandeid.
Foto: Pexels

Üldjoontes sõltub sobilik väljas sportimise temperatuur inimese enda füüsilisest ja tervislikust seisundist. Sellegipoolest võib olla keeruline tajuda, kui pikk ja intensiivne treening õues oleks kehale kõige kasulikum.

Golden Clubi personaaltreeneri Betti Niguli sõnul on külmaga treenides vastupidavus enamasti parem ning kindlasti tasub rohkem panustada soojendusse enne treeningut. "Soojendusele võiks rohkem rõhku panna, et keha oleks korralikuks sportimiseks valmis. Tasub alustada lühematest treeningutest ja aegamisi intensiivsust suurendada".

"Tavapäraselt on külmas kergem näiteks joosta, kuna kulub vähem energiat südametööle ja ka higistamist toimub vähem. Küll aga võiks vältida trenni, kus vahelduva intervalliga joostakse ja kõnnitakse või tehakse vähem aktiivset treeningut. Kui jooksmisega aetakse keha higiseks ja siis lastakse jälle maha jahtuda, on märksa suurem oht külmetumiseks," märkis ta.

Õues tuleb väga madalate külmakraadide korral olla tähelepanelik ka alajahtumise suhtes, sest see võib kaasa tuua raskeid tagajärgi, kus külmunud käte või jalgade taastusravi võib kesta nädalaid.

Rõivad ja varustus

Nagu öeldakse, siis pole halba ilma, vaid on halb riietus – see käib ka talvise sportimise kohta. "Põhirõhk külma ilmaga treenides on riietusel ning eriti tuleb kaitsta oma pead, käsi ja jalgu. Külma korral on keha eesmärk hoida kehatüvi soojana ning seega koguneb sinna ka suur osa verevarustusest, jättes pea, käed ja jalad külma suhtes kaitsetuks," selgitas Nigul.

Nigul soovitab külma ilmaga väljas treenides kanda kihilist riietust, et vajadusel saaks riideid vähemaks võtta või juurde panna.

"Keha vastas peaks olema õhuke sünteetiline materjal, näiteks polüpropüleen, mis tõmbab higi kehast eemale. Vältida tuleks puuvillast materjali, kuna see muutub keha vastas märjaks ning nii võib hakata kergesti külm. Seejärel tasub sooja hoidmiseks valida midagi fliisist või villasest materjalist ning kõige peale sobib veekindlast materjalist hingav kiht," rääkis treener.

7 soovitust talvel väljas sportimiseks:

1. Külmal ajal tee põhjalik soojendus ja varu selleks rohkem aega.

2. Hoolitse selle eest, et kaitstud oleks pea, käed ja jalad, mida keha soojendab iseseisvalt vähem.

3. Investeeri hea haarduvusega jalanõudesse, et vältida libisemist ja kukkumist.

4. Kanna kihilist riietust ja väldi pigem puuvillast materjali naha vastas, et keha ei jääks märjaga külma kätte.

5. Väldi intervallidega treeningut, mille käigus jõuad vahepeal maha jahtuda.

6. Ole eriliselt ettevaatlik tuulise ilmaga: tuul puhub ära naha pinna lähedal oleva sooja õhukihi ja nii suureneb külmakahjustuste risk.

7. Anna kehale aega talvise sportimisega harjuda: alusta pigem lühemast ja kergemast treeningust ning proovi iga järgmise korraga intensiivsust lisada.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700