17. veebruar 2021

Kuidas hoida kodukontoris kehakaalu kontrolli all?

Kaugtöö ja talvine vähene liikumine võivad anda hoogu liigsete kilode tekkele. Toitumisnõustaja ja Dr Simeonsi dieedi peakonsultant Aire Kängsep annab nõu, kuidas tasakaalustatud toitumise põhimõtete ja taldrikureegli abil kaalunumbrit kontrolli all hoida.
Toitumisnõustaja ja Dr Simeonsi dieedi peakonsultant Aire Kängsep keskendub igapäevatöös inimeste nõustamisele kaalulangetuse ajal Dr Simeonsi dieedi meetodiga.
Foto: Dr Simeonsi dieet

„Kindlat tõde ei ole ja allikate soovitused erinevad. Eesti lähtunud oma riiklike soovituste koostamisel Põhjamaade toitumissoovitustest, kus on arvesse võetud just siinse piirkonna inimeste eripärasid ning vajadusi,” sõnab Kängsep. Taldrikureegel ja toidupüramiid täiendavad teineteist ja näitavad, kuidas toidugruppide vahekordi hoida, mida aluseks võttes on lihtsam oma söögikordi planeerida.

Üldistades võib öelda, et taldrikureegli ülesanne on aidata inimestel oma põhitoidukordi planeerida nii, et põhitoitainete proportsioonid oleksid enam-vähem paigas. Toidupüramiid annab aga vastuse selle kohta, milliseid toiduaineid oma menüüsse valida. Nende kahe kombinatsioonis peakski tekkima tasakaalustatud toidukord, mis annab kehale vajaliku energia ja vitamiinid, mineraalid, kiudained jm.

Mis on taldrikureegel?

2000. aastal Eesti Südameliidu poolt kasutusele võetud taldrikureegel soovitab taldriku jagada kolmeks, kus poole taldrikust moodustavad köögiviljad (sh salatid), veerandi valguline lisand, näiteks liha- või kalatooted ning muna ja viimase veerandi teraviljatooted või kartul.

„Toidu kogused ja toitainete tasakaal sõltub palju ka liikumisharjumusest, vanusest, füsioloogiast ja toidukorrast. Taldrikureegel on pigem oluline lõuna- ja õhtusöökide puhul. Lõunasöök võiks olla energia ja toitainete mõistes hästi tasakaalustatud ja õhtusöök ei peaks olema nii energiarikas, sest õhtuse suure energiaga ei oska organism enam midagi peale hakata,” ütleb Kängsep.

Päevas tuleks süüa kolm põhitoidukorda ja nendele lisaks ka vahepalasid. Oluline on süüa mitte liiga suuri portsjoneid, pigem on eesmärk kõht meeldivalt täis hoida kogu päeva vältel. Põletavat nälga inimene tundma ei peaks. Ühtki toidukorda täiesti ära jätta ei ole kindlasti tervislik.

Mis on tasakaalustatud toitumine?

„Selleks, et tagada normaalne, mitmekülgne ja tasakaalustatud toitumine, peaks inimene nädala jooksul tarbima toiduaineid kõikidest toidugruppidest. Eri meetodite põhjal on toidud üldiselt jaotatud kuute rühma. Igaühel neist on oma roll täita, igas grupis on spetsiifilisi toitaineid,” kinnitab toitumisnõustaja.

Toidusoovitused jaotavad toidud järgmistesse gruppidesse:

- Teraviljatooted ja kartul

- Puu- ja köögiviljad, marjad

- Piim ja piimatooted

- Kala-linnuliha-liha-muna

- Lisatavad toidurasvad, pähklid, seemned, õliviljad

- Suhkur ja maiustused, magusad ja soolased näksid

„Iga toidurühma sees on tähtis omakorda vaheldusrikkalt toituda ja vältida samade toiduainete valimise rutiini sattumist. Lisaks toidule on äärmiselt oluline anda kehale vedelikku. Parim allikas selleks on puhas vesi,” annab Kängsep nõu.

Kuidas erineb keskmise eestlase toidulaud sellest, milline oleks tervislik valik?

„Eesti riiklikud toidusoovitused on esitatud toidupüramiidina, millel on toidugruppide soovituslikud toidukogused esitatud vahekorras, mis tagavad organismile vajalikud ained. Kõige lihtsam oma toidulaua mõistmiseks on võtta ette toidupüramiid ja võrrelda oma toitumist seal toodud soovitustega,” ütleb Kängsep.

Toidupüramiid annab ülevaate nädala toidukogustest.
Foto: Tervise Arengu Instituut

Mida tuleks süüa rohkem:

- täisteratooteid (leib, pudrud)

- köögivilju, sh kaunvilju

- erinevaid puuvilju ja marju

- värskest, jahutatud või külmutatud kalast valmistatud roogi

- pähkleid-seemneid

Mida tuleks süüa vähem:

- magusaid piimatooteid, nagu jogurtid ja kohukesed

- sea- ja veiseliha (eelkõige neist valmistatud küllastunud rasvhapete- ja soolarikkaid tooteid)

- magusaid ja soolaseid näkse

- suhkrurikkaid karastus- ja mahlajooke

Tasakaalustatud toitumine on vaheldusrikas

„Tasakaalustatud toitumine pole tegelikult üldse keeruline. Tuleb lihtsalt süüa õigeid asju, õigel ajal ja õiges koguses. Mõistlik on eelistada võimalikult vähe töödeldud toiduaineid, haarata menüüsse erinevaid toidugruppe ning süüa regulaarselt parajaid portsjoneid,” sõnab Aire Kängsep.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700