Autor: Personaliuudised.ee • 8. märts 2021

Põhjused, miks ei pakuta kaugtöö võimalust noortele või uutele töötajatele

Kontori töökorraldust planeerides mõtlevad tööandjad karjääri alustavate töötajate vajadustele. Paljud neist eelistavad töötada kontoris kohapeal.
Foto: pexels

Organisatsioonid töötavad välja kaugtööga seotud põhimõtteid pandeemiajärgseks ajaks, aga mured uuemate ja nooremate töötajate tulemuslikkuse ja eelistuste pärast sunnivad osa ettevõtteid kaaluma erireeglite kehtestamist tööd alustava personali jaoks. Nintexi läbi viidud hiljutise uurimuse põhjal leiab 80% tegevjuhtidest ja 83% tippjuhtidest, et kaugtöö on olnud oodatust parem ja tulemuslikum, sama arvab ainult 53% algtasandi töötajatest. Nooremad töötajad on väljendanud eelistust töötada vahetult. PwC uurimusest selgus, et 34% 18–24-aastastest töötajatest eelistaks töötada kodus ühe päeva nädalas või vähem, kõikide teiste vastanute seas oli sama näitaja vaid 20%.

Mure tõttu, et nooremad töötajad võivad ilma jääda väärtuslikest võrgustiku loomise ja mentorluse võimalustest, on mõni tööandja, näiteks Facebooki juht Mark Zuckerberg, oletanud, et nad võivad alustamise etapis eelistada töötada kontoris kohapeal. Võiks ju arvata, et Y- ja Z-põlvkond on harjunud töötama rakenduste abil ja kasutama mobiilseid seadmeid, aga nad vajavad siiski oma tööülesannetes ja -rollis palju toetust ning seepärast ongi neil viimase aasta jooksul keerulisem olnud. Nad on häiritud, sest ei ole saanud praktilist juhendamist, mida nad ideaalis saaksid kontoris töötades.

Seetõttu võibki kujuneda olukord, kus kontori on hõivanud peamiselt noored töötajad. Just nemad saaksid suurimat kasu kontoris viibimisest, sest vajavad juhendamist, toetust ja ka sotsiaalset suhtlemist, mida nad sageli vanematest olijatest rohkem väärtustavad. Kuigi ka noortele ja uutele töötajatele peaks võimaldama mingil määral paindlikkust, oleks nii neil kui ka nende tööandjatel kasu isiklikust kontaktist sisseelamise ajal. Siit tulebki soovitus kohelda nooremaid ja alustavaid töötajaid veidi teisiti ja selgelt sätestada, et kogu aeg ei saa ainult kaugtööd teha – on vaja koolitamist, füüsilist suhtlust ja isiklikku lähenemist sisseelamise ajal.

Karjääri ja projektide teetähiste märkamine

Vanus ja staaž on küll olulised tegurid, mida kaugtöö põhimõtete väljatöötamisel arvestada, aga karjääris ja projektides on muidki teetähiseid, mille puhul oleks kasu näost näkku koostööst. Näiteks uuele ametikohale edutamise korral tekivad äkki lisakohustused valdkonnas, milles töötajal ei pruugi olla erilist kogemust, või töötatakse projekti kallal, millel on konkreetsed verstapostid alguses, keskpaigas ja lõpus. Tööandjad peaksid olema selgesõnalised selle osas, millises olukorras on oluline olla kontoris kohal, ja korraldada paindliku töö põhimõtted sellele vastavalt.

Loe edasi Personaliuudistest.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700