Autor: Anu Tähemaa • 18. märts 2021

Kuidas kodukontori ohud võimalusteks muuta?

Kui ülevoolavad rõõmuhõisked kodukontorist on praeguseks asendunud meeleheitelaadse seisundiga, sest töötunde on rohkem, aga kohustuste hulk kasvab üle pea, on aeg muutusteks. On aeg taastada nägemus kodukontori võimalusterohkusest, eiramata riskitegureid.
Foto: Rünno Lahesoo

Kodukontor pakub tõesti vabadust, paindlikkust, aja-ja rahasäästu, kuid sel on ka riskitegurid, mis soodustavad kiiret läbipõlemist, koostöö vähenemist ettevõttes ning majandusnumbrite halvenemist. Ennetamise võti on teadlikus lähenemises uutele võimalustele, nendega kohanemises.

Ettevõtte seisukohalt vaadatuna on kodukontoriga kaasnevad suuremad ohud kommunikatsiooniprobleemid, firmakultuuri lagunemine ja identiteedikriis.

Elamine ja töö samas kohas on töötajale tõeline proovikivi. Mitte ainult sotsiaalmeedia ja Netflixi pärast. Pigem on põhjuseks kahe “elu” segunemine ja oskamatus sellega toime tulla. Nii emotsionaalselt kui ka füüsiliselt. Kuidas mitte olla kogu aeg tööl? Kuhu, kuidas ja mismoodi tõmmata piir töise ja pere-elu vahele? Koduses keskkonnas on posu kiusatusi ja segajaid, mis mõtte töö juurest eemale juhivad ning tegevuste edasilükkamist soodustavad. Kokkamise kõrvalt ekirjadele vastamine ei sobi sugugi kõigile, vaid tõstab stressitaset, sest võrreldes varasemaga on tööasjadega hõivatud tunde oluliselt rohkem, kuid tegemata tööde hulk aina kasvab. Kuni lõpuks haarab tunne, et ei saagi enam järjele.

Kas uue olukorra eeliste rakendamise võti võib peituda uute harjumuste juurutamises?

Kriisid tulevad ja lähevad. Läbi aegade on kriisist väljunud edukamalt need, kes uute oludega kiiresti kohanevad. Kuidas hoida oma isiklikku fookust ning hoiduda ületöötamisest? Kuidas motiveerida ennast ja aidata stressis töökaaslasi?

Motivatsioon vs inspiratsioon

Kuigi vastab tõele, et suhtumine tilgub ülalt allapoole, ei ole ühelgi juhil võimalik oma alluvaid motiveerida. Teisi inimesi saab innustada ja inspireerida ehk sütitada hea sõna, mõtte või teo läbi. Motivatsioon, tahe tegutseda tuleb igaühel endal luua. Olgu selleks töö ise, palganumber, sotsiaalsed tagatised, kaasuvad boonused, võimalikud võimalused, rahuolu eneseteostusest, rõõm koostöö või saavutuste üle jne.

Üks motivatsiooni hoidmise võtmeteguritest on planeerida igapäevaseid tegevusi nii, et ületöötamist ei teki.

Oluline teada:

Inspiratsioonikoolitaja Anu Tähemaa astub üles juba 26. mail Mustpeade majas ja veebis toimuval konverentsil Sekretäride päev 2021!

Osta pilet SIIT!

Enesetunne ja suhtumine

Kui tervis ja tuju on head, laabub töö lennates. Rõõmus olek on peamiselt otsustamise küsimus. Kõik algab suhtumisest, soovist leida võimalusi tuju tõsta.

Näiteks võib

- juurutada uusi harjumusi, mis tõstavad enesetunnet, sh pakuvad eduelamust;

- kasutada nutirakendusi, mis aitavad tegevuste planeerimisel ja meelde tuletamisel;

- võtta kasutusele ettevõtteülene virtuaalkeskkond, mis aitab nt online koosolekud koheselt memodesse vormistada, ülesandeid jagada ja kinnitusi saada.

Võidelda või kohaneda?

Viirusepuhangud saavad ükskord läbi, aga võib arvata, et kodukontori püsib alternatiivina mistahes põhjustel. Seega - kas võidelda või kohaneda? Kohanemise esimene eeldus on, et vaja on luua kord, süsteem omaenda mõtetes ja tegudes. Teadvustada, et kontoris on üks rutiin ja kodus teistsugune. Ja kodukontoris kolmas.

Distsipliin ei tähenda sugugi sõjaväelist korda. Mulle meeldib rahvusvaheliselt tuntud kõneleja ning mõtteviisi kujundaja Bob Proctori selgitus, mille kohaselt on distsipliin endale antud korralduste täitmine. Ja see on miski, millega paljud ei ole harjunud, sest korraldusi jagab ju ülemus!

Kodukontoris töötamine nõuab rohkem enesedistsipliini ja loodud päevaplaanist kinni pidamist. Ja oi, kui ebamugav võib olla uue rutiini tekitamine.

„Tehke päevaplaan,” kõlab levinud soovitus. Tegevuste järjestamine paberil on iseenesest lihtne, aga tegemine - nende ellu viimine on teine teema. Kes mind ikka kontrollib?

Sotsiaalne kontroll tööl, mis takistab libisemast sotsiaalmeediasse, kodus puudub. Kodused asendustegevused väljenduvad sageli hoopis vajaduses laud ära koristada, natuke veel süüa võtta, veidi sirutada või siis jah - ka „korraks” Instagrammi piiluda. Nii tundubki, et aja kulutamine tegevuste planeerimisele on mõttetu.

Suhtlus ja meelsus

Suhtluse ja meelsuse hoidmine olgu igapäevane, järjepidev. Kohtumiste nappus või nende täielik puudumine soodustab identiteedikriisi persooni ning hiljem organisatsiooni tasandil. Nii nagu on oma nipid tulemuslike silmast silma koolituste läbiviimiseks, on see ka veebikoosolekute puhul. Nende ülesehitus ja visuaal on väga erinevad, samas - võttes parima mõlemast, on võimalik ennetada kõiki ülalmainitud kolme ohtu.

Veebis kohtumisi korraldades on elementaarne, et kaamera on sees. Firma ei saa endale lubada anonüümseid töötajaid. Koos tegutsedes on vaja näha teiste kohalolu ja reaktsioone. Millisel platvormil koosolekut korraldada, on vajadustel põhineva valiku küsimus.

Meeleolu loomiseks ja hoidmiseks võib igahommikuse või lõunase 30 minutilise infovahetuse juurde tekitada väikese, mõneminutilise energiasüsti. See loob hea meeleolu, mis tähendab, et töörõõm püsib, ja töö laabub. See pakub ka võimalust koos teha, st ühiseid mälestusi ning sisemine soov ühise eesmärgi suunas liikuda kasvab.

5 võtmetegurit õnnestunud päevaks kodukontoris

• Muuda oma suhtumist - maailm saab alguse sinust endast. Sul on võimalus õppida uutes oludes hakkama saamist. Ole tänulik.

• Loo uus rutiin ja uued harjumused. Elu muutub iga päevaga, võitlemise asemel kohane.

• Tekita päeva teadlikud pausid - premeeri end millegi meeldiva ja kasulikuga.

• Täida endale antud korraldused: kui on puhkeaeg, siis puhka. Tööajal lükka segajad välja.

• Suhtle töökaaslastega. Korraldage läbimõeldud veebikohtumised, mis aitavad kaasa parema kommunikatsiooni ja tunnetuse tekkimisele.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700