Autor: Elis Vaiksaar • 7. aprill 2021

Löö plats puhtaks, aga ära unusta olla tänulik!

Meie eludest käivad läbi lugematul arvul inimesi. Mõned neist jäävad me kõrvale mitmekümneteks aastateks, osad neist aga otsustavad mõne aja pärast minna oma teed, sest tunnevad, et nende aeg meie elus on läbi saanud. Need otsused ei tule kunagi kergelt, kuid ometi tunneme vahel ka ise, et on aeg mõnel inimesel lihtsalt minna lasta. Ja see tunnetus on täiesti loomulik.
Sekretär.ee juht Elis Vaiksaar
Foto: Andres Laanem

Tõsi on see, et enamus inimestest jäävad meie jaoks alatiseks võõraks. Muidugi on tore mõelda, et mis siis oleks kui teaksime tervet maailma. Ma ei oska sulle öelda, miks me ei tutvu kõigiga, aga ilmselt ka selle tõttu, et meil ei oleks reaalselt aega ega jaksu terve maailmaga suhelda. Julgen arvata, et just selle tõttu koonduvad meie ümber ka vaid teatud inimesed ning hulk neid, kes meie eludest lihtsalt aja jooksul läbi käivad.

Olenemata sellest, et meil on nii-öelda oma ring, tekib vahel siiski tunne, et vajame puhastust. Puhastust neist inimestest, kelle puhul me üksteisele enam midagi juurde pakkuda ei suuda. Tõsi.. ka nendest inimestest, kellega suhtleme lihtsalt justkui kohustusest. Aga nagu öeldakse, siis loodus tühja kohta ei salli. Me küll kardame vahel mõnest inimesest lahti lasta, aga tõde on see, et alati tuleb keegi asemele.

Miks siis soojendada vana suppi, mis ealeski tegelikult üles ei soojene? Ütlen ausalt, et ma ei oska sellele vastata. Aga ma tean, et on mõistlik hoida soojana suhteid, mida sinu sisetunne heaks kiidab. Koondada oma ümber täpselt need inimesed, kes ei mõista sind hukka, kes sind austavad ja usaldavad ning keda saad sinagi usaldada. Kes jäävad su kõrvale ka siis, kui sa vahel päris sina ise olla ei suuda. Aitavad sind püsti, kui oled oma teel komistanud ning ütlevad, et kõik läheb hästi. Ja lähebki!

Ühe elu mitu meeskonda

Nagu öeldud, ümbritsevad meid ka inimesed, kellest lihtsalt ei saa lõpuni lahti lasta ning isegi mitte siis, kui seda väga sooviksime. Näiteks töökaaslased, kellega puudub nii-öelda perfektne klapp. Sel puhul tasub endale lihtsalt meelde tuletada tõsiasja, et see inimene on küll su töökaaslane, aga sa ei pea teda tingimata oma eraellu kaasa võtma. See ei tähenda seda, et väljaspool kontorit sa teda teretada ei võiks, vaid teie vahel võib valitseda lihtsalt tolerantsus ja austus ning tööalased suhted, mitte tugevalt siduv sõprus. Jah, meil ongi elus mitu meeskonda, kuhu ise mängijaid valime ning eraeluline ja tööalane meeskond ei pea tingimata koosnema ühesugustest liikmetest. See muidugi ei tähenda seda, et nii olla ei võiks.

Löö plats puhtaks, aga ära unusta olla tänulik!

Selleks, et eraelus neid inimesi oma ümber koondada, tuleb vahel tõesti loobuda neist, kes sinu mustrisse lihtsalt ei kuulu. See ei tähenda, et kumbki teist oleks midagi valesti teinud või te peaksite üksteisega halvasti käituma. Kui keegi paneb sind ikkagi süstemaatiliselt end halvasti tundma, siis mõtle, miks see nii on. Kui mõni inimene on lasknud endas korduvalt pettuda, siis tasuks ka mõelda selle peale, kas sa tegelikult peaksid end nii palju ohverdama ja laskma sel juhtuda, kuigi tead, et see jääb sind närima. Me kõik väärime uusi võimalusi, aga kaua võib?

Kui su elus on inimesi, kellega, sa lihtsalt tegelikult ei sobi, siis mõtle, kas teil on siiski midagi, mis teid seoks või püsib see pelgalt kohusetundest või mõttest, et see sõprus eksisteerib populaarsuse eesmärgil. Keegi ei saa meid sundida olema ümbritsetud inimestest, kes meie pusletükkidega lihtsalt kokku ei lähe. Aga meil kõigil on nii-öelda oma ring, kellega elu jooksul üheks saame.

Kuigi rääkisin neist inimestest, kes ei peaks ehk meie elus olema ja põhjustest, miks võiksime aeg-ajalt enda eludes ringi vaadata, siis on väga oluline nentida, et kõik inimesed ja olukorrad tulevad meie ellu põhjusega. Põhjusega, mille tulem meid elus edasi viib. Olgu selleks siis mõni kogemus, õppetund, avastus või lihtsalt ilus mälestus. Just nende eest tulebki tänulik olla ning vahet ei ole, kas see on positiivne või mitte, aga kui lahkud, siis ära unusta olla tänulik!

Usalda oma sisetunnet, pane uks seejärel oma selja tagant kinni, astu edasi ning ava süda ja uks uutele inimestele. Peamine on see, et see poleks tehtud rutakalt ning oled seda tehes nii enda kui ka teiste vastu ääretult aus.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700