Autor: Sekretär.ee • 31. märts 2021

Nõuanded kasvava töökoormusega hakkamasaamiseks

Töökoormuse kasv võib tabada sind vahel ootamatult – näiteks jääb mõni töökaaslastest haigeks, keda pead hakkama asendama, sulle usaldatakse mõni tähtis projekt või toimuvad ettevõttes suuremad muudatused ja seetõttu määratakse sulle ülesandeid juurde. Kuna pikemaajaline ülekoormus võib aga viia tõsise läbipõlemiseni, siis tasub seda kohe märgata ja teha kõik selleks, et ajutisest suurenenud töökoormusest ei saaks Sinu igapäev.
Foto: Pexels

Selleks, et töökoormusele vastu pidada ja mitte endale liiga teha, rakenda neid soovitusi.

Ära nõua endalt võimatut

Kohusetundliku inimesena soovid sa ilmselt kõigega sama hästi toime tulla nagu enne. Seetõttu võid seada endale märkamatult ootused, mida võib olla raske või lausa võimatu täita. Ületundide ja suurema stressi vältimiseks tee endale selgeks, et alati ei pea kõigi ootusi ületama, piisab ka sellest, kui teed asjad korralikult ja õigeks ajaks ära.

Pane prioriteedid paika

Siis kui üks ülesanne ajab pidevalt teist taga ja ühele kirjale tuleb kolm vastu, peab arendama endas oskust selekteerida olulist ebaolulisest. Pane iga päev või vähemalt kord nädalas kirja 2 – 3 peamist eesmärki, mida pead kindlasti täitma ja aseta need enda töölauale nähtavale kohale. Nii on sul lihtsam hoida tööpäeva jooksul tähelepanu õigetel tööülesannetel ja planeerida oma aega paremini.

Keskendu ühele ülesandele korraga

Mitme asjaga korraga tegelemine võib tunduda küll justkui enda supervõimete kasutamisena, kuid tegelikkuses raiskad oma energiat igale poole ja ei suuda teha midagi 100%-lise pühendumisega. Selle tulemusena võib hakata sinu mõistus n-ö hüplema ühelt asjalt teisele ja keskendumine muutub aina raskemaks. Seega üks asi korraga – nii saad lõpuks kõik vajaliku tehtud.

Vähenda segajaid

Võib-olla oled harjunud vastama paari minuti jooksul kõigile postkasti potsatanud kirjadele ja reageerima kohe töökaaslaste mõtteavaldustele. Operatiivsuse mõttes ei ole sul ilmselt vastast, kuid kasvanud töökoormuse puhul pole selline tegutsemine kuigi jätkusuutlik. Määra enda jaoks konkreetsed ajad, mil vaatad kõiki vahepeal juurde tulnud kirju ja anna sellest otsusest teada ka töökaaslastele – nii saavad ka nemad paremini austada sinu tööaega.

Tee pause

Võib ju tunduda ahvatlev jätta vahele lõuna- ja tavapausid ning veeta ka need tööd tehes – võidad ju lausa tund aega juurde!

Stopp! Selline tegevus ei ole mõistlik. Pauside pidamine aitab sul anda peale puhkust, teha endale restart ja hoiduda üleväsimusest. Vastasel korral hakkab ka kõige kergemate tööülesannete tegemine võtma palju rohkem aega, efektiivsus langeb kolinal ja ka tervis satub löögi alla.

Julge küsida abi

Igal inimesel on omad tugevused ja õigel ajal õiges kohas nende kasutamine toob palju kasu. Seega kui tunned, et mõne tööülesande puhul võiks sulle appi tulla mõni töökaaslane, kes lahendaks selle kohe lennult, tasub kaaluda abiliste kaasamist. Loomulikult kooskõlasta see eelnevalt ka oma ülemusega.

Ole ülemusega aus

Kui tööandja annab sulle lisaülesandeid, tähendab see üldiselt seda, et ta usaldab sind ja on kindel, et need saavad parimal viisil tehtud. Seetõttu on väga vajalik hoida ülemust kursis, kui sinu teele tekivad mingid takistused, sa vajad korraks puhkust või lisaabi.

Selgita olukorda ka perele

Suurenenud töökoormus ei mõjuta ainult sinu töö-, vaid ka eraelu. Seepärast on väga oluline seletada tekkinud olukorda ka oma pereliikmetele. Võib-olla vajad varasemast rohkem nende abi teatud kodutööde tegemisel, oled mõnel õhtul pikemalt tööasjadega seotud või soovid lihtsalt rohkem vaikust enda ümber. Kui nad ei tea, millest puudust tunned, ei pruugi nad ise seda osata sulle pakkuda.

Tegele oma vaimse tervisega

Ükskõik kui kiire sul tööl ka ei oleks, on tähtis leida enda jaoks aega. Võib-olla oled sa suur raamatute lugeja, andekas käsitööline või kirglik rohenäpp – hobide ja meeldivate asjadega tegelemine töövälisel ajal aitab sul püsida paremini endaga kooskõlas ja olla rahul oma eluga. Kui tahad olla edukas tööl, siis ära jäta enda vajadusi unarusse.

Allikas: CVkeskus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700