Autor: Sekretär.ee • 19. aprill 2021

Kas töötaja võib nõuda koondamist, kui tööandjal ei ole tööd anda?

Lapsehoolduspuhkusel viibiv töötaja soovib tööle tagasi minna. Vestlusest tööandjaga selgus, et antud töökohta, kus töötaja varem töötas, enam ei eksisteeri. Selle asenduseks pakkus tööandja talle teist ametikohta, mis on varasemast peaaegu poole väiksema töötasuga ning andis talle valida, kas võtab töökoha vastu või kirjutab töötaja omal soovil lahkumisavalduse. Töötaja küsimusele, kas tööandja ei peaks teda koondama, vastas ta, et koondada nad ei saa olenemata sellekst, et tema eelmine ametikoht on struktuuris veel kirjas ja seda kohta läheb neil võib-olla veel vaja. Kas töötajal on ikkagi õigus nõuda koondamist?
Foto: pexels

Vastab Tööinspektsiooni ennetusosakonna juhataja Kaire Saarep: töölepingu seaduse § 89 lg 1 kohaselt võib tööandja töölepingu erakorraliselt üles öelda, kui töösuhte jätkamine kokkulepitud tingimustel pole enam võimalik, sest vähenenud on töömaht, töö on ümber korraldatud või muul töö lõppemise juhul. See tähendab, et koondatakse töötajat, mitte ametikohta. Kui töötajale ei ole anda tööd temaga töölepingus kokkulepitud tingimustel (nt kokkulepitud tööülesanded, töötasu), siis tuleb võimalusel pakkuda teist tööd. Kui töötaja teise töö pakkumisest keeldub, siis esitab tööandja töötaja ülesütlemisavalduse koondamise tõttu.

Selgitav näide:

Ettevõttes on tellimuste hulk vähenenud, mistõttu on komplekteerija töötundide arv vähenenud. Tööandjal ei ole enam talle anda täistööaja ulatuses tööd, mistõttu teeb ta töötajale ettepaneku asuda tööle osalise tööajaga. Kui töötaja keeldub, siis tööandja koondab ta, sest ei saa talle enam kokkulepitud koormusel tööd anda. Seejärel palkab tööandja samale ametikohale uue komplekteerija, kuid juba osalise tööajaga ehk varasemast teistsuguste tingimustega.

Kokkuvõtteks võib öelda, et vaadeldakse töötajaga kokkulepitud tingimusi ning kas tööandjal on neil tingimustel töö andmine võimalik. Kui see majanduslikel põhjustel enam võimalik ei ole, siis tööandja koondab töötaja. Töötaja ise koondamist nõuda ei saa, tegemist on tööandja majandusliku otsusega. Kui tööandja töötajat taolises olukorras ei koonda, siis on tal kaks võimalust, kas pakkuda endistel tingimustel tööd või proovida töötajaga saavutada kokkulepe uutel tingimustel.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700