Autor: Elis Vaiksaar • 20. aprill 2021

Kodukontori ABC ehk sa suudad veel!

Oleme pikalt töötanud kodukontorites ning usu mind - sa ei ole ainuke, kes sellest natukene väsinud on. Selleks, et jätkuvalt vastupidada, vajame nagu paljude asjade jaoks ka kodukontoris töötamiseks kindlat plaani. Küllap oled sa lugenud mitmeid erinevaid kodukontori nippe jagavaid artikleid, aga selles loos jagan sulle just neid, mis minul on praeguses olukorras aidanud elavana hoida ning mis siin salata.. üsna tulemuslikult.
Foto: Pixabay

Kuigi võib tunduda, et neid nõuandeid on üsna lihtne järgida, siis tegelikult on üsna keeruline oma tegevusi ilma eelnevalt läbimõtlemata jätkusuutlikuna hoida. Mäletan, et kui eelmisel aastal ootamatult kodukontorisse jäin, olin alguses üsna rõõmus, sest aega tundus rohkem ja elu oli justkui lill, sest sain vaid enda järgi oma aega planeerida. Ütlen etteruttavalt, et reaalsus oli ilma plaanita täiesti vastupidine.

Üsna pea sai aga selgeks see, et edukaks eksisteerimiseks vajame me teisi inimesi - oma kolleege. Ei saa salata, et mingil hetkel said pereliikmetest mu tööohvrid, sest teistega oli reaalses elus silmast silma nägemine täiesti välistatud. Ometigi olen aasta hiljemgi veel väga ergas ja valmis erinevateks tööseiklusteks. Kuidas ma seda saavutada suutsin?

Ärka pool tundi varem

Olen olnud kogu elu täiesti lootusetu unimüts. Mida aasta edasi, seda enam saan hea une vajalikkusest aru. Kuigi varajane ärkamine pole kunagi minu esimene valik olnud, siis mingil hetkel tabasin end mõttelt, et kuna armastan endale hommikuti kiirustamise asemel aega võtta, on ainus pääsetee ärgata pool tundi varem. Nii jõuan vahel enne tööpäeva algust kostitada end oma lemmiksarja vaatamisega, jalutamisega või lihtsalt molutamisega.

Võta aega mõtlemiseks

Väga oluline on leida endale aega enne tööpäeva algust. Samas kasutan seda nippi tegelikult ka kõikidel teistel päevadel. Hommikul ärgates võtan endale teadlikult umbes viis minutit, et mõelda läbi kõik toimingud, mida päeva jooksul teen ning planeerin läbi kõik tegevused, mida ette võtan kohe pärast voodist püsti tõusmist. See aitab mul võita aega ning nii jätkub aega ka igasugusteks ootamatusteks.

Kingi endale naeratus

Teadagi pole päevad vennad, aga üks pisike detail võib muuta kogu päeva heaks. Kuigi see kõlab veidi naljakalt, siis jätan endale igal hommikul vannitoa peeglile naeratuse. Tead ju küll seda udust peeglit, millest kuidagi läbi ei näe, ilma et sellele mingit jutti sõrmega ei tõmbaks. Võtan endale aega udusele peeglile naeratuse joonistamiseks. Seejärel vaatan naeratusele otsa, naeratan vastu ning ütlen, et mul tuleb täna hea päev ja suundun naeratades järgmise tegevuse juurde. Ja see reaalselt ka töötab!

Pane kirja oma to-do list

Ma ei pidanud pikka aega igasugustest listidest väga lugu, aga kodukontorisse jäädes sain aru, et ilma päevaplaanita pole võimalik end korralikult töörütmis hoida. Seega võtan hommikul märkmiku lahti, kirjutan üles kõik selle päeva ülesanded ning vajadusel panen märguande ka lõunasöögi söömiseks, et see ära ei ununeks. Pärast sooritatud ülesannet tõmban selle maha ning suundun järgmise juurde.

Sea endale õrritaja võimalikult lähedale

See on hea viis endale motivaatori seadmiseks. Minul on selle jaoks pillid – kitarr ja klaver. Üks neist seisab täpselt sülearvuti kõrval ning teine töölaua läheduses. Kui päeva jooksul hakkab motivatsioon vähenema, siis motiveerin end teadmisega, et pärast tööpäeva on mul vaba voli nende kasutamiseks, aga enne tuleb olla lihtsalt piisavalt tubli ning kõik vajalikud ülesanded ära täita.

Luba endale jalutuskäik

Mõnikord on lihtsalt nii, et keset päeva jookseb aju justkui kokku. Mõte jääb kinni ja kuidagi ei suuda enam oma ülesannetega edasi minna. Võtan endale teadlikult umbes keskpäeval 10-20 minutit aega, et minna õue ja seada end väikesele jalutuskäigule. Kuigi olen üsna muusikalembeline, siis alati kõrvaklappe endaga ühes ei võta, et aju saaks täielikult end korraks asjadest välja lülitada. Linnulaul on vahel palju mõnusam kui tatsuv soul või funk.

Kingi endale üks pai

Kui tööpäev on läbi saanud ja to-do listi täidetud, siis kingi endale üks pai ja lülita arvuti võimalusel välja. Sa olid tubli! Homme tuleb veelgi parem päev!

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700