Autor: Sekretär.ee • 23. aprill 2021

Kuidas kolleege asendades ise ellu jääda?

Kuigi puhkustel käivad inimesed aastaringselt, on suvel puhkavate töötajate hulk kõige suurem. CV Keskuse uuringud on näidanud, et pea igal teisel eestimaalasel tuleb suvel ära teha ka puhkava kolleegi töö. Peamiselt tuleb asendada ühte kuni kahte kolleegi, kuid leidub ka neid, kes peavad üle võtma enam kui viie inimese ülesanded.
Foto: Pixabay

Selleks, et teiste asendamine mööduks ulatuslike ületundide ja krussis närvideta, soovitame lähtuda järgnevast „retseptist”:

Planeeri varakult

Kolleegide asendamise puhul ei tasu alahinnata ettevalmistust – pead ju lisaks enda tööülesannetele olema valmis tegelema ka muude küsimustega. Kui vähegi võimalik, ära ajasta kolleegi puhkuse ajale enda tööülesannete osas olulisi tähtaegu. Näiteks on kindlasti päris häiriv võtta vastu infotelefonile tulevaid kõnesid samal ajal, kui püüad süveneda projekti kirjutamisse, mille esitamise tähtaeg on juba paari päeva pärast.

Rääkige läbi ja leppige ka ülemusega kokku, milliseid asju annab veidi edasi lükata ning palu kolleegil kõikvõimalik enne puhkust ära lõpetada. Kui sama inimest asendab lausa mitu töökaaslast, siis jagage omavahel vastutusalad konkreetselt ära, et vältida hilisemaid arusaamatusi või topelttööd.

Keskendu kõige olulisemale

Kui töötad näiteks söögikohas ja pead asendama lisaks ka teist ettekandjat, siis kõige tähtsam on toita kiiresti näljaseid kliente. Seega ei ole ehk õige aeg puhastada iga päev kõiki pildiraame nähtamatust tolmust või inventeerida igal õhtul köögi tagaosas kastides olevaid väikeseid plastikust teelusikaid.

Oluline on seada endale prioriteete, et kõik vajalik saaks tehtud. Proovi teha alguses ära kõige tähtsamad tööülesanded ja alles siis, kui aega üle jääb, saad pöörata tähelepanu ka muudele asjadele.

Unusta ületunnid

Jah, väga lihtne on kahe-, kolme- või neljakordse töölaviini alla sattudes hakata tegema ka ületunde. Kuid stopp! Just neid ei tohiks Sa teha. Kui oled “elanud” töö juures juba mitu päeva ja õhtut järjest, langeb Sinu produktiivsus kolinal ja kõik tegevused võtavad kauem aega kui tavaliselt. Pea meeles, et kauem töötamine ei tähenda, et saaksid rohkem tehtud.

Ületundide vältimiseks pane iga tööpäeva lõpus kirja järgmiseks päevaks kolm-neli kõige tähtsamat ülesannet ja asu hommikul kohe nende kallale. Kõik muu, mis tuleb päeva ajal vahele, püüa kas kohe ära teha, edasi lükata, võimalusel delegeerida kellelegi teisele või ajastada nii, et Sinu muud päevaks planeeritud ülesanded ei kannataks.

Küsi abi

See on täiesti normaalne, et teist kolleegi asendades ei pruugi Sa teada kõigest kõike ja osata vastata kõigile tema tööd puudutavatele küsimustele. Siinkohal on oluline olla avatud meelega ja julgeda uurida vajalikku infot ka teistelt. Lisaks kui tunned, et asendamise koormus hakkab liigselt üle pea kasvama, ära hoia seda ainult enda teada, vaid aruta asja ka ülemusega. Ehk aitab ta ise Sul mõne asja kiiremini valmis teha või jagab mõningad ülesanded ringi.

Ära kaota pead ja jää positiivseks

Kolleegi asendamise ajal on täiesti normaalne, kui vahel tunned, et mõtted liiguvad peas justkui 100 km/tunnis ja vaikselt hiilib hullumise tunne peale. Proovi sellistel hetkedel meenutada endale, et ka Sinul on mõne aja pärast puhkus tulemas ja miks mitte pühendada kaks lõõgastavat minutit tulevase puhkuse ettekujutamisele.

Allikas: CVkeskus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700