Autor: Sekretär.ee • 10. mai 2021

Uuring: 70% Eesti kontoritest peab prügi sorteerimisel all silmas vanapaberi kogumist

Jäätmete liigiti kogumise ning ringlusse suunamisega tegelev Tootjavastutusorganisatsioon OÜ viis Eesti ettevõtete seas läbi küsitluse, millest selgus, et 70% ettevõtetest küll sorteerivad prügi, kuid peamiselt tähendas see vanapaberi ja papi-kartongi kogumist olmejäätmetest eraldi. Peamise kitsaskohana, miks ettevõtted teisi jäätmeid liigiti ei sorteeri, toodi välja sobiva kogumislahenduse puudumist ning töötajate leiget huvi selle vastu.
Auhinnatud sortimislahendus Sortaider ja selle disainer Johannes Maltis.
Foto: Peeter

Kokku osales uuringus 222 ettevõtet üle Eesti. Neist 70 protsenti märkisid, et nende kontorites kogutakse jäätmeid liigiti. Enamast peeti sorteerimise all silmas siiski papi ja kartongi sorteerimist (63%) või vanapaberi eraldamist olmejäätmetest (48%). 52 protsenti vastanud ettevõtetest kogusid eraldi pakendijäätmeid ja vaid 33 protsenti biojäätmeid. Kontoreid, kus sorteeritakse eraldi nii vanapaber, pakendid kui ka biojäätmeid, oli 27,7 protsenti.

TVO OÜ juhi Kristiina Dreimanni sõnul saab tehtud küsitluse alusel öelda, et kuigi jäätmete sorteerimise harjumus kontorites on alles tekkimas, on näha inimeste ja ettevõtete juhtkondade motivatsiooni sellega senisest enam tegeleda.

„Lausa 67 protsenti nendest, kes hetkel jäätmeid kontoris ei sorteeri, sooviks seda tegema hakata. Sorteerimisharjumuste juurdumiseks on vaja, et võimalused selleks on loodud kõikjal, kus inimesed viibivad ja jäätmeid tekitavad. Kontorites ollakse suurem osa oma päevast, kui jätame välja praegused eriolukorrast tingitud erisused. Seetõttu oleme oma fookuse lisaks kodumajapidamistele pööranud ka kontorite suunas, et neid töötajate sorteerimisharjumuste edendamisel toetada,“ märkis Dreimann.

Need kontorid, kus jäätmeid ei sorditud, tõid peamiste takistustena välja vajalike kogumisvõimaluste puudumise (67%), sellele ei ole mõelnud 16,4 protsenti ja ligi kümnendiku sõnul puudub töötajatel selle vastu huvi. Vaid 34 protsenti sorteerivatest kontoritest märkis, et nende ettevõttes sorteerivad kõik töötajad 100 protsendiliselt.

Küsitlusest selgus, et enamustes kontorites alustati jäätmete liigiti kogumisega mitte varem kui 5 aastat tagasi, sorteerimise keskkonnasõbralikku mõju ettevõtte kuvandile hinnati aga pigem väheseks. Suurem enamus vastanutest ei kogenud antud jäätmete liigiti sorteerimisele üleminekul mingeid takistusi (58%), lisades, et edu taga on olnud inimeste juba kõrgem teadlikkus ja sisemine motivatsioon ning väga hea sisekommunikatsioon. Ligi 88 protsenti küsitlusele vastanutest kinnitasid, et oma kodumajapidamises koguvad nad jäätmeid liigiti.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700