Autor: Sekretär.ee • 21. mai 2021

Küberturvalisuse ABC

Ettevõtte küberturvalisus algab iga kasutaja internetikäitumisest. Kuigi me ei pruugi selle peale alati mõelda, oleme üks osa suurest süsteemist, mis aitab ettevõtet pahalaste eest kaitsta.
Foto: Pexels

Selleks, et pahalased meie turvavõrkudest läbi ei saaks, saame igaüks midagi igapäevaselt ära teha. Vähim, mis me selle jaoks ära teha saame, on meeles pidada ja käituda vastavalt turvalise käitumise põhireegleid järgides.

Peamised turvalise käitumise põhireeglid on järgmised:

• Kasuta eri keskkondades erinevaid tugevaid paroole.

Uuenda oma paroole regulaarselt ja ära jaga neid teistega.

Ära avalikusta oma isiklikke andmeid ega jaga neid võõrastega.

Ära ava tundmatuid kirju, linke ja manuseid. Kui su tuttav saadab tavapärasest erineva suhtlusviisi ja/või tekstiga lingi või manuse, küsi alati üle, millega tegu.

Ära võta vastu tundmatute kasutajate sõbrakutseid.

• Veendu, et veebileht, kuhu on tarvis isiklikke andmeid sisestada, on kaitstud turvalise krüpteeritud ühendusega: aadressi alguses on https.

• Veendu, et veebiaadress, millel oled, on täht-tähelt seesama, mis peaks olema (google.com vs g00gle.com).

Lähemalt küberturvalisusest, sellega kaasnevatest ohtudest ja nende ennetamisest räägib küberturvalisuse ekspert Klaid Mägi juba 26. mail Mustpeade majas ja veebis toimuval konverentsil Sekretäride päev 2021.

Osta pilet SIIT!

Ära jaga endast paljastavaid pilte ja videoid võõrastele või juhututtavatele.

• Vaata üle oma sotsiaalmeedia profiili seaded ning veendu, et su seinal olevad postitused on nähtavad ainult sõbralisti liikmetele. Facebooki kasutajad saavad Seaded -> Privaatsusseaded alt valida „Piira sõprade sõpradega või avalikult jagatud postitusi”. Pärast „piira” vajutamist muutuvad ka kõik varasemad postitused nähtavaks ainult sõbralisti liikmetele.

• Proovi vältida ühiskasutatavate ja avalike seadmete kasutamist. Kui see ei ole võimalik, veendu, et oled kõikidest külastatud ja sisselogitud kohtadest alati välja loginud.

• Hoia oma arvuti ja nutiseadmete tarkvara uuendatuna.

• Laadi rakendused telefoni ainult ametlikust poest: Google Play Store, Apple App Store, Windows Store.

• Paigalda oma arvutisse ja nutitelefoni viirusetõrje.

• Tee oma failidest nii arvutis kui telefonis regulaarselt tagavarakoopiaid.

Allikas: Riigi Infosüsteemi Amet

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700