Autor: Sekretär.ee • 16. juuli 2021

Mida teha kuumalaine ajal, et töökohal palavus ei tapaks?

Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse kohaselt peab tööandja kujundama ja sisustama töökoha selliselt, et oleks võimalik vältida tööõnnetusi ja tervisekahjustusi ning säiliks töötaja töövõime ja heaolu. Töökoha õhutemperatuur ja –niiskus ning õhu liikumise kiirus peavad olema tööülesande täitmiseks sobivad, tagada tuleb töökohtade varustatus värske õhuga.
Foto: Pexels

Õigusaktides ei ole sätestatud konkreetset temperatuuri tööruumides. Töökoha sisekliima – õhutemperatuur ja -niiskus ning õhu liikumise kiirus – peab olema tööülesande täitmiseks sobiv, tagada tuleb töökohtade varustatus värske õhuga. Sobiva sisekliima määramisel tuleb arvestada töötajate arvu ruumis, töötajate vaimset ja füüsilist koormust, tööruumi suurust, kasutatavate töövahendite spetsiifikat ning tehnoloogilise protsessi laadi (töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 6 lõige 4).

Soovituslikud temperatuurivahemikud lähtuvalt töö laadist on järgmised:

•töödel, mida tehakse istudes ja mis ei nõua füüsilist pingutust, 20–25 °C;

•töödel, mida tehakse istudes või seistes ehk mis on seotud käimisega ning millega kaasneb mõningane füüsiline pingutus, 19–24 °C;

•töödel, mis on seotud käimisega, väiksemate (kuni 1 kg) esemete teisaldamisega seistes või istudes ja mis nõuavad teatud füüsilist pingutust, 17–23 °C;

•töödel, mida tehakse seistes, mis on seotud käimisega, väiksemate (kuni 10 kg) raskuste kandmisega ning millega kaasneb mõõdukas füüsiline pingutus, 16–22 °C;

•töödel, mis on seotud pideva liikumisega, suuremate (üle 10 kg) raskuste teisaldamise ja kandmisega ning mis nõuavad suurt füüsilist pingutust, 15–20 °C.

Kui tööandjal ei ole võimalik koheselt töökohal sobivat temperatuuri tagada, tuleb kasutada muid võimalusi palavas töökeskkonnas töötamisest tulenevate ohtude vältimiseks. Näiteks võimaldada töötajatele piisavalt puhkepause sobiva temperatuuriga ruumides ja tööpäeva kestel dušši kasutamist, mineraalvee joomise võimalust jne.

Allpool mõned soovitused, kuidas kuumad päevad tööl tervena üle elada:

•Kuuma ilma korral aitavad muidugi korralik ventilatsioonisüsteem ja konditsioneer.

•Kui neid ei ole või neist piisa, siis tuleb tööandjal leida lahendus, et selline olukord töötajat võimalikult vähe kahjustaks. Näiteks on asjakohane tööaja hulka arvatavate lisavaheaegade andmine niikaua, kui temperatuur on kõrge. Kui temperatuur langeb, saab tavapärase töökorraldusega jätkata.

•Töökohal peab olema piisavas koguses joogivett ning tööaja hulka arvatavaid puhkepause peaks pidama jahedas peaks pidama jahedas (mitte liiga külmas) puhkeruumis. Väga oluline on kuumadel suvepäevadel varustada töötajad kvaliteetse joogiveega, soovitavalt rohke mineraalainete sisaldusega, sest higistamisega viiakse organismist välja mineraalaineid ja soolasid.

•Kaaluda tasub tööaja ajutist muutmist, st alustada tööpäevaga hommikul varem.

•Kui Teil või mõnel kolleegil hakkab töökohal kuumast halb, siis tuleks kohe tööandjale märku anda, et töö tegemine on kuumast takistatud. Töötaja peaks kohe minema jahedamasse ja varjulisse kohta, kus puhata ja vett juua. Tõsisema terviserikke korral tuleb pöörduda arsti juurde.

•Isikukaitsevahendeid tuleb kasutada ka palavate ilmadega. Meditsiiniliste maskide kandmine töökeskkonnas koroonaviiruse leviku vähendamiseks on tööandja otsustada. Kui ta riskianalüüsi käigus leiab, et maski kandmine ei ole vähenenud haigestumisi arvesse võttes enam vajalik, ei pea töötajad enam maske kandma. Kui riskianalüüsist nähtub endiselt, et maski kandmine on vajalik, on see töötajatele kohustuslik. ️Kuna hingamisteede kaitseks ette nähtud isikukaitsevahendid põhjustavad töötajale lisakoormust, tuleb seda arvestada puhkepauside tegemisel.

Probleemide korral pöörduge esmalt vahetu juhi ja siis juba töökeskkonnavoliniku või -spetsialisti poole. Oluline on omavahel suhelda ja leida üheskoos lahendus.

Kui Teie töökohal on eelkirjeldatud tingimused täitmata ja suuline pöördumine tööandja poole ei muuda olukorda, soovitame Teil pöörduda oma tööandja poole kirjalikult ning kirjeldada, millised on probleemid Teie töötamiskohas.

Lisaks tuletame meelde, et töötervishoiu ja tööohutuse seadus (§ 14 lõige 5 punkt 4) annab töötajale õiguse keelduda tööst, mis seab ohtu töötaja enda või teiste isikute tervise. Tööst keeldumisel tuleb sellest viivitamata teatada tööandjale või tema esindajale ja töökeskkonnavolinikule. Enne tööst keeldumist soovitame tööandjat siiski kirjalikult teavitada esinevast probleemist ning nõuda selle lahendamist. Ka info tööst keeldumise kohta esitage esimesel võimalusel kirjalikult, et teil oleks vajadusel hilisemalt võimalik tõendada, miks te tööst keeldusite (teie tervis on ohtu seatud, mitte te ei keeldu lihtsalt töö tegemisest). Ehk, kui temperatuur töökeskkonnas on nii kõrge, et töötaja tunneb ennast juba halvasti siis peab töötajal olemas võimalus töö katkestada ning minna jahedasse ruumi toibuma. Vajadusel pöörduda arsti poole.

Allikas: tööelu.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700