Autor: Virtuaalkliinik.ee • 29. juuli 2021

Kas kohv sobib sulle?

Kas olete mures selle pärast, et kohv paneb teie südame käima ja mitte heas mõttes? Uus uuring rahustab hirmu, et igapäevane kuum jook põhjustab südamepekslemist või südame rütmihäireid.
Foto: Pixabay

Tegelikult on tavapärane kohviharjumus seotud just väiksema arütmia, näiteks kodade virvendusarütmia riskiga, mille korral süda peksleb rinnus, leiti värskes uuringus.

JAMA Internal Medicine 19. juulil avaldatud uuringus analüüsiti kolme aasta jooksul rohkem kui 386 000 inimese kohvitarbimist ja võrreldi seda südame rütmihäirete, sh ka kodade virvendusarütmia esinemisega, kirjutab CNN.

Pärast demograafiliste näitajate, elustiiliharjumuste, haiguste ja selliste seisunditega kohandamist, mis võivad põhjustada südame rütmihäireid, "seostati iga täiendava tassikese tavapärase kohvi tarbimisega 3% madalamat arütmia episoodide riski", kirjutas uuringu autor ja arütmia spetsialist dr Gregory Marcus, kes on California ülikooli San Francisco kardioloogia osakonna professor.

"Kohvigeen" on olemas

Teadlased uurisid ka geene, mis teadaolevalt on seotud kohvi mõjuga kehale.

CYP1A2 geen, mida mõnikord nimetatakse ka "kohvigeeniks", aitab kaasa kofeiini metabolismile. Inimesed, kellel see geen on täielikult toimiv - mida võivad mõjutada sellised eluviisiharjumused nagu suitsetamine - metaboliseerivad kohvi normaalse kiirusega. See tähendab, et nad saavad enamasti juua kohvi ilma halva mõjuta.

Kui see geen muteerub, võib kohvi metaboliseerimise kiirus aeglustuda ja kohvi sisaldus võib kehas püsida kauem või suuremas koguses.

Geneetilises analüüsis ei leitud uuringust olulist seost halvenenud kohvi metabolismi ja arütmiariski vahel.

Arusaam, et kohv paneb südame puperdama, sündis varasematest väikestest uuringutest, sealhulgas uuringust, mis keskendus täielikult meesarstidele, kirjutasid Marcus ja tema meeskond California San Francisco ülikoolist.

Tänapäeval on teadusel teistsugune vaade. Tegelikult leiti "201 metaanalüüsi ülevaates, et mõõdukas kohvi tarbimine on tõenäoliselt tervisele kasulikum kui kahjulik," kirjutas Marcus.

Samuti on uuringu kohaselt ilmnenud mitu "eriti kofeiini ja kohvi võimalikku eelist tervisele, nagu vähi, diabeedi, südame-veresoonkonna haiguste ennetamine ja üldise suremuse vähenemine".

Allikas ja autor: virtuaalkliinik.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700