Autor: Sekretär.ee • 2. august 2021

KKK: lapsehoolduspuhkus

Kui sinu perekond on saanud perelisa, siis mida peaksid täpsemalt lapsehoolduspuhkusest teadma? Vastame küsimustele: kellel on õigus jääda lapsehoolduspuhkusele; kuidas seda vormistada?; millised on kaasnevad hüved?
Foto: Pexels

Kellel on õigus jääda lapsehoolduspuhkusele?

Õigus lapsehoolduspuhkusele on lapse emal või isal kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni. Lapsehoolduspuhkuse õigust ei ole, kui vanemalt on vanemaõigused ära võetud või kui laps elab hoolekandeasutuses. Lapsehoolduspuhkust võib vanema asemel kasutada ka keegi teine, kes on lapse tegelik hooldaja.

Kas lapsehoolduspuhkust võib kasutada vaid ühes osas ning kus seda vormistada saab?

Lapsehoolduspuhkust võib kasutada ühes osas või vahepeal tööle minna ja seejärel uuesti lapsehoolduspuhkusele jääda enne lapse kolmeaastaseks saamist. Lapsehoolduspuhkust kasutatakse reeglina pärast rasedus- ja sünnituspuhkuse lõppu. Lapsehoolduspuhkusele õigust omavad isikud saavad kokkuleppel vahetada, kes kasutab lapsehoolduspuhkust. Lapsehoolduspuhkuse saab vormistada tööandja juures.

Rohkem vajalikku infot leiad Juhiabi teabevarast.

Loe lähemalt SIIT!

Vanemahüvitis

Last hooldavale lapsevanemale makstakse kuni lapse pooleteiseaastaseks saamiseni vanemahüvitist. NB! Vanemahüvitis ja lapsehoolduspuhkus on omavahel seotud, st vanemahüvitis ja lapsehoolduspuhkus peavad olema määratud ühele lapsevanemale korraga.

Kuni 31.08.2019 sündinud lastega seoses makstakse pärast vanemahüvitise lõppemist kuni lapse 3-aastaseks saamiseni ka lapsehooldustasu. Alates 1. septembrist 2019 sündinud lastega seoses lapsehooldustasu enam ei maksta. Lähemalt saab muudatusest lugeda sotsiaalkindlustusameti kodulehelt.

Riiklikud toetused

Lapse sünniga kaasnevate riiklike toetuste saamiseks ei ole vaja taotlust esitada – kui olete lapse sünni rahvastikuregistris registreerinud, leiate järgneva nädala jooksul hüvitise pakkumuse sotsiaalkindlustusameti iseteenindusest.

Kontrollige, kas teie e-posti aadress on sotsiaalkindlustusameti iseteeninduses õige – teie e-posti aadressil saadetakse pakkumuse kohta teavitus.

Perehüvitis

Kui teie perel on tekkinud õigus perehüvitisi saada mõnel muul põhjusel – olete näiteks tulnud perega välismaalt Eestisse elama, lapse lapsendanud, võtnud eestkostele vms –, võtke pakkumuse saamiseks sotsiaalkindlustusametiga ühendust iseteeninduse kaudu või aadressil [email protected].

Küsimuste korral helistage sotsiaalkindlustusameti infotelefonil (+372) 612 1360 või kirjutage e-posti aadressil [email protected].

Allikas: eesti.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700