Autor: Elis Vaiksaar • 5. august 2021

Personaaltreener Susie-Ann Viirg: selleks, et olla töös edukas, tuleb oma tööd kirega teha

Susie-Ann Viirg on personaaltreener, koolitaja ning töötaja tervise edendamisega töökohal tegeleva ettevõtte Firmafitnessi asutaja. Kuigi praeguseks on tema töö toonud naise tagasi kodumaale ning ta on kanda kinnitanud spordi valdkonnas, pole see alati nii olnud.
Personaaltreener Susie-Ann Viirg
Foto: Harry Tiits Photography

Lapsepõlves unistas Susie-Ann saada hoopiski näitlejaks. Tema suurimaks sooviks oli kehastada erinevaid tegelaskujusid, lahutada inimeste meelt ja ajada kõiki naerma. Paraku leidis ta ühel hetkel enda sees huvi õigusteaduse vastu ning asus pärast gümnaasiumi lõpetamist õppima Tartu Ülikooli õigusteaduskonda, kus teise erialana omandas saksa filoloogia eriala.

Pärast kahte aastat Tartus kolis naine Saksamaale, kus õppis Göttigenis ning Berliinis edasi õigusteadust ja saksa filoloogiat. Seejärel jätkas õigushariduse õpinguid Californias Standfordis.

Oma praeguse ameti poole liikusid naise mõtted alles 2015. aastal. Seni oli fitness vaid tema hobiks, mil tegi õhtuti 1-2 rühmatrenni või personaaltreeningut kuid seda lihtsalt oma lõbuks. Oma vaba aega täitis Susie-Ann aga fitnessi alast kirjandust lugedes. 2016. aastal otsustas ta siiski spordi valdkonda sügavamalt siseneda ning asus Tallinna Ülikooli kehakultuuri õppima. Kolm aastat hiljem soovis naine end UX ja UI disaini osas täiendada ning ausus õppima Soome Aalto Ülikooli

Õigusbüroost Firmafitnessini

Nagu öeldakse, tuleb oma soovidega elus ettevaatlik olla. Saksamaa oli Susie-Ann saanud personaaltreeneri sertifikaadi ning öelnud sealsele koolitajale, et tal oleks huvi sinna kunagi tagasi kolida. Ühel hetkel see võimalus ka ootamatult avanes.

„Ühel tavalisel stressirohkel tööpäeval õigusbüroos helises mu telefon. Mulle helistati Saksamaalt ja küsiti, kas ma sooviksin tulla Saksamaale personaaltreeneriks. Sel hetkel tundsin end antud töökohal õnnetuna ning juba kaks nädalat hiljem lendasin üheotsa piletiga Saksamaale,“ kirjeldab naine Saksamaale naasemist.

Saksamaale uuesti elama asudes töötas ta erastuudios, kus klientideks olid enamjaolt taastuvat liikumist ning treeningut vajavad inimesed. Nad olid eelnevalt füsioterapeudi abil liikuma hakanud ning seejärel suundusid nad Susie-Anni juurde oma treeninguid järgmisele tasemele viima.

„Ma aitasin inimesi, kellel olid proteesid, kunstliigesed või ekstreemsed liikuvusprobleemid. Oma töö käigus õppisin igalt inimeselt midagi uut ning seda, kuidas aina paremini oma kliente aidata. Samal perioodil võttis minuga ühendust ka üks kohalik suurettevõte Bosch, kes soovis oma kontori- ja tehasetöötajatele tööpäevasiseseid liikumispause, lõbusaid rühmatreeninguid ja koolitusi töötervisest. Kuna ma tol ajal nendest teemadest midagi suurt ei teadnud, hakkasin end harima. Käisin erinevatel koolitustel, loengutel ning harisin end professionaalidega suheldes,“ räägib Susie-Ann Saksamaal töötamisest.

Ühel hetkel avastas ta, et Eestis ei tehta kindla suunitlusega liikumispause arvutiga töötajatele. Seega otsustaski ta tulla tagasi Eestisse, luua Firmafitnessi ning parandada Eesti arvutiga töötajate produktiivsust ja efektiivsust samamoodi nagu oli teinud seda Saksamaal.

„Mõtlesin endamisi, et kui sellest midagi välja ei tule, lähen tagasi Saksamaale. Aga olen endiselt Eestis,“ naerab ta tagasi mõeldes.

Susie-Ann Viirg esineb juba 4. novembril Tallinna Keskkonnahariduskeskuses ja veebis toimuval konverentsil Juhiabide praktiline sügiskonverents 2021 „Juhiabide töö muutunud maailmas”

Osta pilet SIIT!

Armastus oma töö ja vahetu kontakti vastu

Kui küsida Susie-Annilt, mis teda tema töö juures kõige enam sütitab, vastab ta, et lihtsalt armastab oma tööd nii väga ning see paneb tema silma särama.

„Ma soovin aidata eestlasi samamoodi nagu aitasin oma kliente Saksamaal. Soovin jagada oma kirge ja energiat ning tõsta inimeste tuju ja produktiivsust. Samuti sütitab mind vahetu kontakt inimestega, kui näen koheselt nende emotsioone. Õigusvaldkonnas töötades igatsesin just energiavahetust inimestega,“ kirjeldab naine.

Meelerahu ja sisemine tasakaal

Kuigi töö võtab praegusel hetkel suure osa naise elust, siis oma vaba aega meeldib talle täita end oma erialal täiendades ning pidevalt midagi uut õppides.

„Teen erinevaid videosid, vaatan dokumentaalfilme, reisin, avastan uusi põnevaid kohti kodulinnas, koduriigis või välismaal. Lisaks olen mentor paarile inimesel. Samuti armastan veeta kvaliteetaega oma sõpradega ning hoolitsen enda küünte eest. Tugevad küüned on minu jaoks väga olulised, sest see näitab, et ka ilusate pikkade küüntega saab jõusaalis 100 kg rinnalt suruda ning lisaks aitab see käesurumises mu vastaste tähelepanu mujale viia,“ kirjeldab Susie-Ann Viirg oma vaba aja tegevusi.

Kui panna kõrvuti tasakaal töö ja eraelu vahel, siis selgitab Susie-Ann, et tema jaoks pole selle tasakaalu hoidmine väga oluline, kuna tema töö on tema kirg ning ta teeb kogu aeg midagi aktiivset. Ta ärkab igal hommikul motiveerituna ning on valmis uuteks väljakutseteks. Igal õhtul aga jõuab koju jätkuvalt õnnelikuna ning energiast täidetuna.

„Tsiteerides Konfutsiust: „Vali endale töö, mida armastad ja sa ei pea enda elus päevagi töötama,“ lisab ta.

Samas ei pelga ta tõdeda, et ka tema elus tuleb ette hetki, mil vahel lained üle pea lööma hakkavad. Nendel hetkedel maandab naine oma pingeid nuttes. „Elus tuleb ette kurvemaid episoode ja läbi nutmise vabastan end negatiivsest energiast. Seejärel helistan oma parimale sõbrale, kes ütleb mulle: „Sa ei ole üksi!“ ja „Kõik saab korda“. Siis lähen jõusaali suurte raskustega treenima. “ kirjeldab Susie-Ann.

Rääkides sellest, kuidas nii töös kui eraelus edukas olla, nendib Susie-Ann, et inimesed võiksid suuta võtta asju tõsiselt, aga mitte liiga tõsiselt. „Olemaks edukas oma töös, tuleb oma tööd kirega teha. Edukaks eraeluks on vaja suurt kogemustepagasit. Olla teadlik oma vigadest, nendest õppida, aga mitte sellega seonduvat negatiivset energiat endaga kaasas kanda,“ lisab naine lõpetuseks.

Kolm supervõimet, mida Susie-Ann endale sooviks ning kuidas neid kasutaks:

Aquawoman – „Puhastaksin ookeanid prügist ja lõpetaksin illegaalse kalapüügi.“

Võimet süüa kõike, mida hing ihkab ilma paksuks minemata – „Mehhiko köök on vastupandamatu! Mehhikos elades oli mu suurimaks väljakutseks mõistlikus koguses toidu tarbimine.“

Võimet rääkida kõiki keeli – „Kui suudaksin rääkida kõiki keeli, saaksin suhelda kõigiga! Armastan reisimist ning keelde oskamine teeks reisimise ning kohalikega suhtlemise palju lihtsamaks. Samuti mõistaksin Egiptuse hieroglüüfe ning Vana-Egiptuse ajalugu. Kui tulnukad peaksid püramiidi kõrval maanduma, oskaksin neile tere öelda.“

Loe lisaks: intervjuu vandeadvokaat Albert Linntam

Loe intervjuud siit.

Loe lisaks: Kuidas reageerida ametnike üllatusvisiidile ja ennetada probleemseid olukordi?

Loe artiklit siit.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700