Autor: Marili Varjund • 16. august 2021

Tööõnn sõltub sinust endast

Iga mees on oma saatuse sepp ja oma õnne valaja! Nii kõlab kuldne ent ometi lihtne tõde meie armsast filmist „Viimne reliikvia“. Paljud selle ütlusega ei nõustu ning leiavad, et elu ei sõltu meist endist. Aga kellest siis veel? Valisin seekord kirjutada rõõmust, rahulolust ja õnnest, sest mulle tundub, et seda on meie igapäevaelus natuke liiga vähe. Ning seda eriti töökontekstis. Kui me aga töötame suurema osa oma ajast, siis on väga kurb mõelda, et rõõmu ja rahulolu tuntakse pigem harva. Tegelikkuses me saame seda paljuski kõike ise muuta ning tunnistada, et meie endi kätes on oma mõtete kvaliteet ning suures osas ka tööõnn.
Foto: Unsplash

Kuulen ümberringi üsna palju negatiivsust ning nurinat, et ei olda oma tööga rahul. Ülemus on nõme, töö on jama, kolleegidega isegi enam-vähem, aga maksud tahavad maksmist ja peab ju tööl käima! Midagi uut nagunii valida pole. Olen nõus sellega, et kõik ei saagi olla kogu aeg ideaalne ja täiuslik. Igal asjal on tõusud ja mõõnad. Aga mida rohkem rääkida ja arutada, mis täpsemalt häirib või muudab selle töö nii ebameeldivaks, siis järjest enam tundub, et see kõik on meie peas justkui kinni. Meil on mingi kujutluspilt idealistlikust maailmast ning me tahame seda saada selliselt, et me ise ei pea selleks eriti vaeva nägema. Sellega ei saa ma aga nõustuda. Samas ei ole vale ka ideealpildi omamine, sest unistus, mille poole püüelda, peaks olema, kuid ka unistuse jaoks peab ise tegema selle esimese sammu.

7 retsepti oma tööõnne üles leidmiseks

Kuid, mida saab ise teha sellises olukorras, kus sa tunned, et sinu töös puudub igasugune rõõm ja rahulolu ning sa ei mõtle niipea ka reaalsele töövahetusele? Üks lihtne alguse retsept nr 1 – tunne rõõmu pisiasjadest! See võib kõlada liiga naiivselt, aga tegelikult see toimib. Mõtle näiteks oma eilse või tänase tööpäeva pisiasjadele, mis kasvõi veidike su näole naeratuse tõid või mis sisemiselt sooja tunde tekitasid. Ehk oli see mõni kompliment või tänusõna kolleegilt? Mõni väike edusamm ülesannetes, mis sind edasi viis? Või oli see hetkeline heaolutunne, kui said millegagi hakkama? Need ongi need asjad, millele peaksid aina rohkem mõtlema ning peagi märkad, et võlu peitub lihtsuses ning pisiasjades.

Kui sa mõtled, et sind on valitud sellele ametikohale, kus sa praegu oled, siis siin saad välja võtta retsepti nr 2 – keskendu oma tugevustele! See võib alguses olla pisut raske, sest meile on justkui sisse kodeeritud, et peame tegelema oma puuduste ja nõrkustega, kuid unusta see ja mõtle sellele, milles oled hea. Kõik need oskused, kogemused, omadused, mis sind igapäevaselt toetavad, ongi need, milles sina oled hea ning tänu millele sa ka oma töökohale valituks osutusid. Sa ei pea oskama kõike ning teadma kõike. Selleks on teised inimesed meie ümber ning seepärast me täiendame üksteist. Tugevustele keskendumine annab jõudu ja innustust tegeleda oma asjadega veelgi tõhusamalt.

Retsept nr 3 – leia üles oma tuhin! Mõtle hetkeks oma igapäevastele tööülesannetele. Mis tekitab sinus kõige enam tunnet, et seda tehes sa justkui kaotad ajataju ning tekib väikestviisi hasart nii, et sa lihtsalt pead selle lõpuni tegema? Kui leidsid kasvõi ühe sellise tegevuse, siis proovi seda tehes mõelda, mis sulle selle juures nii väga meeldib ning mida see sulle annab. Kui sul on võimalus oma tööprotsesside üle ise otsustada, siis on hea nipp teha rohkem ebameeldivamad ülesanded enne ära ning jätta „tuhina ülesanded“ magustoiduks. See annab mõnusa laengu ning flow – efekti. Kui sinu praegustes tööülesannetes aga veel ei ole sellist tuhina tekitajat, siis proovi seda siiski leida nendes tegevustes, mis sulle rohkem meeltmööda. Nii saad rohkem tunda oma töörõõmu.

Selleks, et tunda suuremat rahulolutunnet oma töös on oluline ka süsteemsus ja järjekindlus. Selleks on olemas retsept nr 4 – püstita endale realistlikke eesmärke! Miks realistlikke, sa küsid? Eesmärgid peaks ju olema väljakutsed? Jah, nad ongi, aga kui sead endale ise mõistlikke ning realistlikke igapäevaseid või lühemaajalisi eesmärke, siis on nende kasutegur ka palju suurem. Kui su seatud eesmärgid on piisavalt jõukohased, kuid nõuavad siiski pingutust, on nende saavutamine märksa tõhusam ka oma rahulolutundele ning saavutusvajadusele.

Liiga kõrge lati seadmine võib pikemas perspektiivis osutuda stressirohkeks ning viia halvimal juhul läbipõlemiseni. Kuid tänu püstitatud eesmärgile on sinu tegevusel fookus, kuhu voolab ka energia. Sa näed enda arengut, saad innustust ning mõtled oma käigud efektiivsemalt läbi, mille tulemusena tunned ka oma tehtavast tööst suuremat heaolu tunnet. Robin Sharma on öelnud, et: „Eesmärkide seadmine on jõuline käik parima elu kättevõtmiseks. Eesmärkide seadmine on sangarlik tegu, sest sirutad käe sinusse paigutatud võimaluste järele.“

Üks olulisemaid tööõnnega seonduv retsept on nr 5 – võta asju huumoriga! Ükskõik, mis alal sa ka ei tööta, siis huumor aitab igas olukorras, eriti probleemide ning keeruliste situatsioonide puhul. Kas oled vahel tundnud, et seis on korraks nii halb, et ajab lihtsalt naerma? Ilmselt on see väga eluterve suhtumine enne, kui tõsisemalt probleemi lahendamise kallale asuda. Kõik on sinu enda peas! Sul on valida, kas paanitseda ja muretseda või hingata sisse, visata üks nali ning seejärel tegutseda. Aitab ka see, kui mõtled, mis on kõige hullem asi, mis võib sellega seoses juhtuda? Kui see stsenaarium seejärel ei tundugi nii hull, siis on kõik veel kontrolli all.

Retsept nr 6 – mõtle sellele, mida sina saad muuta! Kui seisad silmitsi mõttega, et kõik on halb ja miski ei muutu, siis peatu ja pane kirja kõik, mida tahaksid muuta või mis võiks olla teisti ning vaata neile asjadele otsa. Kas on midagi, mis on sinu enda võimuses? Ehk on midagi, mida saaksid kõva häälega välja öelda? Midagi, millega ise algust teha? Või on midagi, mis sinus endas vajab ümbermõtlemist ning häälestamist? Ilmselt on see kõige keerulisem retsept, kuid samas ka kõige tõhusam. Kui alustame iseendast siis jõuame ka kaugemale ning võibolla leiame selle mõtlemise kaudu, et paljud asjad on väga hästi ning leiame rõõmu hoopis neist.

Kas oled kogenud tunnet, et kui tänaval naeratad võõrale ning ta naeratab sulle vastu ning justkui tajud, et muutsid maailma pisut paremaks? Selleks on viimane retsept nr 7 – ole positiivne! Kõlab jällegi väga lihtsakoeliselt, aga töötab! Kui su mõtted on positiivsed, siis tõmbad ka endale külge positiivset energiat, mis omakorda avaldub sinu tegudes ja emotisoonides, mis peegelduvad ka sinu kolleegideni. Ole ise see positiivsuse looja ning usu mind, et see jõuab sinuni tagasi.

Võiksin ju öelda, et eelpool toodud retseptid on kättesaadavad hästivarustatud apteekides ning neid järgides saabub tööõnn ja suuremat sorti rahulolu, kuid päris nii lihtne see õnnevalem vist ei ole. Või siiski? Eks see kõik sõltub meie suhtumisest, mõtetest ja tegudest. Head tööõnne leidmist!

Allikas: Personalidisain.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700