Autor: Kristina Judina • 24. august 2021

Kes juhib sinu motivatsiooni?

Igaüks juhib meist oma motivatsiooni ise. Usaldusväärne juht saab küll erinevate juhtimisviiside abil aidata inimesel neid motivaatoreid leida, kuid mitte töötaja eest seda tööd ära teha. Motivatsioon on kõigis meis endis olemas.
Kristina Judina, Elisa teeninduse valdkonna juht
Foto: Elisa Eesti

Tõtt öelda ei ole ma veel ei igapäevaelus ega ka oma töös juhina näinud kedagi, kellel poleks midagi, mis teda motiveeriks. Jah, ta ei oska veel võib olla neid võtmetegureid üles leida, kuid kindlasti on need igaühel olemas. Oodata, et motivatsioon ühel päeval uksele koputab, on vale. Samuti ei saa ka eeldada, et juht töötaja eest motiveeruks. Mina juhina saan vaid toetada oma inimest, et ta need vastused enda seest üles leiaks. Kõik algab ikkagi minust, sinust ja temast endast.

Kuidas siis ise enda motivatsiooni õppida paremini leidma ja juhtima nii töö- kui ka eraelus? On ju tegelikult need kaks omavahel väga tugevasti põimunud, mistõttu ma ei eristaks siin üht teisest. See, kuidas meil läheb tööl, sõltub kodusest heaolust ja vastupidi, seega:

Julge oma motivaatoritest rääkida

Olen kogenud, et kui midagi valju häälega välja öelda, siis teadvustan ja kinnitan öeldud mõtet enda jaoks tugevamini. Ära karda öelda, mis sind motiveerib ja julge eristuda. Meid igaühte kannustavadki väga erinevad asjad. Sa ei pea neid ka kogu maailmale kuulutama. Piisab näiteks tööalases kontekstis, kui räägid enda motivatsioonist oma juhiga.

Ära eelda, et igal hommikul ärgates on motivatsioon laes

Kuigi ma olen kõrge saavutusambitsiooniga inimene, siis sellele vaatamata ei ole mul alati motivatsioon haripunktis ei tööl ega eraelus. Juhina motiveerib mind näiteks kõige rohkem see, et mu töötajatel läheb hästi. Kuid nii nagu ka neil, tuleb minul ette madalseise. Pigem tekibki minu silmis ohukoht siis, kui motivatsioon vahepeal ära ei kao. Oleme kõik ju inimesed oma emotsioonide ja tujudega.

Kuula ja jälgi inspireerivaid eeskujusid

Soovitan leida enda jaoks innustavaid ja sütitavaid eeskujusid. Hiljuti inspireeris mind näiteks ühe olümpiavõistleja – noore itaallasest kõrgushüppaja Gianmarco Tamberi lugu. Kui inimene on teinud ühe medali nimel 20 aastat trenni, siis see inspireerib ennastki (oluliselt lühemaajalisi) eesmärke täitma. Ja pea meeles, et iga võitja on kunagi oma elu jooksul ka kaotanud.

Leia endale paariline, kellega koos asju teha

Võta endale keegi kampa, kellega koos eesmärkideni jõuda. Kui sinul ei ole särav päev on, hoiab tema tuju üleval ja vastupidi. Sama kehtib ka tiimitöö kohta ja näen seda oma inimeste näitel iga päev. Oleme ühise eesmärgi nimel platsil väljas. Kui ühel on halvem päev, siis teised toetavad. See loeb nii palju!

Ära keskendu sellele, miks teistel hästi läks

Inspiratsiooni otsimise kõrval aga kipume me end liigagi tihti võrdlema sõbra, tuttava, võõra või kolleegiga. Selle asemel, et mõelda, milles kõiges tema parem on, mõtle hoopis, mida sina saad teha selleks, et sul paremini hakkaks minema.

Tähista väikeseid võite

See on üks minu lemmiksoovitusi, aga pean tunnistama, et ka ise kipun vahel seda unustama. Pikemate projektide puhul võib tegutsemistuhin ja tempo kõikuda. Seetõttu on oluline vahepeal protsessis vahefinišeid teha ja tähistada, et jõuaks samavääriliselt edasi pingutada. Peame rohkem endale pai tegema.

Erista motivatsiooni ja häid harjumusi

Minu jaoks on motivatsioon tegelikult lühiajaline mõiste, aga seevastu head harjumused pikaajalised. Kui teed midagi entusiastlikult 1, 2 või 3 korda, siis tuleb paratamatult ette, et ühel hetkel eksid. Eksimisega ühes võib ka motivatsioon kaduda. Näiteks treenisin kaheksa kuud selle nimel, et mõned tunnid Ironmani triatloni võistlusrajal veeta. Julgen tunnistada, et oli mitmeid hommikuid, kui väljas tuiskas või kallas kui oavarrest, ja ma oleks ma tahtnud trenni vahele jätta. Hea ja sissetöötatud rutiin aga sundis mind igal hommikul voodist üles tõusma ja treeningule minema. Rutiin aitab ka igal järgneval korral midagi paremini teha ja paremaid tulemusi saavutada. Niisiis ei olnud mul võistluse jooksul kordagi küsimust, et miks ma siia tulin? Samast põhimõttest tuleks lähtuda ka töös. Tuleb kujundada häid harjumusi, mis aitavad üle ka motivatsioonilanguse korral.

Kui vaja, tee restart

Vahel oleme protsessis nii kõrvuni sees, et ei oska enam näha lahendusi, kuidas lõpuni jõuda. Siis aitab enda väljalülitamine ja olukorra kõrvalt jälgimine. Seda on vaja ka piltlikult öeldes olukordades, kui maja põleb ja kui on vaja väga kiirelt tegutseda. Astu korra kõrvale, hinda olukorda. Tuleta meelde, miks sa midagi teed. Ära kunagi löö käega. Minul aitabki see, kui hüppan korra minevikku ja tuletan endale meelde, miks ma alustasin.

Kokkuvõttes kordan veel kord mõtteviisi, mida ise igapäevaselt järgin. Kõik algab meist endist! Juht ei saa motiveerida töötajat. Seda ei saa teha ka tasuta puuviljad või pinksilaud kontoris. Pinksilaud võib hea tunde luua lühiajaliselt, aga pika aja jooksul tuleb leida endale suuremad ja olulisemad motiveerijad ja kujundada head harjumused, mis saavutamist toetavad. Meil on igaühel oma olümpia, kus võistelda. Kui hästi me seda teeme, sõltub meist endist. Su kolleeg, juht, sõber või tuttav ei saa seda sinu eest teha.

Teksti autor: Kristina Judina, Elisa teeninduse valdkonna juht

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700