Autor: Sekretär.ee • 30. august 2021

Teises kvartalis vähenes osalise tööajaga töötamine

Statistikaameti andmetel oli tänavu teises kvartalis tööjõus osalemise määr 70,6%, tööhõive määr 65,8% ning töötuse määr 6,9%.

Statistikaameti analüütiku Katriin Põlluääre sõnul tööturul aasta esimese kvartaliga võrreldes suuri muutusi ei olnud. „Teises kvartalis langes võrreldes aasta algusega veidi nii tööjõus osalemise, tööhõive kui ka töötuse määr. Hõivatuid oli 15–74-aastaste seas 641 900,“ lisas ta.

Osaajaga hõivatute arv vähenes eelmise kvartaliga võrreldes 8%, osaajaga töötavate meeste arv lausa 7,4%. Esimeses kvartalis oli osaajaga hõivatuid 90 200, nüüd aga 83 200. Osaajaga töötavaid naisi oli ligikaudu kolm korda rohkem kui mehi, vastavalt 60 800 ja 22 400. Osaajaga töötavate meeste arvu vähenemine oli ka osaajaga töötavate hõivatute arvu kahanemise taga.

Foto: Statistikaamet

Peale osaajaga hõivatute arvu kahanes ka vaeghõivatute ehk nende osaajaga töötajate arv, kes soovivad töötada rohkem ja on valmis lisatööd kahe nädala jooksul vastu võtma. Vaeghõivatute arv vähenes 8600-st 7500-ni.

Teises kvartalis hakkas vähenema ka töötute arv ja see liigub kriisieelse näitaja poole. Kokku oli töötuid 47 300, mida on 1500 võrra vähem kui esimese kvartalis ja 1700 võrra vähem kui möödunud aasta teises kvartalis. Üle poole töötutest olid tööta olnud alla kuue kuu. Vähenes ka nende töötute arv, kes olid töötud olnud vähemalt 12 kuud. Mehi oli töötute seas rohkem kui naisi. Kõige kõrgem oli töötuse määr Kirde-Eestis, kus see oli 12,6%, mis ületab Eesti keskmist pea kaks korda.

Töötuse määr näitab, kui suur osa majanduslikult aktiivsest rahvastikust ehk tööjõust on töötud. Tööhõive määr on tööga hõivatute osatähtsus 15–74-aastaste hulgas. Tööjõus osalemise määr on tööjõu osatähtsus 15–74-aastaste hulgas.

Allikas: Statistikaameti kodulehekülg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700