Autor: Sekretär.ee • 23. september 2021

Pea iga viies noor eelistab ühes ettevõttes maksimaalselt aasta pikkust töösuhet

Tööturul on korraga mitu erinevat põlvkonda ning on palju räägitud sellest, et alles oma teekonda alustavad noored toovad endaga kaasa sootuks teistsugused soovid ja ootused. Uurisimegi lähemalt, kui pikalt näevad noored ennast ühel töökohal töötamas ning millised on nende palgasoovid.
Foto: Unsplash

Ühelt poolt on paljud noored alles oma erialase töö otsingul, kuid teisalt taluvad nad ka vähem rutiini ja on tööd vahetades riskialtimad. Seetõttu on tööandjatel erakordselt keeruline hoida aastaid noorte rahulolu ja motiveeritust kõrgel.

CVKeskus.ee ja Palgainfo Agentuuri tööturu-uuringust selgus, et kui keskmiselt kavatseb vähemalt viis aastat oma praeguse tööandja juures töötada 39% töötajatest, siis suurem osa noortest ei plaani oma tänase tööandja juurde nii kauaks jääda.

19% noorematest kui 24-aastastest töötajatest kavatseb oma praeguse tööandja juures töötada vähem kui aasta, 30% kuni paar aastat ja 22% kolm kuni neli aastat.

Pikemat kui 5-aastast tööstaaži kavandab vaid 15% noortest ning eriti pikalt ehk üle kümne aasta plaanib oma praeguse tööandja juures töötada vaid 4% noortest, mis on enam kui viis korda madalam näitaja kui uuringus keskmiselt.

Foto: Allikas: www.cvkeskus.ee

Noored on tööotsingutel enesekindlamad

Tervelt 77% noortest hindas uuringus, et leiavad tänaselt tööturult endale praegusega samaväärse töökoha vähem kui nelja kuuga.

Noored tõid uuringus välja, et peamine kanal, kust nad alustavad oma tööotsinguid on Eesti suurim tööportaal CVKeskus.ee.

Võrreldes eelmise aasta sügisega, on töövõtjate enesekindlus üleüldiselt märgatavalt kasvanud ning julgus tööturul ringi vaadata taas suurenenud.

Aktiivselt on tööd otsimas või tööpakkumistel silma peal hoidmas tervelt 38% töötajatest. Lisaks tervelt 40% töötajatest küll ei otsi ise aktiivselt uut tööd, kuid on siiski avatud tööpakkumistele.

Seega kokku on uutele töövõimalustele avatud valdav osa (78%) töötajatest ja vaid umbes viiendik (22%) töövõtjatest ei otsi üldse tööd ega ole ka tööpakkumistele avatud.

Noored soovivad teenida 1347 eurot kätte

Noorte palgaootust tõstab ootuspäraselt kõrgem haridustase. Näiteks bakalaureusekraadiga noored soovivad teenida 1600 eurot kätte, mis on 400 eurot kõrgem ootus kui keskharidusega noortel, kelle netopalgaootus on 1200 eurot.

Keskmine netopalgaootus on aga noortel 1347 eurot, mis ületab Eesti keskmist palka 98 euroga. Reaalselt teenitavat töötasu ületavad noorte ootused 281 euroga, mis on vanuserühmade lõikes väikseim palgasurve Eestis. Näiteks 25−34-aastaste töötajate palgaootus on juba 1880 eurot, mida on 410 euro võrra enam kui nende reaalselt teenitav töötasu.

Allikas: CVkeskus

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700