Autor: Gill McKay • 12. oktoober 2021

Oma ettevõttest lahti laskmine: miks see nii raske on?

Paljudel juhtudel sarnaneb ettevõtte omamine lapse kasvatamisega. Ettevõtte elu jooksul olete seda arendanud, katse-eksituse meetodil õppinud, riske võtnud ning teinud majanduskasvuga seotud otsuseid ettevõtte heaolu ja edu saavutamiseks.
Foto: Unsplash

Võib-olla olete palganud juurde inimesi, pakkudes neile turvalist ja kodust keskkonda ning vastutasuks on nad olnud teile lojaalsed. Teil on positiivsed suhted nii töötajate kui ka rahulolevate klientidega, mille üle olete õigustatult uhke.

Kätte on jõudnud aeg ettevõttest lahti lasta. Aeg anda ohjad üle teisele omanikule, et äri tulevikus edasi arendada. Te teate, et kätte on jõudnud hüvastijätmise aeg ja teie aju loogiline pool nõustub selle otsusega.

Ometi hoiab teie aju emotsionaalne pool ettevõttest kinni. Tundub, et teie mõistuse ja südame vahel käib võitlus.

Miks see nii on?

Ettevõtete omanikud ütlevad sageli, et nende identiteet on seotud ettevõttega ning aastatepikkune raske töö, visioon, areng, keerulised ülesanded ja edu on võimaldanud nii neil endil kui ka ettevõttel kasvada. Seetõttu ei ole üllatav, et ettevõtte üleandmine teisele juhile on emotsionaalne ja võib olla keeruline. Lihtsamalt öeldes võib see tunduda ohuna teie identiteedile.

Kui olete olukorras, mida tajute ähvardavana, annab teie keha teile rohkem energiat, hoiab teid erksana ja häälestab teid hädaolukorras reageerimise režiimile. Seda nimetatakse stressireaktsiooniks ja kui see käivitub, suunatakse energia ajju ja lihastesse, mis võimaldab teil ohule reageerida. Seda nimetatakse sageli võitle-või-põgene-reaktsiooniks: see on olukord, kus võitlete ellujäämise eest, või olukord, mille eest pagete nii kiiresti kui võimalik või mille puhul väldite igasugust tegutsemist.

Seega pole ime, et võite tunda kaotusest tingitud segadust

Mida aga teha?

1) Pidage meeles, et teie reaktsioon on loomulik. Stressireaktsioon on nutikas ellujäämissüsteem, mis on meie liiki evolutsiooni käigus elus hoidnud. Ettevõtte omandiõiguse üleandmine võib põhjustada kaotustunde ja tühjaks jäänud pesa tunde, mis sarnaneb olukorraga, kui lapsed kodust välja kolivad, ning see toob kaasa muutusi ja stressi.

2) Liikuge kaotusekesksest keelekasutusest võidupõhisele keelekasutusele. Koostage nimekiri tajutud võitudest ja kaotustest. Seejärel esitage väljakutse igale kaotusele ja pöörake need võitudeks. Meie mõistus keskendub sageli negatiivsele. Uurige, milliseid samme saate astuda võidukeskse keelekasutuse suunas. Kaotustunne ütleb meie mõistusele, et midagi on vähe, mistõttu meie alateadvus tahab sellest tundest kinni hoida.

3) Analüüsige, mida teile konkreetselt oma töö puhul meeldib teha detailsel, mikroskoopilisel tasemel. Mis teid täpselt motiveerib, teile energiat annab ja teid edasi viib? Mõelge, kuidas saate nende tegevustega jätkata oma uue tuleviku kontekstis, mis on praegusest erinev. Küsige endalt, mida saate teha, et olla oma uuest elust vaimustuses. Suunake oma energia uue elu algusele, mitte vana lõpule.

Kokkuvõttes, nagu öeldakse: kui üks uks sulgub, avaneb teine. Kas võtad aega ja energiat see üles leida?

KES ON GILL MCKAY?

Gill McKay on pikaajalise rahvusvahelise kogemusega õppe- ja arendustegevuse spetsialist. Ta töötab ärijuhtide, koolitajate ja personalitöötajatega, et nende tulemusi neuroteaduse, psühholoogia ja mõtteviisi vahendite abil võimendada. Gilli sisend aitab suurendada eneseteadlikkust, emotsionaalset kaasatust ja ärgitab kaasa mõtlema, et aidata saavutada oma eesmärke, seda tihti põhjaliku ümberkujundamise ja muutuse kaudu.

MyBrain Internationali ja neuromeetrilise profileerimisvahendi MiND kaasasutajana pakub Gill rahvusvahelise treenerite föderatsiooni akrediteeritud vahendeid ja ressursse neuroteaduse rakendamise jaoks. Ta on raamatu „STUCK: Brain Smart Insights for Coaches“ autor. Raamatus jagab ta oma juhendamislugusid ja räägib, kuidas kliendid saavad muutusi luua, mõistes nende väljakutsete taga peituvat neuroteadust.

Gill on kogenud nõustaja ja koolitaja ning on hinnatud esineja mitmesugustel neuroteaduse, inimarengu, ümberkujunemise ja muutustega seotud teemadel.

Allikas: Eesti Kaubandus- ja tööstuskoda

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700