Autor: Sekretär.ee • 19. oktoober 2021

Avatud kontor – kas introverdi piinakamber?

Töötava inimese jaoks on kontor koht, kus ta veedab vähemalt poole oma päevast. Tööle kulub palju energiat ja aega: ning nii mõjutab töö otseselt meie füüsilist ja vaimset tervist. Nii nagu töö ise, mis osa meie ajast röövib, mõjutab inimest ja tema heaolu ka töökeskkond, kus ta suure osa päevast viibib. Keskkonna mõjud inimesele on otsesed, kuid sageli ei teadvustata endale, kuidas võib töökeskkond olla vaimsete probleemide süvendajaks.
Foto: Unsplash

Tänapäeva ühiskond ja töökultuur põhineb saavutustele, kus kõigil on võimalus katkematult tegutseda. Väärtustatakse küll üksikindiviidi panust ja heaolu, kuid olulisem on ikkagi kollektiivsus ja üheskoos saavutamine. Aktiivses avatud tegutsemise vaimus võib inimese “mõistus kui töövahend” olla häiritud, sest mõtlemiseks vajalikku loovat ruumi jääb väheseks.

Avatud kontoris on keeruline keskenduda

Antud vastuolu peegeldub ka meie töökeskkonnast, kus tänapäeval on eelistatuimaks lahenduseks avatud kontor, kus privaatsemaid keskendumist toetavaid keskkondi on vähem. Avatud kontoril on mitmeid eeliseid – seda on odavam rajada, hoiab ruumi kokku, hõlbustab kolleegide vahelist suhtlust ja läbikäimist, info liigub paremini jne.

Siiski on mõtleval inimesel vaja piiritletud omaette olemise ruumi ja töökeskkonda, kus segamatult tegutseda. Eraldatud töökohas on väiksem risk vaimsele ja füüsilisele tervisele, suurem privaatsus, inimene on vähem häiritud erinevatest kõrvalistest stiimulitest ja suudab seeläbi paremini tööle keskenduda. Mitmed uurimused on tõestanud, et grupiviisilised ajurünnakud toodavad vähem ja ebakvaliteetsemad ideid, kui sama hulk inimesi üksinda töötades.

Intorverdid vajavad privaatsust

On loomulik, et osa meist on eraklikuma meelega ja vajab töötamiseks vähem stimuleerituid keskkondi, kus vaikselt mõelda ja toimetada. Iga inimene paigutab end ekstravertsuse-introvertsuse skaalal erinevale kohale, kuid töökeskkonnad soosivad tihti ekstravertsust, kus ekstraverdil on võistlushimulises saavutuspaines end lihtsam tõestada kui introverdil.

See võib viia olukorrani, kus introverdid tunnevad, et ei suuda avatumate kolleegidega sarnaselt panustada, tulemused on kehvemad ning tööülesannetele kulub rohkem aega. Nii võib see viia paratamatult tööstressini, süvendada depressiooni ja üksildust. On oluline luua töökeskkond, kus on tasakaalus privaatsus ja avatus ning mis jätab töötajale vastavalt vajadusele valida töötamiseks sobilik koht.

Positiivsena on pärast Covid-19 kriisi saanud paljud töötajad võimaluse töötada kodukontorist, kellel varem seda võimalust polnud. See seab introvertidele paremad võimalused üksi töötamiseks ja süvenemiseks. Samuti on võimalus kontoripäevadel suhelda ja saada kätte vajaminev osa sotsiaalseteks kokkupuudeteks ja mõttevahetusteks.

Allikas: tööelublogi.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700